Recital de pian Chiyo Hagiwara, sâmbătă, la Castelul Peleș

Stagiunea „Citadela Artelor” de la Sala de concerte a Castelului Peleș continuă sâmbătă, 28 septembrie, de la ora 16:00, cu recitalul de excepție susținut de reputata pianistă Chiyo Hagiwara din Japonia. Programul concertului va cuprinde lucrări compuse de D. Scarlatti, W.A. Mozart, L. Van Beethoven, R. Schumann.

Vizitatorii vor putea descoperi, cu acest prilej, un nou obiect de colecție din patrimoniul Muzeului Național Peleș a cărui istorie va fi expusă în deschiderea concertului.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Institutul Balassi și va fi prezentat de jurnalistul Sebastian Crăciun. Intrarea va fi liberă prin rezervare solicitată la adresa rezervari.ucimr@gmail.com

Chiyo Hagiwara este absolventă a Academiei de muzică din Tokio; a studiat cu profesori precum Yayoi Fujisawa, Toru Kimura, Shinya Ozaki, Hitoshi Kobayashi, Yutaka Yoshida, Csíky Boldizsár, Csíky Boldizsár jr. şi Junko Massaglia.

Susţine sistematic recitaluri în Franţa, Japonia şi România, evoluând şi în calitate de solistă a orchestrelor filarmonice din Târgu-Mureş, Satu Mare şi Bucureşti.

În România a descoperit opera muzicală a lui Carl Filtsch, datorită pianistului şi profesorului Csíky Boldizsár jr., cel care cercetează aprofundat creaţiile acestui geniu transilvănean. În prezent, în lumea muzicii clasice japoneze, Chiyo este cunoscută drept promotoare a creaţiei acestui compozitor, fiind prima care a interpretat în ţara sa, în primă audiţie absolută, opusuri ale lui Filtsch. În aprilie 2017, primul album al lui Chiyo Hagiwara, cuprinzând lucrări de Filtsch a ajuns pe primul loc pe lista discurilor Billboard din Japonia.

Pe lângă activitatea sa în domeniul muzicii clasice, Chiyo este implicată în multe alte proiecte în care interpretează la pian, dar și vocal, un repertoriu format din cântece indiene, japoneze şi, de asemenea, artista desfășoară și o activitate componistică. În 2017 oraşul Yamato i-a acordat Premiul pentru viitorul culturii şi artei. În anul 2019 a obţinut Premiul III la Concursul Internaţional de Pian „Concours Musical de France”.

Despre Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România

UCIMR  este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 21 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.

Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.

De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.

Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.