Bulgaria ne ia fața (și) în privința adoptării monedei euro
Bulgaria va depune, până la finele lunii aprilie, cererea de aderare la ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb – n. r.), o perioadă obligatorie de doi ani, înainte de adoptarea monedei euro, a declarat vineri premierul bulgar, Boiko Borisov, transmite Reuters.
Borisov a spus că autorităţile de la Sofia îşi vor accelera pregătirile de aderare, după ce au discutat acest plan cu preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, precum şi cu o serie de oficiali de rang înalt din cadrul Comisiei Europene.
„Criza coronavirusului ne-a arătat că cei care sunt în zona euro, sau în anticameră, vor avea la dispoziţie miliarde de euro pentru relansare. Cei care nu sunt, vor trebui să contracteze datorii la dobânzi ridicate”, a spus premierul bulgar.
Borisov s-a declarat încrezător că Bulgariei şi Croaţiei li se va permite să adere la zona euro.
Bulgaria, împreună cu Croaţia şi România, încearcă să adere la zona euro, unde au intrat deja cinci foste state comuniste. Cu un nivel redus al datoriei publice şi un buget echilibrat, Bulgaria îndeplineşte majoritatea criteriilor tehnice necesare pentru a adopta moneda euro, însă persistă îngrijorări cu privire la sistemul său financiar. Autorităţile de la Sofia au acceptat să adere simultan la uniunea bancară europeană şi la anticamera zonei euro, ERM-2.
Mecanismul ERM-2 prevede că evoluţia cursului de schimb al monedei unei ţări candidate trebuie să rămână într-un interval de variaţie de plus/minus 15% faţă de un nivel central agreat, timp de doi ani înainte de
„2024 este varianta foarte ambițioasă pentru adoptarea euro, pentru intrarea în prima etapă”, a spus ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, luni seară la Digi 24.
Predicția sa a fost provocată de anunțul făcut de directorul FMI, Kristalina Georgieva, de naționalitate bulgară, care a anunțat că țara sa intră din acest an în „sala de așteptare” a zonei euro, adică în mecanismul ERM-2, ce precede intrarea în zone euro, până la sfârșitul lunii aprilie, pentru ca în 2023 să adopte moneda euro.
Cîțu a explicat că Bulgaria a avut Consiliul monetar și moneda locală legată de euro, cu o rată fixă de schimb, în timp ce situația României este alta. Ministrul spune că abia după aducerea deficitului bugetar sub 3% din PIB, în 2022, se poate discuta de trecerea la euro.