Noi programe naționale de sănătate şi activităţi pentru depistarea precoce a cancerului

Guvernul a aprobat, marţi, o hotărâre care prevede menţinerea şi dezvoltarea programelor naţionale existente şi introducerea unor programe şi activităţi noi. Programele naţionale de sănătate se vor derula până la finalul anului 2019, fiind introduse şi activităţi pentru depistarea precoce a cancerului prin determinarea markerilor tumorali.

tenţe ale specialiştilor care lucrează cu persoane cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate şi al calităţii serviciilor medicale acordate acestora şi creşterea nivelului de abilităţi şi cunoştinţe ale părinţilor şi familiilor persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate.

”Prin introducerea acestor obiective, se urmăreşte actualizarea cunoştinţelor tuturor categoriilor profesionale implicate în prevenirea, identificarea şi tratarea persoanelor cu tulburări din spectrul autist, având ca rezultat aşteptat creşterea calităţii serviciilor de sănătate şi a şanselor de recuperare a acestor bolnavi. De asemenea, prin includerea acestor obiective se creează cadrul  legal pentru îndeplinirea scopului prevăzut în Protocolul de colaborare privind implementarea măsurilor necesare creşterii accesului persoanelor diagnosticate cu tulburări în spectrul autist la servicii integrate de sănătate, sociale şi de educaţie, încheiat între Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei Naţinale, Ministerul Finanţelor Publice şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.

Un nou program aprobat este ”Programul naţional de evaluare a statusului vitaminei D prin determinarea nivelului seric al 25-OH vitaminei D la persoanele din grupele de risc’’, care va  permite instituirea tratamentului profilactic sau curativ, contribuind astfel la scăderea incidenţei rahitismului şi osteomaciei.

Conform specialistilor din cadrul comisiilor de specialitate pediatrie, obstetrică-ginecologie neonatologie şi endocrinologie ale Ministerului Sănătăţii, pentru  populaţia generală se întregistrează o prevalenţă a deficitului de vitamină D între 40 şi 75%, iar în cazul copiilor prevalenţa variaza de la 0,66% la grupa de vârstă cuprinsă între 1-3 ani până la 8,90% la grupa de vârstă cuprinsă între 14-18 ani.

De asemenea, se înregistrează o prevalenţă a sechelelor de rahitism de 1,8% în mediul urban şi 0,7% în mediul rural, în condiţiile asigurării accesului gratuit la suplimentarea cu vitamina D a alimentaţiei copiilor şi gravidelor.

În aceste condiţii, specialiştii apreciază necesitatea şi utilitatea monitorizării statusului nutriţional al vitaminei D prin determinarea valorilor serice 25-OH vitaminei D la anumite grupe populaţionale aflate la risc de deficit stabilite prin consens.

De asemenea, Hotărârea de Guvern prevede şi completarea obiectivelor Programului naţional de prevenire, supraveghere şi control a infecţiei HIV/SIDA pentru asigurarea cadrului legal în vederea imlementării unor acţiuni specifice de prevenire, precum depistarea precoce a persoanelor infectate în rândul celor cu comportament la risc pentru infecţia HIV/SIDA şi a persoanelor infectate HIV simptomatice.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.