Zentiva Romania lanseaza un website dedicat sanatatii oaselor si managementului osteoporozei
Zentiva Romania, producator local de medicamente, lider in volume al pietei de generice cu prescriptie (IQVIA MAT aprilie 2019), a lansat www.osteoclub.ro, platforma dedicata cunoasterii mai bune a osteoporozei. Website-ul se adreseaza pacientilor, apartinatorilor si segmentelor de populatie cu risc si reprezinta un spatiu virtual complet cu informatii si recomandari avizate. Prin acest proiect online, Zentiva isi propune sa contribuie la intelegerea afectiunii si, astfel, la reducerea complicatiilor si cresterea calitatii vietii pacientilor.
Osteoporoza este o boala cronica in care scade rezistenta oaselor la traumatisme si creste riscul de fracturi care sunt dureroase si afecteaza activitatea de zi cu zi. Aparitia unei prime fracturi este un factor de risc major pentru aparitia celei de-a doua facturi. Fracturile de sold determina morbiditatea cea mai mare, cu rata de mortalitate raportata de 20-24% in primul an dupa fractura si un risc mai mare de deces in urmatorii 5 ani. Dizabilitatea si dependenta pacientilor este semnificativa, 40% dintre acestia sunt incapabili sa se deplaseze independent, iar 60% necesita asistenta dupa un an. 33% dintre cei afectati sunt total dependenti sau internati in facilitati de ingrijire la un an de la apariția fracturii.
Osteoporoza afecteaza mai frecvent femeile aflate la menopauza, dar si barbatii, in special cei trecuti de 70 ani. In Romania, se estimeaza ca sunt aproximativ 1 milion de persoane, femei si barbati, care sufera de osteoporoza, iar o medie de 86% dintre pacientii aflati la risc ridicat de a suferi o fractura nu primesc tratament.
Afectiunea are un impact considerabil la nivelul calitatii vietii, precum si economic. In Europa, dizabilitatea provocata de fracturile secundare osteoporozei este mai mare decat cea cauzata de cancere (cu exceptia cancerului pulmonar) si, este comparabila sau chiar mai mare decat dizabilitatea asociata altor boli cronice tacute precum artrita reumatoida, astmul si afectiunile cardiovasculare cauzate de hipertensiune. Pentru femeile de peste 45 de ani osteoporoza determina mai multe zile de spitalizare decat diabetul, infarctul miocardic sau cancerul de san.
Costurile implicate de tratamentul osteoporozei, inclusiv interventia farmacologica sunt estimate la 37 miliarde EUR in Uniunea Europeana, din care 66% pentru tratamentul fracturilor, 5% pentru preventie medicamentoasa si 29% pentru ingrijirea pe termen lung a fracturilor. In Romania, povara financiara a gestiunii fracturilor noi si ulterioare este estimata sa ajunga la 151 milioane EUR pana in 2025.
“Pana relativ recent, in anii ’90, osteoporoza a fost subestimata si considerata a fi o consecinta inerenta imbatranirii. Perceptiile s-au schimbat treptat, odata cu studiile epidemiologice care au aratat amploarea reala si povara pe care osteoporoza o are asupra sistemelor de sanatate si asupra calitatii vietii pacientilor. Morbiditatea și mortalitatea crescute din osteoporoza, precum si impactul socio-economic necesita educarea publicului pentru constientizarea afectiunii, a factorilor favorizanti si a modalitatilor de preventie. Diagnosticarea timpurie si interventia terapeutica in stadiu incipient sunt importante in egala masura”, a declarat Liliana Gherghe, Director Medical Zentiva Romania. “Platforma pe care am lansat-o urmareste sa informeze pacientii si familiile acestora, precum si pe cei din categoriile de risc. De asemenea, platforma vine sa completeze abordarea medicala interventionala, concentrandu-se asupra stilului de viata care poate contribui la prevenirea afectiunii, amanarea instalarii, consolidarea sanatatii musculaturii si a oaselor pacientilor, precum si la evitarea complicatiilor asociate osteoporozei”.
www.osteoclub.ro pune la dispozitia publicului informatii despre osteoporoza, un test de evaluare a riscului, precum si informatii despre investigatia medicala care stabileste diagnosticul. In plus, platforma abordeaza, prin recomandari, nutritia in osteoporoza, exercitiile fizice necesare, precum si preventia fracturilor prin modificarea spatiului casnic si a obiceiurilor. Site-ul are si o sectiune cu articole cu sfaturi scrise de catre medici cu diverse specialitati si o sectiune de retete culinare recomandate persoanelor cu osteoporoza.