Istoria lacului de acumulare Cinciș plină de povești înfricoșătoare

Lacul de acumulare Cinciş, aflat la doar 15 km de orașul Hunedoara, este în aparenţă o întindere de apă ca oricare alta, cu un potenţial turistic fabulos, parţial exploatat.

Dacă intri însă în mrejele istorei acestui lac, plină de poveşti înfricoşătoare şi alte născociri, Cinciş trezeşte, fără îndoială, un interes aparte.

Lacul Ciniş a fost amenajat în perioada comunistă, la începutul anilor ’60 şi a fost gândit în efortul de a electrifica România. Astfel, în urmă cu 45 de ani, autoritățile comuniste au decis ca toată populația de 150 de persoane să fie strămutată pentru a se amenaja acest lac de acumulare.

Decizia autorităţilor a marcat începutul dramelor din sufletul şi din viaţa localnicilor. În acest proces, au fost acoperite cu apă toate casele, două biserici și două cimitire. În ciuda rezistenţei sătenilor şi a preotului, satele au fost inundate complet şi rase de pe faţa pământului pentru ca lacul de acumulare şi hidrocentrala aferentă să ajute la electrificarea mai multor sate şi a oraşului Hunedoara.

Dramele au continuat şi s-au transformat în poveşti de groază. Din momentul inundării satelor, localnicii susțin că locul e blestemat și că se întâmplă lucruri paranormale. Animalele nu se apropie de apă, iar în timpul nopții, sufletele morților bântuie pe acest lac.

Uneori, din senin, în mijlocul lacului se stârnesc furtuni violente ca-n largul marilor. Alteori, ceaţa care pluteşte deasupra lacului este albă-lăptoasă şi groasă să o tai cu cuţitul. Se mai zice că pe fundul lacului, dacă ar fi să ajungă un scafandru, nu ar putea să pună piciorul, căci adâncul este plin de şerpi încolăciţi.

Povestile de mai sus nu sunt insa singurele cuvinte ce ies din gura satenilor, caci prin localitatile din jurul satului Cincis se vehiculeaza diferite povesti si legende in care localnicii au invatat sa creada din proprie experienta. O intamplare ciudata care are repercursiuni si in prezent este moartea unui fotbalist in lacul de acumulare Cincis in anii 1970.

Pe atunci, autoritatile au incercat din rasputeri sa il salveze pe acesta, insa nu au reusit sa ii gaseasca nici macar cadavrul. Scafandrii de la fata locului au ajuns si la fundul lacului, iesind din ape ingroziti si povestind cum au vazut serpi si intuneric bezna din care nu se putea deslusi nimic.

Ba mai mult, unul din scafandrii care au ajuns in preajma locului unde se aflau cimitirele a iesit la mal si nu a mai spus un cuvant, fiind internat chiar si al spitalul de nebuni pentru un an.

De atunci, localnicii spun ca in fiecare an se ineaca cel putin un om, al carui cadavru nu se mai ridica la suprafata. Cea mai recenta intamplare dateaza din 2012, cand un baiat de numai 13 ani, vice-campion national la caiac canoe, a fost rapit de apele ciduate ale lacului in timp ce se antrena. In doar cateva minute, o furtună iscata din mijlocul lacului l-a inghitit pur si simplu pe baiat cu tot cu barca.

Localitatea Cincis dateaza inca din anii 1300 si a fost stramutata in 1962, cand autoritatile au creat in locul sau un lac de acumulare care a inghitit si biserica satului ( care dateaza din secolul al 15lea).

Numele satului se trage de la cele cinci persoane care au intemeiat satul, un bunic, fiul sau si cei trei nepoti care au luptat intr-o batalie la locul in care se afla acum Poiana Turcului.

Surse: antenasatelor.ro; efemeride.ro;

Citește și
1 Comentariu
  1. Cristian Duna spune

    Cine este fotbalistul înecat în lacul Cincis în anii 70?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.