Maria Grapini: Comisia Europeană trebuie să consolideze, la nivelul UE, strategiile de stimulare a cercetării în domeniul rezistenței la antimicrobiene!

Europarlamentarul Maria Grapini s-a sesizat în urma prezentării de către Curtea de Conturi Europeană a unui raport special, în care specialiștii din domeniu au concluzionat că la nivelul UE  combaterea „bacteriilor multirezistente”, în special a bacteriilor care au devenit rezistente la antibiotice, a înregistrat puține progrese până în prezent.

”În ciuda faptului că UE a întreprins acțiuni ce au condus la unele progrese, există puține dovezi care să ateste faptul că impactul rezistenței la antimicrobiene asupra sănătății s-a redus.

Este îngrijorător că anual în UE mor circa 33. 000 de persoane ca urmare a infecțiilor cauzate de bacterii rezistente la medicamente; de asemenea, acest lucru implică, la nivel economic, costuri în valoare de 1,5 miliarde de euro generate de cheltuielile suplimentare cu asistența medicală și de pierderile de productivitate.

Bugetul UE constituie o sursă importantă de finanțare a investițiilor în cercetarea în domeniul rezistenței la antimicrobiene.

Disfuncționalitățile pieței care descurajează cercetarea privată privind combaterea rezistenței la antimicrobiene nu au fost încă remediate în mod adecvat prin inițiative concrete ale UE”, se arată într-o scrisoare transmisă de europarlamentarul Maria Grapini, Comisiei Europene.

Mai mult decât atât, europarlamentarul român a subliniat că rezistența la antimicrobiene reprezintă o amenințare gravă la adresa sănătății, a dezvoltării și a securității alimentare la nivel mondial.

”Cum consideră Comisia că poate consolida, la nivelul UE, strategiile de stimulare a cercetării în domeniul rezistenței la antimicrobiene?”, întreabă Maria Grapini, considerând că trebuie să se pună mai mult accept pe importanța cercetării în acest domeniu.

În răspunsul dat de  comisarul european pe inovare și cercetare,  Mariya Gabriel, se transmite că:

” Combaterea rezistenței la antimicrobiene (RAM) necesită o abordare  de tip „O singură sănătate”, ținând cont de faptul că sănătatea oamenilor și cea a animalelor sunt interconectate, că bolile afectate de RAM sunt transmise de la animale la om și viceversa și că mediul este o legătură între oameni și animale și un rezervor de microorganisme rezistente. UE a lansat, în anul 2017, Planul european de acțiune „O singură sănătate” (One Health) împotriva rezistenței la antimicrobiene (RAM) , care se axează pe trei piloni: transformarea UE  într-o regiune-model în combaterea RAM, stimularea cercetării, dezvoltării și inovării în ceea ce privește RAM și schițarea agendei mondiale privind RAM. Acest document conține acțiuni concrete cu valoare adăugată europeană, pe care Comisia le va dezvolta și consolida, după caz, în anii următori pentru o abordare mai integrată, mai cuprinzătoare și mai eficientă privind combaterea RAM.

Cel de-al doilea pilon (stimularea cercetării, dezvoltării și inovării în ceea ce privește RAM) al planului de acțiune „O singură sănătate” (One Health) descrie strategia de cercetare care acoperă întregul spectru al acestui tip de abordare și ține seama de prioritățile stabilite în Planul global de acțiune al Organizației Mondiale a Sănătății privind rezistența la antimicrobiene. Utilizând diferite instrumente de finanțare și parteneriate în cadrul actualelor și viitoarelor programe-cadru pentru cercetare și inovare, Comisia urmărește să combată RAM la bacterii, virusuri, ciuperci și paraziți. De asemenea, Comisia va lucra în parteneriat cu statele membre, prin intermediul inițiativei de programare în comun privind rezistența la antimicrobiene și cu industria, inclusiv cu întreprinderile mici și mijlocii (IMM) și marile companii farmaceutice, de exemplu prin intermediul programelor „New Drugs 4 Bad Bugs” (ND4BB)  și „Acceleratorul de rezistență la antimicrobiene” , derulate în cadrul Inițiativei privind medicamentele inovatoare.”

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.