Festivalul ICon Arts Transilvania: 4 concerte – eveniment în Sibiu
Itinerariul Festivalului ICon Arts se desfășoară anul acesta în 12 localități din Sudul Transilvaniei ce ascund spații de patrimoniu fermecătoare pentru publicul iubitor de istorii, arte contemporane, muzică clasică și jazz. Patru dintre cele mai spectaculoase evenimente ale Festivalului vor avea loc în Sibiu, la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat și la Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA. Programul evenimentelor, în rândurile ce urmează și pe www.iconarts.ro
„Inspirație”. Luni, 29 iulie, ora 19:00: A Touch of Tango and Classical Fusion Variations
Sala Festivă a Bibliotecii ASTRA
Un inspirat amestec de muzică, emoție și cutezanță artistică se vor regăsi în concertul susținut de Reinbert Evers (GER) – chitară, Ciprian Dancu – clarinet, Ilia Rusnac – vioară și Fumiko Sakuraoka (JPN) – nai. Din program, lucrări de: Heinrich Neumann, Joseph Kreutzer, Manuel de Falla, Hans Werner Henze, Ernesto Nazareth.
Întâlnirea rarisimă dintre cele patru instrumente va oferi publicului o experiență acustică specială ce va îmbrăca forma unei călătorii în saloanele boeme ale secolului 19, către exotismul muzicii braziliene din anii ’20, până la momentul apariției tangoului în America de Sud care mutat muzica din saloane în cafenele și baruri. Concertul va continua cu lucrări de inspirație clasică și influențe ale renașterii spaniole întrețesute cu elemente de flamenco. Concert invitat, parte din proiectul „Transylvania Live”, co-finanțat de AFCN.
Intrarea este liberă, prin rezervare la adresa reservations@iconarts.ro
„Creație”. Vineri, 2 august, ora 19:00: The Creative Power of Marimba – concert extraordinar
Sala Festivă a Bibliotecii ASTRA
Duo Daya Cipta Marimba
Concertul susținut de Koya Nakatani și Yukiko Nakatani la marimbă, instrument de percuție cu o versatilitate aparte. Cei doi artiști sunt invitați din Japonia și concertează împreună de 20 de ani.
Marimbafonul (denumit și marimba, marimbă sau balafon) este un instrument de percuție de proveniență africană, foarte asemănător cu xilofonul și vibrafonul, construit din plăci de lemn de palisandru. Asupra lui se acționează cu baghete de lemn, pentru sunetele puternice, și cu baghete de cauciuc, pentru cele moi.
Intrarea este liberă, prin rezervare la adresa reservations@iconarts.ro
„Expresivitate.” Luni, 5 august, ora 19:00: 12 Secunde de Lumină
Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu
Concert Modulus Quartet: Jonathan Truscott – vioara I, Craig Stratton – vioara a II-a, Mircea Belei – viola, Nick Allen – violoncel. Un concert excepțional care promite să schimbe paradigme despre măsura posibilităților infinite ale muzicii de cameră.
Programul artiștilor va cuprinde lucrări originale pentru cvartet de coarde scrise de mai mulți compozitori remarcați la scenă internațională, albumul „12 Seconds of Light” explorând teritorii acustice noi din care nu lipsesc influențe jazz și drum and bass, ritmuri africane cu textură minimalistă, riff-uri electrice și sampling-uri preluate de la știrile de radio.
Concertele Modulus Quartet se remarcă prin ingeniozitatea și efervescența stilului muzical, la care se adaugă efecte speciale spectaculoase prin arte vizuale și multimedia.
Concert invitat, parte din proiectul ”4 Anotimpuri. Vara”, co-finanțat de Primăria Municipiului Sibiu.
Bilete prin www.Entertix.ro și www.Myticket.ro Prețul unui bilet este în valoare de 20 de lei.
„Inspirație”. Joi, 8 august, ora 19:00: Cello AllStars
Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu
Concert – eveniment susținut de patru muzicieni de excepție ai scenei internaționale: Denis Severin, Atanas Krastev, Răzvan Suma, Ella Bokor și invitații lor, participanți ai master class-ului de violoncel din cadrul Academiei ICon Arts. Din program: lucrări de A. Piazzolla, M. Ravel, G. Bizet, D. Popper, G. Sollima, J. Klengel, K. Lindemann et al.
Un instrument care fascinează încă de acum patru secole, violoncelul seduce fiecare ascultător prin versatilitatea-i aparte și infinitele posibilități de expresie. Iar în mâinile unor pasionați muzicieni, violoncelul poate reda muzica unei întregi orchestre în vastele nuanțe ale emoției umane.
publicul din Sibiu se va putea bucura de o întâlnire rarisimă dintre patru violonceliști distinși cu valoroase premii internaționale și, mai presus, cu un talent ieșit din comun și apetit pentru depășirea limitelor cunoscute ale expresivității instrumentului atât de apropiat de vocea umană. Iar tinerii pe care aceștia îi îndrumă vor concerta pentru prima dată pe scena unei filarmonici importante și cu siguranță că vor avea multe de spus, inclusiv pe viitor, în cariera strălucită care îi așteaptă.
Bilete prin www.Entertix.ro și www.Myticket.ro Prețul unui bilet este în valoare de 20 de lei.
Despre Festivalul ICon Arts Transilvania 2019
Festivalul ICon Arts va ofei publicului un regal de trei săptămâni de muzică clasică și jazz, arte contemporane, premiere artistice și happening-uri itinerante în compania artelor, meșteșugurilor și tradițiilor locale.
ICon Arts, unul dintre cele mai longevive festivaluri dedicate artelor contemporane din România, va avea loc în acest an în perioada 22 iulie – 10 august la adăpostul bisericilor fortificate din Sudul Transilvaniei, în saloanele conacelor istorice și în grădinile cetăților din 12 localități de poveste: Alma Vii, Biertan, Criț, Dealu Frumos, Mălăncrav, Mediaș, Meșendorf, Râșnov, Richiș, Sibiu, Sighișoara și Viscri, unde aproape în fiecare zi un loc aparte va găzdui un eveniment special.
Inspirație. Creație. Expresivitate. Revelație. Începând cu acest an, evenimentele de la ICon Arts vor avea loc sub semnul celor patru tematici care vorbesc despre valori ale Festivalului ce s-au creat firesc în cele 17 ediții organizate până în prezent. Publicul, format din turiști, comunități locale, artistice și internaționale, va avea prilejul să se bucure de concerte de muzică clasică și jazz în aer liber sau în incintele fortificate, dar și pe scenele consacrate din Sibiu precum Sala Thalia și Sala Festivă a Bibliotecii ASTRA.
Înapoi în satele istorice, muzica și artele se împletesc la Șezători postmoderne, după audiția unor concerte de operă în biserici vechi de 700 de ani, concerte în primă audițe absolută sau recitaluri de percuție. Muzica de jazz va putea fi descoperită și altfel în rezonanță cu dansul contemporan, iar publicul va avea parte de multe alte experiențe de excepție ce stau să se împlinească, de există curiozitatea de a le descoperi.
Evenimente în comun cu Transylvania Live, Săptămâna Haferland și Festivalul de Film și Istorii Râșnov
Una dintre misiunile principale ale Festivalului ICon Arts este, încă de la fondarea sa din anul 2003, aceea de a încuraja inovația artistică – prin cursurile și laboratoarele Academiei ICon Arts – și, totodată, de a apropia publicul de artele noi, promovând, astfel, și spațiile de patrimoniu. ICon Arts a devenit la scurt timp festivalul care unește comunități în jurul artelor contemporane, iar în completarea acestei evoluții firești, ICon Arts promovează evenimente organizate în parteneriat cu alte trei proiecte: Transylvania Live – în colaborare cu Mihai Eminescu Trust, Săptămâna Haferland și Festivalul de Film și Istorii Râșnov, găzduind, totodată evenimente din seria „4 Anotimpuri” și „5 pentru Vieru”. Mai multe amănunte în program.
ICon Arts Transilvania, Ediția a XVII-a, este un eveniment organizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România prin programul „Oportunități la tine acasă” dedicat tinerilor muzicieni, program prin intermediul căruia aceștia găsesc reale oportunități de afirmare acasă, pe scenele din România.
Unele evenimente incluse și în Festivalul ICon Arts fac parte din proiecte culturale co-finanțate de AFCN și de Primăria Municipiului Sibiu, conform programului.
Parteneri culturali: Exces Music, Mihai Eminescu Trust, Primăria Biertan, Filarmonica de Stat Sibiu, Biblioteca Astra Sibiu, Primăria Merghindeal, Sibiu, Săptămâna Haferland, Festivalul de Film şi Istorii Râşnov, Experience Transylvania, Colinele Transilvaniei, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu din Bucureşti, Hotel Ibis Sibiu, Complex Medieval Unglerus, Senator Wine.
Parteneri de mobilitate: Ares Travel, Aris
Parteneri media: Enjoytv Romania, Radio România Cultural, Mesagerul de Sibiu, Capital Cultural, Tribuna Sibiu, Agenția de Carte, Știrile Transilvaniei, ProfilCultural Sibiu, Ora de Sibiu, România Pozitivă.
Despre Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România
UCIMR este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 22 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.
Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.
De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.
Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.