Colegiul Pacienților consideră „urgentă și oportună” introducerea contribuției personale pentru serviciile de spitalizare continuă
Colegiul Pacientilor, considera urgenta si oportuna introducerea contributiei personale pentru serviciile de spitalizare continua dar crede ca ar fi de evaluat perspectiva extinderii acestei practici catre serviciile de ambulantoriu si paraclinice.
Contributia personala este o solutie bine venita pe termen mediu pentru zona de spitalizare contiuna unde introducerea ei va avea efecte benefice asupra tuturor partilor implicate imediat.
Starea de fapt din spitalele publice este efectul tarifelor subevaluate platite de catre casa de asigurari spitalelor, tarife ce rar acopera costurile interventiilor facand imposibila asigurarea tuturor consumabilelor, medicamentelor, intretinerea corespunzatoare a spatiilor, mentenanta echipamentelor, retehnologizarea, etc.
Initiativa Ministerului Sanatatii de introducere a conceptului de contributie personala in infrastructura privata va restaura dreptul pacientului asigurat de a alege liber furnizorul de servicii spitalicesti fara a renunta la drepturile lui de asigurat in sistemul public.
Faptul ca unii pacienti vor alege sa isi rezolve nevoile medicale in spitalele administrate de mediul privat va avea efecte benefice in spitalele publice scazand presiunea asupra acestora si cel mai probabil consumabilele, medicamentele si dispozitivele medicale vor ajunge pentru mai multi pacienti.
Pe de alta parte introducerea contributiei personale pentru serviciile din ambulatoriu si paraclinice (analize, imagistica, testari diverse) ar fi de analizat intrucat ar putea avea efecte mai putin favorabile asupra acesibilitatii populatiei la servicii medicale de baza.
Pentru ambulatoriu introducerea contribuitiei personale desi necesara furnizorilor atat de stat cat si privati nu este o solutie acceptabila pentru pacienti in contextual actualului pachet de baza. Este de datoria CNAS sa vina cu o politica de preturi sustenabila si care sa stopeze plecarea medicilor de familie si a specialistilor din ambulatorii pentru a lucra in spitale si cabinete scolare unde salariile sunt duble si munca mai putina sau in strainatate.
Fara un ambulatoriu dezvoltat, atractiv pentru medic si pacient calitatea actului medical nu va cunoaste o imbunatatire si aglomeratia din spitale nu va disparea. In acest sesn propunem cresterea valorii punctului de decontare a serviciilor medicilor pentru medici specialisti si medici de familie la cel putin 4.00 lei precum si reevaluarea numarului de puncte pe zi la care are acces un specialist modelate pe specificul fiecarei specialtiati dar si numarul de puncte alocat pentru anumite servicii este impetuos necesara pentru cresterea calitatii si disponibilitatii serviciilor de ambulatoriu.
Referitor la serviciile paraclinicie invitam toate partile la dialog avand in vedere ca accesul pacientului este deja foarte limitat printr-o dubla plafonare:
a) un plafon finaciar in limita caruia sunt disponiblie aceste servicii
b) o plafonarea a gamei de investigatii printr-o lista foarte limitata de teste decontate
In contextul extinderi numarului de teste sau de eliminare a plafoanelor introducerea unei contributii personal ar putea reprezenta o solutie de compromis.
In concluzie Colegiul Pacientilor sustine introducerea intr-o prima etapa a contributiei personale pentru serviciile de spitalizare continua efectuate in infrastructura privata si propune Ministerului Sanatatii sa fie explicit in legislatie pe aceast subiect.
Colegiul Pacientilor are capacitatea si isi exprima disponibilitatea de a participa cu propuneri constructive in cadrul unui dialog extins cu Ministerul Sanatatii , CNAS, reprezentantii furnizorilor publici si privati de servicii medicale pentru gasirea unor solutii fezabile si pentru serviciile de ambulatoriu si paraclinice care sa nu afecteze accesibilitatea pacientilor cu posibilitati finaciare reduse la aceste servicii.