Avertisment al sindicaliștilor: Firma sud-coreeana Doosan închide IMGB!
Asistăm neputincioși la un circ hilar oferit gratuit și pe costurile noastre de către mediul politic românesc, un circ însoțit de o goana nebună după putere, ușor observabilă de către cetățeanul român. Este mai mult decât evident că actuala criză politică din România, premeditat indusă, generează tensiuni sociale transferate în mod natural și constant inclusiv către sistemul de relații industriale sau către mediul economic. Deseori amăgiți și mințiți, nevoiți să deconteze neputința, neștiința, lipsa de viziune sau slaba preocupare a actualei clase politice, lucrătorii din România își vad trecutul, munca și uneori istoria aruncată la gunoi.
Una cât una capacitățile de producție și fabricile din România și-au găsit sfârșitul, acum fiind rândul uneia dintre ultimele capacități de producție din cadrul platformei IMGB. Amintim că IMGB oferea locuri de muncă pentru 13000 de salariați în 1989 fiind una dintre gloriile industriale ale sistemului comunist. Concernul industrial sud-coreean Doosan a decis prin Consiliului de Administrație suspendarea producției astfel că aproximativ 400 de persoane vor rămâne fără locuri de muncă în perioada imediat următoare. Angajații Companiei Doosan IMGB au fost anunțați, prin decizia Consiliului de Administrație, de închiderea operațională a societății și începerea concedierilor colective a 96% dintre angajați. Aceasta decizie pare a fi plănuită, deoarece nu a existat nicio acțiune de reabilitare prin măsuri concrete care să vizeze eliminarea pierderilor financiare.
Revolta dar și nedumerirea salariaților este una semnificativă deoarece compania înregistra comenzi, beneficiază de echipamente de producție extrem de complexe care sunt capabile să producă piese finite (forjate și turnate) din oțel carbon și oteluri înalt aliate între 10-200 tone. Produsele realizate aveau ca destinație industria navală, petrochimică, hidroenergetică, nucleară sau minieră astfel că nevoia acoperită de companie este una diversă și nu în ultimul rând de maximă importanță pentru economia românească și pentru mixul economic românesc. Mai mult decât atât, compania era orientată către export astfel că aceasta exporta către piețe precum China, India, Vestul Europei, Africa, Orientul Mijlociu, America de Sud sau Statele Unite.
Experiența economiei românești cu managementul sud coreean nu a fost una fericită deoarece atât la Craiova (fabrica de automobile Daewoo) cât și la Mangalia (șantierul naval din Mangalia) au fost companii care nu numai că nu au performat, ba chiar au generat situații sociale greu de gestionat, situații generate de închiderea acestor capacități de producție. Situația este similară inclusiv în cazul companiei Doosan IMGB aceasta afectând atât salariații și familiile acestora cât și economia locală. Există un nivel semnificativ de suspiciune rezonabilă cu privire decizia Consiliului de Administrație de a suspenda activitatea companiei în condițiile în care rentabilizarea companiei prin reorientarea sau eficientizarea fluxului de producție, schimbarea managementului ineficient sau o restructurare care să protejeze competitivitatea au fost și încă sunt opțiune valide și necesare pentru menținerea activității de producție. Suspiciunea este cu atât mai mare cu cât România pierde prin această decizie o industrie care a fost fondată în urmă cu 57 de ani, astfel că experiența acumulată de către lucrătorii care și-au dedicat viața acestei industrii sunt aruncate la gunoi
Având în vedere că menționate solicităm Guvernului și Parlamentului României să se implice în situația Doosan IMGB prin:
- Stoparea procesului de suspendare a activității de producție și respectiv intrarea în acționariatul companiei în vederea salvării locurilor de muncă;
- Acordarea de ajutor de stat în vederea asigurării unui nivel de competitivitate ridicat al competitivității companiei, în special pentru asigurarea activității de export;
- Implicarea companiei în licitațiile organizate de statul român în domeniile de activitate cu care compania interacționează, protejând astfel capacitățile de producție interne.
FEDERATIA SINDICALA METAL
Presedinte Ion ANTON