Conferință internațională dedicată libertății presei, la Londra

0

Ţările în care jurnaliştii sunt maltrataţi ar trebui să suporte consecinţe diplomatice, a apreciat miercuri, la Londra, ministrul britanic de externe Jeremy Hunt, într-o conferinţă dedicată libertăţii presei, organizată de Marea Britanie în colaborare cu Canada, transmite AFP.

„Dacă acţionăm concertat, putem arunca lumină asupra încălcării (drepturilor jurnaliştilor) şi impune un preţ diplomatic celor care atacă jurnaliştii sau îi închid”, a declarat şeful diplomaţiei britanice. La conferinţă participă aproximativ 1.500 de jurnalişti, militanţi şi cadre universitare din aproape o sută de ţări, precum şi avocata Amal Clooney.

Jeremy Hunt a făcut referiri în intervenţia sa la uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în octombrie 2018, la trimiterea în închisoare a militanţilor în China şi Vietnam, precum şi la uciderea ziariştilor în Mexic.

Marea Britanie şi Canada doresc să creeze un grup de „ţări care împărtăşesc aceleaşi idei pentru a face presiuni împreună atunci când libertatea mass-media este atacată”, a declarat Jeremy Hunt în cadrul unei conferinţe de presă. „Este mai uşor să vorbeşti atunci când nu eşti singur”, a adăugat ministrul canadian de externe Chrystia Freeland.

Londra s-a angajat, de asemenea, să contribuie cu 3 milioane de lire sterline (3.33 milioane de euro) la lansarea unui fond mondial destinat acordării de consiliere juridică şi formării în domeniul securităţii jurnaliştilor şi să acorde 15 milioane de lire sterline (16.7 milioane de euro) pentru sprijinirea mass-media independente.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.