Provocare, realitate și multimedia, la Anotimpurile dialogului despre teatru cu Octavian Saiu pe scena Teatrelli
Criticul de teatru Octavian Saiu îi are ca invitați în cadrul celui de-al doilea eveniment al seriei Anotimpurile dialogului despre teatru, duminică, 12 mai, de la ora 19.00 la Teatrelli, pe unii dintre cei mai provocatori artiști ai momentului: Bobi Pricop, regizor cunoscut pentru inovația tehnologică din spectacolele sale, Chris Simion-Mercurian, cu o bogată și inedită activitate în teatrul independent, Carmen Lidia Vidu – specializată în multimedia, Andreea Ciocîrlan, unul dintre cei mai tineri creatori ai noii generații și Emanuel Pârvu, cunoscut publicului în triplă ipostază – regizor, actor și scenarist.
Octavian Saiu îi va invita pe cei cinci artiști la un dialog liber despre puterea prezenței și a prezentului în teatru, despre risc și asumare, analizând pespectivele pe care scena contemporană le propune odată cu noile abordări teatrale.
„Există artiști care văd în teatru un refugiu și trăiesc nostalgia ritualurilor primordiale, fără nimic din invazia modernității. Inspirați parcă de visul lui Artaud, pe urmele lui Grotowski, ei încearcă să reapropie teatralitatea de originile ei și ale umanității. Fără nimic altceva decât puterea corpului de a comunica prin energie și de a se povesti prin prezență. Asemenea creatori refuză ispita noului și se atașează de ceea ce e străvechi sau chiar dincolo de timp.”, explică Octavian Saiu.
„De partea cealaltă, sunt artiștii însetați de contemporaneitate, privind mereu spre ceea ce va veni. Ei fac un teatru super-modern, racordat la tehnologiile de ultimă oră și destinat sensibilității unor noi generații. Operele lor sparg canoanele reprezentării prin curajul de a transforma scena într-un spațiu aflat între real și posibil, la granița virtualului. Pentru asemenea spirite înrudite mai degrabă cu Brecht, multimedia nu este o amenințare, nici măcar o provocare, ci o nesfârșită sursă de inspirație.”, adaugă acesta.
Despre ambele categorii, „despre radicalitatea acelor poetici care renunță la discursul călduț al montării unor texte cu mijloace previzibile” va fi vorba în această nouă ediție a Anotimpurilor dialogului despre teatru de la Teatrelli.
Intrarea la eveniment este liberă (în limita locurilor disponibile) și se face pe bază de rezervare la casele de bilete Teatrelli, la numărul de telefon 0735.560.692.
Despre Octavian Saiu
Octavian Saiu este profesor, cercetător şi critic de teatru. Are un doctorat în studii teatrale şi unul în literatură comparată. Predă la universităţi din România, Noua Zeelandă, Hong Kong, Japonia şi Portugalia şi a fost de două ori Visiting Fellow la University of London. A susţinut conferinţeşi master-class-uri la alte universităţi din Europa, Asia şi Africa, precum şi la Institutul Grotowski. În 2013 a fost Moderatorul Conferinţelor „Beckett at the Festival” din cadrul Programului Oficial al Festivalului Internaţional de la Edinburgh, iar în 2016 a moderat şi a susţinut conferinţe la Olimpiada Teatrelor de la Wrocław – Capitală culturală europeană. Din 2004 este moderatorul Conferinţelor Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Este consultant al mai multor festivaluri din lume, Secretar General Adjunct al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) şi Preşedinte al Secţiei Române AICT – Teatrologie.
Articolele şi studiile sale au apărut în numeroase publicaţii naţionale şi internaţionale. Este autorul volumelor: În căutarea spaţiului pierdut (Nemira, 2008) / In Search of LostSpace (UNATC Press, 2010), Beckett. Pur şi simplu (Paideia, 2009), Fedra, de la Euripide la Racine, de la Seneca la Sarah Kane (Paralela 45, 2010), Ionescu/Ionesco: un veac de ambiguitate (Paideia, 2011), Posteritatea absurdului (Paideia, 2012), Teatrul e vis (Paideia, 2013), Hamlet şi nebunia lumii (Paideia, 2014) / Hamlet and the Madness of the World (Editura ICR, 2016), Lecţia, o meditaţie cu şapte teme (Nemira, 2015), Teatrul la persoana I (Nemira, 2016), Clipa ca imagine: teatru şi fotografie (Nemira (2017). A primit Premiul Criticii pentru carte de teatru în 2010 şi Premiul UNITER pentru Critică de Teatru în 2013.
Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei, prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București.
Despre Teatrelli
Teatrelli este un proiect creart, un spațiu cultural alternativ dedicat artelor performative, care oferă publicului producții proprii de teatru și dans, precum și concerte acustice, dezbateri și artist-talk-uri.