Șase metode pentru a scadea glicemia în mod natural

Un nivel crescut al glicemiei semnaleaza instalarea prediabetului sau chiar a diabetului. Persoanele diagnosticate cu diabet urmeaza tratament medicamentos sau, in functie de cat de ridicat este nivelul glicemiei, isi administreaza insulina.

Exista insa si numeroase metode naturiste prin care nivelul glicemiei poate fi tinut sub control care pot fi cu usurinta practicate de catre oricine. Acestea sunt recomandate atat persoanelor care au deja probleme cu glicemia marita, cat si celor care doresc sa previna acest lucru.

  1. Exercitii fizice regulate

In timpul miscarii fizice, musculatura organismului este fortificata si consuma o cantitate mai mare de energie. Astfel, organismul utilizeaza o cantitate ridicata de glucoza, consecinta fiind scaderea glicemiei. Prin miscare regulata, organismul combate, de asemenea, rezistenta la insulina. Nu este nevoie neaparat de practicarea unui antrenament intens, mersul pe jos, urcatul scarilor, plimbarile prelungite fiind metode de a face miscare ce pot fi integrate in programul zilnic cu usurinta de catre oricine.

  1. Evitarea carbohidratilor

Organismul descompune carbohidratii in zaharuri in cea mai mare parte in glucoza, urmand ca acestea sa fie transportate de insulina in celule. Atunci cand consumul de carbohidrati este prea ridicat sau insulina nu-si indeplineste corespunzator rolul, procesul descris anterior nu reuseste si nivelul glucozei din sange creste considerabil. Prin urmare, este necesara reducerea consumului de carbohidrati si cresterea consumului de alimente cu indice glicemic redus: produse din faina integrala, cereale integrale, legume si leguminoase.

  1. Hidratare corespunzatoare

Pastrarea glicemiei in limitele normale este ajutata si de consumul cantitatii zilnice recomandate de lichide. Atentie insa, anumite bauturi pot creste glicemia, prin urmare este recomandat sa se evite bauturile care contin zahar (sucuri de fructe, limonada) si sa se consume apa si ceaiuri neindulcite. Ceaiul verde este recunoscut pentru efectele sale hipoglicemice, asa ca se poate include in dieta zilnica.

  1. Evitarea stresului

In perioadele de stres, corpul produce hormonul de stres numit cortizol care, impreuna cu glucagonul, contribuie la cresterea glicemiei. Pentru evitarea stresului se recomanda respectarea programului de odihna, pauze de relaxare pe parcursul zilei, dar si practicarea sporturilor relaxante, ca de exemplu yoga.

  1. Zinc, crom si magneziu in limite normale

In lupta cu diabetul, pastrarea zincului, cromului si magneziului in limite normale este esentiala, intrucat aceste minerale au rol decisiv in reglarea glicemiei si imbunatatesc efectul insulinei. Prin urmare, se recomanda consumarea alimentelor bogate in zinc (stridii, fulgi de ovaz, seminte de floarea soarelui, branza Edam), crom (faina integral, carne de pui) si magneziu ( peste, cereale integrale, avocado, banana). De asemenea, bolnavii diagnosticati cu diabet de tip 2 (non-insuliono-dependent) pot opta pentru diverse suplimente nutritive care stabilizeaza nivelul glicemiei!

  1. Controlul greutatii

Kilogramele in plus provoaca in timp rezistenta la insulina a organismului, asa ca, indiferent daca este pus sau nu diagnosticul de diabet de tip 2, greutatea in exces trebuie eliminata. Odata cu scaderea in greutate, scade si nivelul glicemiei in sange, in cazul persoanelor suferinde de diabet. Specialistii in boli de nutritie recomanda scaderea treptata in greutate, prin adoptarea unui regim alimentar sanatos si  miscare fizica zilnica.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.