Pariul pierdut al lui Dăncilă

0

Ieșirea ALDE de la guvernare a dat lovitura de grație Guvernului Dăncilă și, implicit, PSD. Viorica Dăncilă a blufat, crezând că Tăriceanu și ALDE nu vor părăsi beneficiile guvernării, și a pierdut. A rămas izolată, împreună cu un partid care s-a dovedit incapabil să înțeleagă ceva din votul dat de români pe 26 mai.

Dăncilă și pesediștii țin, în continuare, cu dinții de guvernare. Este tot ce le-a mai rămas. Și anume, Puterea, funcțiile, privilegiile, iluzia că se află „în fruntea bucatelor”. Fiecare zi în care PSD mai rămâne la guvernare reprezintă o îndepărtare vizibilă de un rezultat decent la alegerile prezidențiale, locale și parlamentare. Când rămâi izolat (complet) pe scena politică, când șansele de a rămâne la Putere sunt aproape nule, când nici ALDE, UDMR și minoritățile, altele decât cea maghiară, nu mai vor să discute cu tine, când ai pierdut orice strop de credibilitate, nu îți mai rămâne decât o singură soluție: demisia și intrarea în Opoziție!

Din păcate, Dăncilă știe că rămânerea la guvernare este singura cale de a mai ține unit un partid care se află într-o evidentă disoluție. Nu are alternativă, intrarea în opoziție este similară cu sinuciderea sa politică, așa că Dăncilă încearcă să reducă, cât mai mult, din efectele unei iminente înfrângeri la prezidențiale. Intrarea în finala prezidențială, cu Iohannis, reprezintă singurul colac de salvare pentru Viorica Dăncilă! În caz contrar, va pierde funcția de președinte al PSD! Am dubii mari că Guvernul său va mai rezista până la prezidențiale. O moțiune de cenzură este inevitabilă iar rezultul acesteia, mai mult decât previzibil. Guvernului Dăncilă îi lipsesc, astăzi, peste 30 de voturi pentru a supraviețui în Parlament! UDMR a spus că nu susține Guvernul dar, după cum se știe, oricine are prețul său. Vor putea, însă, Dăncilă și PSD, să plătească acest preț, unul, evident, uriaș? Nu știu, însă, dacă liderii UDMR mai sunt tentați într-un an preelectoral să mai susțină un guvern lipsit de credibilitate!

Klaus Iohannis rămâne marele favorit al prezidențialelor. Pentru intrarea în marea finală, se luptă trei candidați: Diaconu, Dăncilă și Barna. Oricare dintre ei poate accede în această finală. Personal cred că Mircea Diaconu, susținut puternic de Pro România și ALDE, va intra în finala prezidențială, chiar dacă cunoscutul actor a avut, cel puțin în ultimii ani, poziții politice evident pro-PSD, inclusiv în mandatul lui Dragnea. Este posibil, însă, ca Mircea Diaconu, pe lângă voturile venite pe filiera Pro România și ALDE, să obțină voturi atât de la PSD, cât și din categoria nehotărâților.

Dan Barna are o uriașă problemă generată de faptul că mai mult de o treime din votanții USR merg la prezidențiale pe mâna lui Iohannis, în timp ce Dăncilă continuă să scadă în sondaje mai ales pe fondul unei guvernări neconvingătoare. Pentru uriașa majoritate a românilor, PSD-ul, în scurtul timp al mandatului președintelui Dăncilă, pare a se plia pe proverbul „lupul își schimbă parul, dar năravul, ba!”.

Theodor Palaeologu, prezidențiabilul PMP, ca și ceilalți candidați înscriși în cursă, nu contează prea mult în ecuația electorală.

Cred că, fără a interveni ceva deosebit, Klaus Iohannis va câștiga, detașat, al doilea mandat prezidențial. Indiferent de numele celuilalt finalist!

La „bile albe”, aș menționa prestația excelentă a lui Victor Ponta, cel care reușește, pas cu pas, să destructureze PSD, concomitent cu creșterea semnificativă a credibilității sale politice! Iar modul în care l-a “sustras” pe Tăriceanu din ecuația Puterii nu poate fi decât rezultatul unei maturizări politice. Pe care Ponta nu a avut-o până acum!

Un editorial de Iulian Badea

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.