DNA analizează posibilitatea redeschiderii dosarului de corupție de la Certej, după acțiunea Declic

Reprezentații Comunității Declic au mers, luni, 9 decembrie, în audiență la procurorul-șef al DNA, căruia i-au solicitat reluarea anchetei privind corupția de la Certej. De asemenea, membrii Comunității Declic au pus în scenă o reprezentare a zeiței Justiției în lanțuri, pentru care aurul cântărește mai mult decât dreptatea.

Conducerea DNA a comunicat reprezentanților Declic că va analiza plângerea și va trimite un răspuns până la finalul acestei luni. 

Ilegalitățile sesizate de Comunitatea Declic se referă la modul abuziv în care pădurea sătenilor a ajuns în posesia companiei miniere Deva Gold, prin mijlocirea primăriei. Cele două iazuri de decantare cu cianuri aferente exploatării miniere ar urma să fie amplasate în  această pădure.

Suntem optimiști că DNA va lua în considerare motivele de ordin juridic pe care le-am prezentat azi procurorului-șef. În caz contrar, superficialitatea acestei clasări ne poate costa scump. Corupția din jurul proiectului minier Certej se va putea extinde nestingherită până când două iazuri cu cianuri vor lua locul munților”, a declarat Roxana Pencea Brădățan, campaigner Declic.

În noiembrie 2019, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au clasat dosarul Certej la doar 10 zile de la preluarea cazului, pe motive procedurale. Împotriva soluției de clasare, Asociația Declic a depus plângere. În paralel, aproape 4000 de membri Declic i-au transmis procurorului-șef DNA, Călin Nistor, un memoriu pentru infirmarea clasării și redeschiderea cercetării penale. 

Dosarul privind infracțiunile de la Certej a fost deschis în urma unui denunț depus în octombrie 2016 la DNA Alba. În noiembrie 2016 DNA Alba a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu. La aceasta s-au adăugat sesizări ale Corpul de control al Ministrului Afacerilor Interne și Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și petiții din cadrul Parlamentului României și Senat. În iunie 2019, DNA Alba Iulia a clasat dosarul.

În august 2019, procurorul șef DNA a infirmat soluția de clasare ca netemeinică și nelegală și a dispus redeschiderea  anchetei la DNA, Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție.

Proiectul minier din Certeju de Sus, Hunedoara, este propus de Eldorado Gold (ELD), companie canadiană de aur low cost ce intenționează să deschidă prima mină de suprafață cu cianuri din România. Zăcământul de la Certej este deținut de Deva Gold SA, un joint-venture între Eldorado Gold (80%) și compania de stat Minvest Deva (~20%). Iazurile de decantare, având baraje din anrocamente de 169 m și, respectiv, de 70 m înălţime sunt un motiv suplimentar de îngrijorare deoarece ar fi amplasate în imediata vecinătate a mai multor sate dens populate: Hondol, Bocşa Mică şi Certej.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.