Tichetele trusou și tichetele junior vor apărea din 2020
Tichetele trusou și tichetele junior ar putea apărea în viitor în legislația biletelor de valoare, conform unui proiect de lege înregistrat recent la Senat. Acestea vor fi, la fel ca celelalte bilete de valoare existente în prezent, opționale pentru angajatori.
Tichetele trusou și tichetele junior vor fi, așa cum scrie în proiect, bilete de valoare care vor putea fi acordate atât în format tipărit, cât și în format electronic (valoarea lor va fi virată pe card).
Tichetele trusou vor putea fi acordate de angajator salariaților care devin părinți, inclusiv când este vorba de adopții. Practic, se va acorda un singur tichet trusou pentru fiecare copil (după naștere sau adopție), care să fie folosit la plata produselor de îngrijire (de exemplu, păturică, prosop, căciuliță, șosete, termometru, aspirator nazal, cremă, șampon, scutece, biberon, lapte praf etc.).
Valoarea maximă a sumelor acordate ca tichet trusou nu va depăși 1.500 de lei pentru un copil. Valoarea nominală a unui astfel de bilet va fi de 50 de lei sau multiplu de 50, dar nu mai mult de 250 de lei.
Potrivit proiectului, tichete junior vor fi bilete de valoare acordate lunar sau ocazional salariaților părinți. Acestea vor fi pentru plata serviciilor educaționale, a bunurilor (manuale și rechizite școlare) și a taberelor.
Nivelul maxim al sumelor acordate ca tichete junior va fi de 250 de lei, dacă vorbim de un ajutor lunar, sau de 700 de lei, dacă ajutorul se acordă ocazional. Valoarea nominală a unui astfel de bilet va fi, de asemenea, de 50 de lei sau multiplu de 50, dar nu mai mult de 250 de lei.
Inițiatorii proiectului de lege spun că motivarea salariaților ar trebui să fie ceva normal și esențial pentru fiecare angajator, pentru a avea productivitate sporită și, astfel, o afacere de succes.
În momentul de față, există cinci tipuri de bilete de valoare ce pot fi acordate salariaților: tichete de masă, tichete cadou, tichete de creșă, tichete culturale și vouchere de vacanță.