Alarmant: Gruparea Statul Islamic nu a fost înfrântă cu adevărat!

0

Gruparea Statul Islamic (SI) în Irak şi în Siria nu a fost înfrântă cu adevărat, iar reapariţia sa – sub acest nume sau altul – este doar o chestiune de timp, avertizează oficiali şi experţi, într-o serie de rapoarte.

Contrazicându-l pe preşedintele american Donald Trump, care susţine că organizaţia jihadistă a fost înfrântă, rapoarte recente ale unor grupuri de reflecţie, ONU, dar şi Pentagonul prezintă o organizaţie cu siguranţă privată de o aşezare teritorială şi trecută în clandestinitate, dar care este activă în continuare, dispunând de mii de combatanţi, de milioane de dolari şi de o reţea de propagandă şi susţinere mondială.

Într-un raport intitulat ”Nu vorbiţi despre o întoarcere: persistenţa Statului Islamic”, cabinetul de analiză Soufan Center apreciază că ”Statul Islamic este în viaţă şi sănătos în Irak şi în Siria”. ”Este clar că SI este în măsură să-şi menţină insurecţia într-un viitor previzibil”, scrie Soufan Center. „Nu se pune problema întoarcerii sale în Irak şi Siria: gruparea şi membrii ei nu au plecat niciodată de acolo”.

Pierderea treptată a teritoriului pe care-l controla, în faţa unei coaliţii internaţionale supraputernice, nu a fost dublată de o fugă sau o demobilizare a combatanţilor săi, ci de o dispersare, de o trecere în clandestinitate, favorizate de proasta guvernanţă a zonelor eliberate, retragerea forţelor americane şi disensiuni în rândul adversarilor săi. Într-un raport făcut public marţi, inspectorul general al Pentagonului apreciază că ”chiar dacă şi-a pierdut «califatul» teritorial, SI şi-a consolidat capacităţile insurecţionale în Irak şi şi-a reluat activităţile în Siria în acest trimestru”.

Într-un raport ce datează de la jumătatea lui iulie, Consiliul de Securitate al ONU apreciază, la rândul său, că ”SI se adaptează, se consolidează şi creează condiţiile unei eventuale resurgenţe în bastioanele sale din Irak şi Siria”. ”Procesul este tot mai avansat în Irak, unde se află liderul său Abu Bakr al-Baghdadi şi majoritatea conducătorilor săi”, adaugă experţi de la ONU. Zone gri există atât în Irak, cât şi în Siria, prost controlate de către autorităţi, în care celule Statul Islamic au putut să se reconstituie, notează autorii acestor rapoarte. În alte părţi, celule clandestine au recurs la asasinate ţintite, atentate, ambuscade, răpiri, ameninţări, cu scopul de a-şi slăbi inamicii.

Deturnând sloganul Statul Islamic ”Menţinere şi extindere”, grupul de reflecţie Rand Corp şi-a intitulat raportul, apărut săptămâna trecută, ”Revenire şi extindere?”. Potrivit experţilor de la Rand, gruparea ar putea să dispună de o comoară de război de peste 400 de milioane de dolari, ascunsă sub o multitudine de forme diferite, în Siria, în Irak şi în ţările vecine. ”Dacă Statul Islamic prevede o întoarcere, aşa cum credem noi că este cazul, gruparea va ţine la venituri care merg: diversificarea ”portofoliului său financiar pentru a dispune de finanţări fiabile şi stabile”, apreciază Rand. ”Talentul său de a se finanţa prin activităţi criminale se va dovedi util: membrii săi voi răpi, ucide, viola, trafica, pentru a-şi procura banii necesari supravieţurii”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.