Irlanda, țara cea mai afectată de Brexit
Nicio ţară nu va fi afectată atât de grav de Brexit ca Irlanda. Declarația a fost făcută de șefa Comisiei Europene. Aceasta a făcut afirmațiile în contextul în care protestele fermierilor împotriva preţului cărnii de vită au blocat traficul rutier la o oră de vârf. Nu doar ei, ci și afaceriștii se tem că odată cu plecarea britanicilor, efectele le vor ruina businessurile.
Mai sunt două săptămâni până ce Marea Britanie se desparte de Uniunea Europeană, iar vecinii irlandezi își fac din ce în ce mai multe griji. Efectele Brexitului îi pot afecta economic din cauza impunerii controalelor la graniță.
„Indiferent cu ce probleme ne confruntăm în acest moment în industria noastră a cărnii, va fi mult, mult mai rău dacă crescătorii noştri de vită şi industria noastră a cărnii nu au acces pe piaţa britanică din 2021.”, spune LEO VARADKAR, premierul Irlandei.
Irlanda de Nord urmează să părăsească Uniunea Europeană pe 31 ianuarie împreună cu restul Regatului Unit, în timp ce Republica Irlanda va rămâne membră UE. Negocierile dintre cele două părţi au fost blocate deseori de discuţiile privind controalele la frontieră după decenii de coexistenţă paşnică în UE.
Șefa Comisiei Europene, care a făcut o vizită scurtă la Dublin, a vrut să se asigure că Irlanda va face parte din echipa Uniunii Europene în următoarele faze ale negocierilor acordului comercial între blocul comunitar şi Marea Britanie.
„Nu există țară în Uniunea Europeană care să fie mai afectată decât Irlanda. Tocmai de aceea prioritatea noastră principală este Irlanda de Nord și Irlanda. Cum ați și menționat nu ne dorim o graniță dură și am spus că Irlanda va rămâne în centrul Uniunii Europene așa cume este și acum.”, spune Ursula Von Der Leyen, șefa Comisiei Europene.