Maria Grapini militează pentru un sistem european just de etichetare a produselor

Europarlamentarul Maria Grapini a scris recent Comisiei Europene, pe tema stabilirii unui sistem de etichetare a produselor, care să țină cont de toate aspectele și implicațiile care compun acest domeniu.

“Piața internă este una dintre cele mai mari realizări ale UE. Pentru o bună funcționare a acesteia este necesar să avem reglementări eficiente care să faciliteze comerțul dintre statele membre, dar și cu țările terțe, și în același timp să se asigure protecția consumatorului.

Sistemul de etichetare a produselor are un impact major asupra deciziei consumatorilor de a cumpăra un produs sau altul. Franța și Belgia utilizează voluntar sistemul Nutri-Score pentru etichetarea produselor și cataloghează alimentele cu ajutorul culorilor și al literelor, și anume „sănătoase” (literele A și B) sau „nesănătoase”. De asemenea, Germania a anunțat că până în 2020 dorește să pună în aplicare acest sistem”, a scris Grapini.

Europarlamentarul a punctat problema, afirmând că sistemul de etichetare în cauză nu ia în considerare valoarea culturală a produselor locale și tradiționale la nivel european, necesitatea unei diete echilibrate și a unei educații alimentare și duce la discriminarea unor produse de pe piața europeană.

“Cum își propune Comisia să armonizeze legislația la nivel european în ceea ce privește etichetarea produselor, astfel încât să reducă diferitele sisteme de la nivel național și să asigure o informare corectă a consumatorului prin eticheta aplicată pe ambalajele produselor și eliminarea dublului standard al calității produselor?”, a solicitat Grapini Comisiei Europene.

În răspunsul transmis, CE a informat-o că produsele alimentare preambalate trebuie să aibă o declarație nutrițională obligatorie. Mai mult, se precizează în răspuns, anumite date din declarația respectivă pot fi repetate atunci când sunt prezentate în câmpul vizual principal iar, opțional, se pot furniza și alte informații privind proprietățile nutritive ale unui produs alimentar, atâta timp cât acestea respectă cerințele juridice ale regulamentelor europene.

“Comisia a evaluat conformitatea Nutri-Score cu legislația UE în contextul notificărilor privind o serie de măsuri naționale luate de Franța și Belgia. În urma notificărilor, Comisia nu a formulat nicio obiecție care să conducă la emiterea unui aviz detaliat. În observațiile sale, Comisia a solicitat informații cu privire la dispozițiile referitoare la monitorizarea utilizării sistemului Nutri-Score”, îi mai scrie Comisia europarlamentarului Maria Grapini.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.