Liberalul Dan Cristian Popescu : Victoria din 26 mai profilează PNL drept principalul partid din România în următorii ani!

Domnule Dan Cristian Popescu, acum, la mai bine de trei saptamani de la alegerile europarlamentare, trebuie sa recunosc ca ati fost singurul lider politic, fie el liberal sau de la alt partid, care a anticipat cu o precizie matematica prezenta uriasa la vot, dar si scorurile obtinute de PNL si PSD. Care au fost argumentele care au stat la baza acestei previziuni/prognoze electorale exacte?

Am dat aceasta prognoza bazandu-ma pe prezumtia unei prezente mari la scrutinul din 26 mai, datorata politicii duse de Liviu Dragnea atat la conducerea PSD, cat si la cea, pana la urma, executiva a Romaniei. Acest stil de a conduce, arogant si dispretuitor, care a urmarit, exclusiv, o agenda proprie, a iritat si nemultumit aproape pe toata lumea, iar alegerile europarlamentare au reprezentat primul moment in care populatia a putut sa isi ia, cum se spune, revansa si sa ii dea raspunsul cuvenit. Aceasta stare de nemultumire, reactie la politica promovata de Liviu Dragnea, care a condus Romania, intr-o proportie de 90% in interes propriu, cu scopul de a scapa, alaturi de unii dintre colegii sai, de dosarele penale care ii vizau, a fost taxata, pe buna dreptate, de cetatenii nemultumiti. A fost un vot negativ, masiv, la adresa PSD. A fost o prezenta uriasa la vot cu care eu anticipez ca nu ne vom mai intalni prea curand. Cei care cred ca aceasta prezenta consistenta la vot se va repeta si la scrutinele de anul viitor se inseala. Acest vot este, practic, acel moment care se intampla, cum se pune o data in viata, extrem de rar, cand populatia, revoltata, protesteaza, prin vot, fata de aroganta si modul discretionar al unui lider si al unui partid de a conduce o tara.

Noi romanii, si aici ma introduc si eu, suntem putin comozi, este greu sa fim mobilizati, sa fim scosi dintr-o matca, pana la urma, de normalitate, si trebuie, ca lider si partid politic, sa faci lucruri importante, in sens  negativ,  pentru a-i mobiliza la vot.  Liviu Dragnea a reusit, astfel, sa mobilizeze aceasta parte semnificativa dintr-un electorat care, in mare parte, nu prea iesea la vot, scarbit de politica. Concret,  vorbim de o prezenta la vot de peste 50%, daca insa ne raportam la faptul ca, real vorbind, la nivel national ne putem raporta la o prezenta incredibila de aproape 75% fie si daca luam in calcul faptul ca dintre milioanele de romani aflati in diaspora au votat mai putin de 400.000.

Liviu Dragnea a ramas la nivelul PSD, vinovatul de serviciu, in contextul in care intr-o proportie covarsitoare, colegii sai de partid nu numai ca s-au disociat de acesta, dar si l-au prezentat electoratului ca sursa tuturor relelor din partid si tara. Putem vorbi, domnule Dan Cristian Popescu, pana la urma, de o vinovatie colectiva si de o complicitate a liderilor PSD fata de modul in care Dragnea a condus Romania?

Este o atitudine urata pe care colegii, pana mai ieri susutinatori neconditionati, o au au fata de fostul lor lider, Liviu Dragnea. Ei s-au supus orbeste deciziilor luate de acesta, dand dovada  impotentei lor politice. Dragnea a condus partidul dictatorial, cu mana forte, si , cu prea putine exceptii, colegii i-au girat acest stil. Au existat cateva persoane care i s-au opus dar aceasta reactie a facut parte doar din jocul luptelor pentru putere din partid. Nimeni, insa, din partid nu i s-a opus lui Dragnea, principial, din respect fata de cetateni. Astazi, cei din partid, nu putini, care il idenfica pe Dragnea drept sursa tuturor relelor, se umplu de ridicol pliindu-se pe principiul “scuipa astazi, unde ai lins ieri”. Niste marionete, lasate fara dirijor, care se zbat disperate in tentativa de a mai fi crezute de cineva.

Nu cred ca PSD are forta sa-si revina pana la prezidentiale

Credeti, domnule Dan Cristian Popescu, ca a invatat ceva PSD din acest esec usturator al alegerilor europarlamentare? Are puterea PSD de a-si reveni din pumnii (electorali) ai cetatenilor pana la alegerile prezidentiale?

Nu cred ca PSD are forta sa-si revina pana la prezidentiale mai ales ca timpul este foarte scurt.  Parerea mea este ca declinul lor electoral va continua. Nu vad, in cazul PSD, un succes notabil mai devreme de anul 2024 in politica romaneasca. Este posibila, nu si obligatorie aceasta revenire in sondaje a PSD, doar daca vor intelege, vor constientiza si isi vor schimba, radical, raportarea la cetateni. Anticipez, insa, nici nu este prea greu de altfel, ca luptele pentru putere  in acest partid vor continua. Cu cat miza devine mai mica, spunea cineva, luptele devin mai violente. Iar aceasta remarca se pliaza perfect pe situatia din PSD in sensul ca pe fondul scaderii electorale a PSD razboiul intern se va intensifica.

Europarlamentarele au avut doi mari castigatori. Primul este PNL care s-a impus in acest scrutin, iar cele de-al doilea este reprezentat de Alianta 2020 USR-PLUS, care a obtinut un scor de peste 20%, mai mare decat asteptarile liderilor sai. Cum vedeti aceste rezultate si mai ales ce anunta acestea in urmatoarele luni mai ales daca ne raportam la prezenta uriasa la votul  din 26 mai?

Recunosc ca ma asteptam la o prezenta la vot de doar 43-45%, dar asta arata ca l-am subestimat pe Liviu Dragnea si capacitatea acestuia de a-i revolta atat de mult pe cetateni. Trebuie sa admitem ca toata aceasta prezenta suplimentara la vot a adus, in mare parte, voturi USR-PLUS.  Liderii USR-PLUS trebuie, insa, sa inteleaga ca acele voturi sunt conjuncturale si vor gresi daca isi vor baza politica, strategia si comunicarea publica pe acest rezultat. Voturile obtinute pe 26 mai nu sunt voturi pro-USR, ci voturi anti-Dragnea si anti-politica. Ele nu sunt voturi stabile si se vor regasi in contul USR-PLUS doar in mica masura la viitoarele alegeri. Timpul va confirma, insa, sau nu, prognoza mea.

Scorul PNL a fost unul bun in contextul unei prezente uriase la vot, daca prezenta era mai mica, in jur de 42-43% scorul obtinut de PNL era si mai bun, dar putea fi si mai mic, decat cel obtinut, in contextul unei prezente de 33-35%. Ca o concluzie putem spune ca a fost, istoria o arata, cel mai bun scor electoral obtinut in alegeri de PNL dupa anul 1937! Pentru PNL este un scor istoric la care putini se asteptau si profileaza PNL drept principalul partid din Romania in urmatorii ani. PNL va castiga, prin Klaus Iohannis, detasat alegerile prezidentiale si va da viitorul premier al Romaniei.

Credeti, domnule Dan Cristian Popescu, ca este indicat din punct de vedere electoral ca PNL sa se implice in ecuatia guvernarii, inainte cele trei cicluri de alegeri- prezidentiale, locale si parlamentare? Sau ar fi mult mai potrivita o strategie in care PNL, ca principal actor in opozitie, sa puncteze, in continuare, derapajele guvernarii PSD si sa astepte, cuminte, rezultatele alegerilor din acest an si anul viitor?!

Din pacate, in acest moment, PNL impreuna cu posibilii sai aliati, fara PSD si ALDE, nu are o majoritate si orice calcul politic rational spune ca nu ar trebui sa preluam guvernarea in acest mod. Emotional, insa, pe acest val popular masiv anti-PSD, care spune, raspicat, ca populatia s-a saturat de guvernarea PSD-ALDE, este de datoria partidelor de opozitie sa incerce sa dea jos, printr-o motiune de cenzura, acest guvern si sa preia guvernarea. Este o datorie morala si emotionala pe care trebuie sa incercam sa o fructificam chiar daca, din pacate, matematica este in defavoarea noastra. In Parlament totul se rezuma la voturi, iar, evident, parlamentarii Puterii nu vor sa renunte la privilegiile conferite de actul guvernarii. Singura sansa pentru ca aceasta motiune de cenzura sa treaca este chiar cea conferita de luptele pentru Putere din PSD.

Viorica Dancila nu va putea sa gestioneze, concomitent, timp de un an si jumatate partidul si guvernul

Daca nu acum, eu cred ca, in toamna, pana in alegerile prezidentiale sau cel mai tarziu dupa alegerile prezidentiale va veni, inevitabil, o schimbare de guvern dublata de pierderii Puterii de catre Coalitia PSD-ALDE.

Este clar ca Viorica Dancila nu va putea sa gestioneze, concomitent, timp de un an si jumatate partidul si guvernul.  Cu tot respectul, nu va putea sa tina in mana un partid, macinat de conflicte, si o guvernare dominata de interese si scandaluri.  Sa nu uitam ca, astazi, PSD nu are un candidat viabil, competitiv, pentru alegerile prezidentiale.

USR joaca, electoral, la limita ipocriziei

Nu pot sa nu remarca domnule Dan Cristian Popescu, dupa unii, jocul electoral inteligent facut de USR, si dupa altii, duplicitatea greu de acceptat in cazul unui partid care a primit un consistent vot electoral in 26 mai? Considerati USR-PLUS un adversar politic al PNL din punctul de vedere al coeziunii si unitatii Opozitiei?

USR joaca, din punct de vedere electoral, foarte pragmatic, la limita ipocriziei. Eu, personal, nu ma asteptam la aceasta atitudine a USR, mai ales ca am vazut foarte multi oameni de buna-credinta in USR-PLUS si, mai ales, in randul celor care au votat USR-PLUS.  La o analiza atenta, insa, pare ca USR a fost construit ca un anti-partid, impotriva partidelor actuale. Ei, practic, se feresc de guvernare cum se spune ca “dracu de tamaie”. Ei stiu, foarte bine, ca in momentul preluarii, pe cont propriu sau intr-o alianta, guvernarea, ar deveni asemeni celor pe care ii acuza ca nu sunt capabili sa gestioneze guvernarea.

Liderii USR sunt constienti ca nu pot face minuni, ca lucrurile, in cazul preluarii guvernarii , nu se pot schimba radical, iar votantii lor ar fi dezamagiti.  Guvernul Ciolos nu a avut vreun rezultat palpabil si nu a facut, semnificativ, altceva decat sa duca PSD-ul lui Dragnea la un maxim istoric. Eu cred ca liderii USR nu au inca elaborata o strategie clara. Nu cred ca stiu ce vor sa faca, ca strategie electorala, in viitorul apropiat. Am vazut politica promovata de ei, pe scara mica, la Primaria Sectorului 2. Au refuzat orice propunere, inclusiv functia de viceprimar. Au refuzat sa voteze alaturi de PNL, dar nu au avut nici proiecte concrete, au preferat doar sa boicoteze orice initiativa benefica pentru Primaria Sectorului 2.  Este evident ca nu exista initiativa perfecta, insa, discuti, analizezi, negociezi sau vii tu cu un alt proiect mult mai bun. Nu poti, nu este corect fata de cetateni doar sa critici si boicotezi proiectele asumate de Primaria Sectorului 2. Imi este teama ca politica promovata de USR la nivelul sectorului 2 sa nu fie extrapolata la  nivelul intregii tari. Nu ii acuz de rea-vointa, ci de teama de a-si asuma ceva doar pentru ca ar putea gresi in respectivul demers.

In opinia mea, USR-PLUS va obtine la alegerile parlamentare de anul viitor un scor mai mic decat cel obtinut pe 26 mai. In cazul alegerilor locale de anul viitor consider ca benefic pentru PNL si Alianta 2020 USR-PLUS ar fi ca, in cazul Primariei Generale si al celor de sector, dar si in cazul oraselor mari,  sa intram intr-o formula de liste comune, unde votul fiind intr-un singur tur, exista riscul ca, in absenta aliantelor dintre noi si USR-PLUS, primarii PSD sa isi pastreze, in multe cazuri, mandatele.

Nu este exclus ca, in turul II al prezidentialelor, sa intre candidatul Pro Romania

Cum vedeti, domnule Dan Cristian Popescu, evolutia PNL pana la alegerile prezidentiale? Candidatul susutinut de liberali, Klaus Iohannis, pare marele favorit al acestui scrutin?

Nu imi fac probleme in privinta unei victorii clare a presedintelui Klaus Iohannis. Nu este exclus ca, in turul II, sa intre candidatul Pro Romania, daca acesta este unul redutabil. Si daca va reusi sa capteze voturile alegatorilor PSD, tot mai nemultumiti, anticipez, pe fondul unei guvernari, PSD-ALDE, fara consistenta. Un candidat, pe tiparul Corinei Cretu, poate intra in turul II.  Si Victor Pota, daca ar candida, ar putea obtine multe voturi. Repet, pe voturile PSD in contextul in care o mare dintre alegatorii PSD sa nu se mai regaseasca in Viorica Dancila, Codrin Stefanescu sau Serban Nicolae.

Pe de alta parte, nu prea ii vad pe Ciolos sau pe Dan Barna, ultimul necunoscut la nivel national, in turul II.  Sa te bati electoral, astazi cu Iohannis, este sinucigas. La randul sau, PNL trebuie sa-si reformeze anumite zone pentru ca am vazut si noi scoruri inegale . In unele zone, PNL a castigat detasat, in altele, scorurile au fost dezamagitoare. Una dintre zonele cu rezultate slabe a fost Bucurestiul, unde presedintele Orban este decis sa faca o reforma rapida. S-a facut analiza aferenta, toti sefii de organizatii si-au dat demisiile si, consider, ca trebuie propusa o altfel de politica in Bucuresti.  O politica clara, anti-PSD, dublata de proiecte concrete, viabile care sa ajute comunitatile din Capitala. PNL a castigat alegerile europarlamentare si trebuie sa-si maximizeze pozitia de cel mai important partid din tara. Trebuie sa invete din greseli, sa reformeze acolo unde situatia o impune si sa faca mai mult pentru cetateni.

PSD si PNL sunt adversarii, de astazi ai USR-PLUS, astfel ca atacurile liderii acestei aliante se vor intensifica in perioada care urmeaza?

Politica USR-PLUS este simpla si anume atacarea actualei clase politice. Ipocrizia lor consta tocmai in faptul ca, partid fiind, ei se comporta ca si cum nu ar fi, ca si cum nu ar face parte din actuala clasa politica. Pana la urma, trebuie ca oamenii sa inteleaga ca orice ales local, fie el in Opozitie sau la Putere, trebuie sa isi faca treaba cat mai bine. Nu poti sa continui sa spui NU la orice. Nu poti continua in acest mod si sa continui sa fii girat de alegatori.

Iohannis a jucat excelent cartea Referendumului

Cat de important a fost, domnule Dan Cristian Popescu, votul la referendumul pe tema justitiei?

Referendumul a fost o parghie care a majorat semnificativ prezenta la vot la alegerile europarlamentare. Iohannis a jucat excelent cartea Referendumului, in sensul in care a crescut scorul PNL, dar si prezenta la vot, dar a si blocat tentativele PSD de a continua modificarile, in interes propriu, la legile pe Justitie. Iohannis a inteles ca romanii, in uriasa lor majoritate, nu sunt de acord cu amestecul liderilor PSD in legislatia anticoruptie. A riscat, oarecum, si a obtinut o uriasa victorie. Romanii au aratat ca ii vor pe corupti judecati si condamnati!

Cum vedeti lupta politica pana la alegerile prezidentiale?

Lupta politica va scadea in intensitate si pe fondul unui PSD slabit care va deveni un sac de box in urmatoarele luni in care toata lumea va da. Este posibil ca PSD, prin candidatul lor, sa nu intre in turul II si atunci vom asista la o implozie in partid care se va solda cu pierderea guvernarii. Pentru ca unii pesedistii, cei ramasi oarecum lucizi, vor intelege ca guvernarea ii trage in jos si vor renunta la ea. Este anacronic sa tii cu dintii de o guvernare fara sprijin popular, in contextul in care romanii au aratat, prin votul lor, ca nu te mai vor.

Un interviu realizat de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.