Cu peste 1.000.000 pacienți în România, astmul trebuie să fie o prioritate pentru sănătatea publică

În România, conform Societății Române de Pneumologie, trăiesc aproximativ 1.000.000 de pacienți cu astm, însă boala este mult sub-diagnosticată.

Astmul este o boală inflamatorie cronică a căilor respiratorii cu un impact major asupra calității vieții. Cu o prevalență în creștere mai ales în rândul tinerilor, astmul trebuie tratat ca o problemă prioritară de sănătate publică.

Institutul pentru Dezvoltare în Sănătate și Educație (IDSE) și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) lansează Campania “Respir”, un demers de informare și educare cu privire la astm ca o prioritate pentru agenda de politici publice. Se alătură acestei initiative Societatea Română de Pneumologie (SRP) și Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC).

În cadrul campaniei “Respir” este pusă la dispoziția publicului larg platforma de informare www.viatacuastm.ro, un instrument care să vină în ajutorul pacienților cu astm și al aparținătorilor și broșura “Viața cu astm”, unde cei interesați vor găsi raspunsuri la cele mai frecvente întrebări cu privire la călătoria pacientului cu astm.

,,Educația în sănătate este foarte importantă. Un pacient cu astm bine informat va înțelege că pentru a ține astmul sub control este esențial să ia tratamentul așa cum i-l prescrie medicul și să se prezinte la control cu regularitate. Astmul este o afecțiune care poate fi ținută sub control și un pacient diagnosticat poate avea o calitate bună a vieții și se poate implica aproape în toate tipurile de activități în care se implică și persoanele sănătoase” a declarat Rozalina Lăpădatu, Director al IDSE.

Între 30% și 70% dintre pacienții cu astm, la nivel european, nu își administrează tratamentul prescris de medic[i] pentru a trata inflamația căilor respiratorii și a ține afecțiunea sub control, conform datelor Societății Europene de Boli Respiratorii. Aceștia se supun astfel riscului ca pe termen lung afecțiunea să se agraveze, iar crizele de astm să devină din ce în ce mai frecvente.

,,Astmul poate fi ținut sub control cu tratamentul potrivit la momentul potrivit: terapie de fond, care se administrează zilnic, indiferent dacă pacientul manifestă sau nu simptomele specifice, și terapie la nevoie pe care pacientul trebuie să-l folosească de îndată ce simte instalarea simptomelor specifice crizei de astm. Cu toate acestea, până la 70% dintre pacienți, în momentul în care se simt bine, aleg să renunțe la terapia de fond și folosesc tratament doar în situațiile de urgență. Riscul de agravare a bolii devine astfel unul major pentru acești pacienți”, a adăugat Conf. Univ. Dr. Roxana Maria Nemeş, medic primar pneumolog, medic specialist pediatru.

Astmul este o afecțiune caracterizată prin episoade de agravare a inflamației căilor respiratorii, care, în cazul unui pacient cu astm, sunt sensibile și hiper-reactive. Astfel, pacientul este nevoit să fie atent la o serie de factori declanșatori care pot fi alergici, acarienii din praf, polenul, părul de animale, sau non alergici precum fumatul sau frigul.

,,Un medic specialist va ajuta pacientul să identifice și să înțeleagă mecanismul de acțiune al factorilor declanșatori. Pacientul care are astmul sub control este cel care urmează tratamentul prescris și care știe ce factori declanșatori trebuie să evite astfel încât crizele de astm să fie din ce în ce mai rare. Cel mai des întâlniți alergeni sunt praful de casă, mucegaiul, polenul, părul de animale. Există și o serie de factori non-alergenici care pot declanșa crizele de astm precum aerul rece, ceața, fumul, fumatul activ și pasiv, refluxul gastro-esofagian.”, a declarat Şef de lucrări Dr. Elena Camelia Berghea, Vicepreședintele al SRAIC.

Cu informațiile și tratamentul potrivit, astmul poate fi ținut sub control, iar pacienții cu astm și cei dragi lor se pot bucura de o calitate bună a vieții.

,,Știm cât este de important ca pacienții care suferă de boli cronice să-și găsească sprijin în rândul altor pacienți. COPAC este o voce pentru toți pacienții cronici din România și prin intermediul acestei campanii ne-am propus să fim mai aproape de cei 1.000.000 care trăiesc cu astm. Îi încurajăm pe fiecare dintre ei să ne scrie pe site-ul campaniei, www.viatacuastm.ro, vor găsi la noi un sfat, o recomandare și poate alte persoane care se confruntă cu aceleași dificultăți” a declarat Radu Gănescu, Președintele COPAC.

Campania ,,RESPIR” este susținută și de Caravana cu Medici şi de clubul sportiv CSM Bucureşti.

 

###

Despre Institutul pentru Dezvoltare în Sănătate și Educație (IDSE)

Institutul pentru Dezvoltare în Sănătate și Educație (IDSE) își propune să contribuie la o societate cât mai sănătoasă, prin educație și inovație. Pentru a își îndeplini acest obiectiv și a răspunde nevoii de educație pentru sănătate, institutul organizează cursuri în folosul persoanelor care suferă de boli cronice, conferințe și seminarii pe tema inovației în medicină, oferă soluții educaționale complete care includ noutăți tehnologice pentru a îmbunătăți viața pacienților din România și desfășoară campanii de educație pentru o viață sănătoasă.

 

Despre Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC)

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a fost înființată în 2008, cu scopul de a reprezenta drepturile pacienților cronici.

În prezent din COPAC fac parte: Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Infectate cu HIV/SIDA, Asociația de Scleroză Multiplă din România, Alianța Națională de Boli Rare din România, Asociația Transplantaților din România,  Asociația Persoanelor cu Thalasemie MajorăAsociația Antiparkinson, Fundația Baylor Marea Neagră, Asociația Română de Hemofilie, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză MDR, Asociația Prader Willi România, Asociația Română de Cancere Rare, Asociația Pacienților Oncologici din România, Asociația Pacienților cu Boli Reumatismale Inflamatorii din Transilvania “ART”, Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist, Asociaţia Copilul Meu, Inima Mea, Asociţia OncoHope, Asociaţia Pacienţilor cu Slerodermie din România.

Din 2010, COPAC este membru al European Patient Forum, fiind sigura organizație membră din România. În 2016, Radu Gănescu, președintele COPAC, a fost ales în boardul EPF, ocupând funcția de vicepreședinte.

 Despre Societatea Română de Pneumologie

Societatea Română de Pneumologie (SRP) este formată cu scopul promovării asistenței medicale, educației și cercetării științifice în domeniul bolilor respiratorii.

Obiectivele Societăţii sunt: dezvoltarea asistenţei medicale în bolile respiratorii din punct de vedere deontologic şi profesional, promovarea inițiativelor de cercetare pentru comunitatea medicală și publicul larg, dezvoltarea şi aplicarea programelor şi acţiunilor menite pentru prevenirea şi combaterea bolilor respiratorii, contribuţia la dezvoltarea învăţământului universitar de pneumologie, la pregătirea postuniversitara de pneumologie, la formarea şi dezvoltarea profesională continuă a medicilor şi asistentelor medicale în domeniul pneumologiei şi educaţia publicului larg cu privire la importanţa şi prevenţia bolilor respiratorii.

Despre Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică

Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC), înființată în 1990, este societate națională membră a Academiei Europene de Alergologie și Imunologie Clinică (European Academy of Allergy and Clinical Immunology, EAACI) și a Organizației Mondiale de Alergie (World Allergy Organization, WAO). SRAIC reprezintă cadrul organizatoric național pentru toți medicii specialiști din domeniul alergologiei și imunologiei clinice, precum și pentru alți specialiști ale căror preocupări au legătură cu această specialitate medicală. SRAIC promovează ridicarea continuă a nivelului profesional și științific al membrilor săi, precum și susținerea acțiunilor de menținere și îmbunătățire a sănătății publice în sfera de pregătire a specialiștilor.

[i] https://erj.ersjournals.com/content/45/2/396

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.