Schimbarea (mimată) la față a PSD

0

Viorica Dăncilă (sursa foto: ebihoreanul.ro) a devenit, cu acte în regulă, noul președinte al PSD. Funcția de premier, pârghiile conferite de această funcție, i-au deschis, larg, ușa, către hrăpăreții lideri județeni ai PSD care, previzibil, au schimbat macazul după condamnarea lui Dragnea.

Congresul din 29 iunie a arătat, foarte clar, un lucru, și anume că pesediștii nu se pot schimba. Își pot nuanța discursul, își pot schimba camasile/sacourile/costumele luxoase, pot afișa chiar o mască europeană, însă, nu pot să devină, peste noapte, alte persoane. Aroganța, disprețul față de cetățeni, ironiile inutile, se vor regăsi mai mereu în mesajul (real) al mai-marilor din Kiseleff.

Era Dăncilă va fi una scurtă. Până la alegerile prezidențiale, în cel mai fericit caz. Din păcate, PSD arată că nu a învățat nimic din votul masiv dat de români împotriva sa. Susținerea, în orb, iresponsabilă, a lui Dragnea, și-a arătat consecințele. CEx-urile care aveau loc, în perioada jupânului Dragnea, se soldau, în cascadă, cu unanimități jalnice care nu făceau altceva decât să gireze stilul autocrat al pușcăriașului de astăzi, Liviu Dragnea. Cel care este acuzat de toate relele și, implicit, de scorul dezastruos obținut de PSD pe 26 mai.

Dragnea nu putea să se comporte ca pe propria moșie dacă liderii filialelor județene nu-i făceau jocul murdar. Și, în consecință, aceștia  au, la rândul lor, o parte uriașă de vină pentru decredibilizarea cronica a unui partid care a devenit nefrecventabil. A fost o vină colectivă, oricât de mult ar încerca unii sau alții să se exonereze de orice responsabilitate politico/electorală.

Viorica Dăncilă nu are calitățile unui lider veritabil care să țină în mână un mamut precum PSD. A devenit președinte doar pentru că este, astăzi, percepută ca o soluție de avarie care are (și) acces la bugetul statului. Și poate răsplăti/pedepsi un lider local, un președinte de Consiliu Județean, prefect sau primar, după bunul plac!

Recredibilizarea PSD trebuia să înceapă cu demiterea ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan! „10 august” nu va fi uitat prea curând de români. Nici mesajele trimise de  premierul Dăncilă la Bruxelles prin care se spunea, în disprețul realității, că Jandarmeria a acționat corect pentru a împiedica o lovitură de stat! Nu-i așa, doamnă premier? Credeți, oare, că schimbarea la față din ultima lună și statutul de victimă nevinovată a satrapului pușcăriaș mai poate păcăli pe cineva?

Un partid condus de lideri mici, Eugen Teodorovici și Mihai Fifor nu fac notă discordantă în acest peisaj politic funest, nu se poate gândi decât la o perpetuare, pe termen scurt, a unor privilegii nemeritate! Este evident și pentru un copil de școală primară că PSD nu va mai conta nici la prezidențialele din acest an, dar nici la alegerile locale și parlamentare de anul viitor! De ce? Din simplul motiv că nu au înțeles, repet, nimic din votul dat de români pe 26 mai!

Am scăpat pentru moment, ce-i drept, de tupeul imposibil de suportat al lui Nicolicea, Iordache sau Cătălin Rădulescu „Mitralieră”, dar nu am scăpat (și mă tem că nu vom scăpa niciodată) de modul disprețuitor al PSD de  raportare la oameni! Și nu mă refer aici la majorarea electorală a pensiilor și a salariilor bugetarilor. De ce, oare, PSD este atât de „îndrăgostit” de bugetari și i-a abandonat pe milioanele de români care muncesc în mediul privat? De ce a ales să îi îmbuibe pe unii care, vă garantez, ar fi rămas în sector și cu un salariu redus la jumătate, și, în contrapondere, să îi umilească pe alții? Medicii meritau salarii mai mari, și profesorii, dar mi se pare sfidător să „umfli”, nesimțit, salariile în primării și alte instituții pline, până la refuz, de pile politice, învățate doar „să frece manganul la stat”. Evident, pe bani mulți!

PSD va continua să piardă puncte electorale. Se va afunda, tot mai adânc, în mocirlă duplicității și a iresponsabilității. Nu poate, nu vrea, mai corect, să învețe nimic dintr-o înfrângere zdrobitoare!

Mult-mimata schimbare la față a PSD în mandatul lui Dăncilă nu va mai păcăli pe nimeni! Mai ales că mulți români, deja „spălați pe creier” de televiziunile pline de aplaudaci plătiți cu sume fabuloase din contractele oferite de PSD, se simt trădați în lupta cu așa-zisul stat paralel. Iar aici, Liviu Pleșoianu, Codrin Ștefănescu, Nicolae Șerban și mulți alți pesediști care vor afișa masca naționalismului vor încerca să câștige o pâine electorală!

Se anunță zile negre, cu noi acuze, trădări, și jocuri pentru putere în PSD. Mai surprinde oare pe cineva?

Un editorial de Iulian Badea

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.