Viceprimarul liberal al sectorului 2, Dan Cristian Popescu: Iohannis va câștiga detașat alegerile prezidențiale!

Domnule Dan Cristian Popescu, alegerile prezidențiale reprezintă uriașă miză electorală și politică a partidelor, fie ele parlamentare sau neparlamentare, a acestui sfârșit de an. Ca reprezentant PNL, vă voi întreba tranșant: există, astăzi, o altă variantă plauzabilă decât aceea a unui nou mandat prezidențial câștigat de președintele Iohannis? Poate apărea vreo surpriză în acest sens la scrutinul din noiembrie?

Din punct de vedere al câștigării unui nou mandat de președinte, clar, Iohannis nu are de ce să se teamă! Știm, însă, cu toții cum arată, în România, campaniile electorale cu mize mari precum cea care vizează alegerea șefului statului. Miza este uriașă, iar contracandidații săi vor folosi, sunt convins, tot felul de mijloace murdare și atacuri sub centură, iar din această cauză o campanie electorală, extrem de dificilă, poate genera lucruri neprevăzute. Dar, într-un parcurs normal, firesc, logic, nu văd niciun fel de problemă ca președintele Iohannis să câștige detașat atât primul, cât și cel de-al doilea tur de scrutin.

Concret, domnule Dan Cristian Popescu, considerați mai facilă pentru Iohannis, susținut de PNL, o finală prezidențială cu un candidat PSD – Dăncilă, cel mai probabil, decât una cu candidatul dreptei, USR-PLUS, Dan Barna?

Atât Dan Barna, cât și Dacian Cioloș reprezintă, în opinia mea, tot stânga, în contextul în care atât USR, cât și PLUS sunt două partide, profund, de stânga. Ca să fac chiar un joc de cuvinte, cu un mic plus pentru. PLUS. Nu cred, însă, că Dan Barna, prezidențiabilul USR-PLUS, are destulă forță pentru a intra în turul II al prezidențialelor. Este destul de complicat și lucrurile nu vor semăna deloc cu ceea ce s-a întâmplat la alegerile europarlamentare. Pe scena politică, însă, dintre toate numele de candidați importanți care se vehiculează astăzi,  Dăncilă, Firea, Barna și Tăriceanu, nu văd pe nimeni capabil să îi pună probleme serioase președintelui Iohannis. Dacă apare vreun alt nume providențial, putem discuta. Până atunci, însă, niciunul dintre cei enumerați mai sus nu văd cum s-ar putea apropia la un scor mai mic de 20% de Klaus Iohannis, pe 10 și 24 noiembrie.

Candidatul USR-PLUS nu va intra în turul II

Ar fi fost, domnule Dan Cristian Popescu, Dacian Cioloș un contracandidat mai facil pentru Klaus Iohannis? Sau varianta avansată, la prezidențiale, de Alianța 2020 USR-PLUS, Dan Barna, este o soluție mai la îndemâna președintelui în exercițiu?

Dacian Cioloș are, din punctul meu de vedere, o notorietate mai mare. Are, însă, și probleme de imagine. Pe de altă parte, liderul USR, Dan Barna, fiind necunoscut, nu are probleme majore de imagine. El va avea o mare problemă din cauza faptului că este necunoscut la nivelul întregii țări. Fiecare are plusurile și minusurile sale dar, așa cum v-am spus, niciunul dintre cei doi nu are șanse să intre într-o finală prezidențială cu președintele Iohannis.

Se teme PNL că, și la alegerile prezidențiale, la fel ca  la scrutinul din 26 mai, românii vor vota, cum se spune, în „orb”, în favoarea unui candidat nu foarte cunoscut la nivel național, doar pentru a da un vot de blam clasei politice?

La alegerile prezidențiale, românii nu au votat niciodată „în orb” și doar în cunoștință de cauză. La votul pe liste de partid, fiind o prezență difuză, situația este diferită. Din punctul meu de vedere, la alegerile prezidențiale și la cele locale, în special pentru funcțiile de primari, votul este mult mai pliat pe notorietatea/credibilitatea candidaților. Este greu să votezi uninominal o persoană pe care nu o cunoști. Există, ce-i drept, o categorie de alegători mai exotici, mai teribiliști, care votează pentru că vor să pară mai interesanți, mai atipici, împotriva a ceea ce ei consideră un sistem toxic, dar numărul acesteia este extrem de mic.

Gabriela Firea ar putea obține mai multe voturi ca Dăncilă

Dăncilă sau Firea. Care dintre cei doi posibili candidați PSD poate obține, domnule Dan Cristian Popescu, un număr mai mare de voturi?

Problema majoră a PSD este nu să contracareze mesajul lui Klaus Iohannis, ci să reușească să-și aducă la vot alegătorii din bazinul dur al partidului. Vorbesc de un procent de 20-25% dintre votanții care, în mod normal, exceptând derapajele excesive gen Dragnea, care i-a nemulțumit pe o parte dintre ei, votează aproape orice candidat PSD.

Probabil, Gabriela Firea ar obține mai multe voturi decât Viorica Dăncilă. Cred că, indiferent de numele candidatului PSD, acesta poate obține un scor de 20%, suficient, consider eu, pentru a merge în turul II, alături de președintele Iohannis. Singura lor problemă poate veni din partea PRO România care este, până la urmă, tot o parte din PSD. Dacă acest partid va propune un candidat puternic, mai credibil, mai pesedist, cum se spune, decât candidatul numit de PSD, electoratul de stânga s-ar putea îndrepta spre acesta și am asista la o mare surpriză. Cu un candidat Pro România în turul II.

Prima șansă pentru o finală prezidențială cu Klaus Iohannis, o are candidatul PSD, urmat de cel al Pro România, candidatul USR-PLUS fiind creditat, din punctul meu de vedere, abia cu șansa a treia.

Dar, așa cum am spus, niciunul dintre cei enumerați nu are nicio șansă în turul II al prezidențialelor. Klaus Iohannis va câștiga detașat alegerile prezidențiale.

 Tăriceanu joacă totul pe cartea prezidențială

Cât de mult contează în această ecuație a alegerilor prezidențiale, domnule Dan Cristian Popescu, prezidențiabilul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu? Se poate apropia acesta de un scor de două cifre?

Este foarte greu să se apropie de un scor de două cifre. Este, până la urmă, singura variantă pe care o mai are pentru a mai conta la vârful politicii. Să nu uităm că are o anumită vârstă,  a avut o carieră politică în care a deținut mai toate funcțile importante, premier, ministru, președinte al Senatului, președinte de partid, și nu putem să nu vedem că singura funcție importantă care îi lipsește este cea de președinte al României. Dacă nu încearcă acum să ajungă la Palatul Cotroceni, este greu de crezut că, în 2024, peste cinci ani, va mai conta în ecuația prezidențială.

Tăriceanu joacă totul, astăzi, pe cartea prezidențială. Și pune totul la bătaie, cum se spune, cariera sa politică și, implicit, partidul pe care îl conduce. Singura sa șansă de a intra în turul II, un rezultat notabil, dar doar atât, este de a fi candidatul comun PSD-ALDE-Pro România sau măcar cel al ALDE-Pro România. În cazul celei de a doua variante, Tăriceanu, susținut doar de Pro România, ar putea “fura” parte din voturile alegătorilor PSD.

Adevăratul prezidențiabil al PSD a fost Liviu Dragnea

Care este punctul forte al lui Klaus Iohannis, cu ce se detașează mesajul acestuia față de cel al contracandidaților săi?

Klaus Iohannis și-a învins principalul contracandidat, Liviu Dragnea, încă din 26 mai, ziua votului de la europarlamentare. Atunci, s-a dat marea bătălie și a fost câștigată de Klaus Iohannis.

Adevăratul prezidențiabil al PSD a fost Liviu Dragnea, cel care a acționat prin interpuși, prin atacuri murdare, împotriva președintelui Iohannis, dar a fost învins lamentabil.

Cum răspunde, domnule Dan Cristian Popescu, PNL celor care susțin că, prin condamnarea lui Dragnea, Klaus Iohannis și-a pierdut, practic, principalul adversar politic și că, în consecință, președintele va trebui să identifice un alt adversar?

Noi nu mai avem un adversar real pentru că, așa cum v-am spus, Klaus Iohannis a câștigat “meciul” pe 26 mai.

Confruntea care urmează nu va fi una atât de spectaculoasă și anticipez că prezența la vot va fi mai redusă decât în mod normal la prezidențiale. Repet, dacă nu apare, peste noapte, din neant, un candidat extraordinar. Dacă, însă, ne raportăm exclusiv la ce avem astăzi pe piață, candidați și posibili candidați, anticipez o victorie detașată, fără peripeții, fără adrenalină, fără dezbateri furtunoase,  a președintelui Iohannis. Șeful statului va defila, practic, în această campanie, chiar dacă, este evident, că toți contracandidații săi îl vor ataca, evident, pe cel mai puternic dintre ei.

După prezidențiale, PSD va pierde guvernarea…

Cum vedeți evoluția scenei politică după alegerile prezidențiale și victoria anticipată de către PNL a lui Klaus Iohannis?

Dacă Guvernul Dăncilă rezistă până la prezidențiale, imediat după victoria președintelui Iohannis, vom asista la o schimbare de guvern pentru că vom asista la al doilea vot popular masiv împotriva PSD și, implicit, a guvernării Dăncilă. În mod normal, PSD nu va mai avea susținerea necesară pentru a guverna. Se va forma, astfel, un nou guvern. Nu cred că vom asista la anticipate deoarece este greu de crezut că parlamentarii vor renunța la un an de mandat. Din păcate, legislația actuală nu favorizează organizarea de anticipate și vom avea un guvern de tranziție care va organiza alegerile locale și parlamentare din 2020. Cred că este necesar să reducem numărul de ministere, numărul angajaților din acestea (mă refer aici la pile, relații, numiri pe criterii politice). Trebuie subțiată și eficientizată această administrație publică care a supt serios, ani la rândul, bugetul de stat. Din păcate, Guvernul Dăncilă nu are nicio strategie pe termen scurt și mediu, să nu mai vorbim de una pe termen lung. Supraviețuirea de pe o zi alta este singura strategie guvernamentală. Se mai stinge un incendiu, se mai aruncă cu câțiva galbeni la pensionari. Nu se poate continua așa!

Avem nevoie de politici viabile în agricultură, de infrastructură, de politici publice, de autostrăzi, investiții, de un turism care să aducă plus-valoare PIB-ului.

Politica liderilor USR-PLUS conține o doză mare de ipocrizie

Cum vedeți, domnule Dan Cristian Popescu, evoluția relației dintre PNL și USR-PLUS în campania pentru prezidențiale, în contextul unei confruntări între Iohannis și Barna sau Cioloș?

În această campanie electorală, se vor vedea adevăratele intenții ale liderilor USR-PLUS.  Miza este preluarea puterii, ceea ce este, până la urmă, un demers firesc. Modalitatea prin care ajungi la preluarea puterii trebuie să fie unua corectă față de partenerii din opoziție și implicit votanții anti-PSD. USR-PLUS a încercat să se prezinte ca un non-partid, ca un adversar al clasei politice, ca un grup imaculat de oameni, ceea ce este foarte fals. Trebuie să ai decență și să admiți că scopul tău final este preluarea puterii. Ba mai mult, dacă intri astăzi în politică nu înseamnă că trebuie să primești un cec în alb. Ipocrizia liderilor acestui partid trebuie să înceteze. Alegătorii trebuie să îi trateze cu mult mai multă atenție pe liderii USR-PLUS pentru că, până la urmă, vorbim de un partid cu oameni mai buni și mai răi, competenți și incompetenți. Va veni o vreme când USR va trebui să dea jos masca ipocriziei și să se apuce de treaba, la guvernare. Atunci vom vedea câte minuni vor face aceștia.

Bazinul lor real este de 10%. Ei s-au cocoțat însă pe un vot conjunctural, euforic, și asta îi va costa. Politica USR-PLUS are, așa cum am spus, o doză mare de ipocrizie. Vine, însă, un moment în care, în urma votului popular, trebuie să îți asumi responsabilități, să faci concesii și să răspunzi, până la urmă, așteptării votului românilor.

 Un interviu realizat de Iulian Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.