Belgia, Olanda și Germania, afectate de temperaturi caniculare

0

Temperaturi record de căldură absolută au fost înregistrate miercuri în Belgia, Olanda şi Germania, însă, potrivit meteorologilor, ce e mai rău urmează joi în Europa Occidentală, relatează AFP.

Cu 40,5 grade Celsius, recordul precedent de 40,3 grade Celsius (Kitzingen, 5 iulie 2015) pentru întreaga Germanie a fost doborât astăzi la Geilenkirchen!”, a anunţat miercuri pe Twitter serviciul meteorologic german (DWD).

În Germania, întreaga ţară este sub incidenţa unei alerte de caniculă. Lacurile şi râurile sunt deosebit de căutate de oamenii care vor să se răcorească, tendinţă care a făcut şi victime. Începând de marţi, trei persoane aflate la scăldat s-au înecat.

În Olanda, în cursul după-amiezii, mercurul din termometre a urcat până la 38,8 de grade Celsius la Gilze Rijen, în sud, şi până la 39,2 grade Celsius la Eindhoven. Cel mai recent record data din 1944, când au fost 38,6 grade Celsius, potrivit institutului regal de meteorologie din Olanda. Temperatura este atât de ridicată, încât metalul de pe unele poduri din Amsterdam şi Haarlem îşi modifică forma, iar angajaţii municipali pulverizează apă pentru a le răci.

Postul local de televiziune RTV Oost a decis să ofere spectatorilor o „tele-răcorire” prin transmiterea în sistem live streming a unor imagini de arhivă cu peisaje hibernale.

Câteva sute de porci au murit în noaptea de marţi spre miercuri la o fermă din Middelharnis, în vestul Olandei, din cauza căldurii şi a unei defecţiuni a sistemului de ventilaţie, potrivit media locale.

Şi în Belgia, unde a fost declanşat în premieră ”codul roşu” de caniculă, a fost înregistrat un record istoric. O temperatură de 39,9 grade Celsius a fost consemnată, miercuri, la baza militară Kleine-Brogel din nord-est, a indicat David Dehenauw de la institutul regal de meteorologie din Belgia. Aceasta este „cea mai ridicată temperatură de la începutul observaţiilor, în 1833”, a subliniat el.

Ce este mai rău urmează, au avertizat meteorologii care au prognozat o nouă creştere a temperaturilor până vineri. Astfel, ar putea veni rândul Parisului să doboare, joi, recordul de căldură stabilit în 1947 – 40,4 grade Celsius, notează AFP.

Şi în Franţa, nivelul de avertizare de caniculă, până acum „portocalie” în majoritatea teritoriului, a fost ridicată la „roşu”, temperaturile ar putea depăşi 40 de grade Celsius.

Şi în Marea Britanie ”ar putea fi depăşit recordul de caniculă din iulie, de 36,7 grade Celsius, şi există chiar şi posibilitatea de a doborî recordul absolut, de 38,5 grade Celsius”, a indicat serviciul britanic de meteorologie, Met Office.

Autorităţile din Luxemburg au anunţat că vor declanşa o alertă roşie de caniculă, iar Italia este afectată deja  căldura extremă, iar autorităţile au ridicat miercuri alerta la nivelul 3 („buletin roşu”) pentru cinci oraşe din ţară.

Jumătate din teritoriul Elveţiei se află sub alertă portocalie de caniculă, iar serviciul naţional de meteorologie din această ţară prognozează o „dezgheţare importantă în zonele montane înalte”, care s-au confruntat miercuri cu o situaţie de izotermie de 0 grade Celsius la o altitudine neobişnuit de ridicată, de 4.800 de metri.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.