Discursul ambasadorului britanic Andrew Noble cu ocazia aniversării a 15 ani de activitate a Direcției Generale Anticorupție
Îmi face o deosebită plăcere să mă aflu aici la ceas aniversar, sărbătorind alături de dumneavoastră un parcurs de succes, la baza căruia se află și eforturile experților Home Office din Marea Britanie. Mulțumită acestora, precum și experților spanioli, Direcția Generală Anticorupție este prima structură care a creat și a implementat de la zero un set complet de inițiative preventive anticorupție. O realizare notabilă, la care a luat parte și Marea Britanie, atât în perioada de dinainte de aderarea României la Uniunea Europeană, cât și după, prin contribuția la eforturile de consolidare a instituției și a expertizei acesteia în domeniul prevenirii și combaterii corupției și a promovării integrității.
Lupta anti-corupție este în continuare, alături de consolidarea statului de drept, una dintre ariile prioritare pentru România, atât pe plan național, cât și din perspectivă europeană. România este una dintre cele mai curajoase țări din estul continentului, prin crearea de instituții cu mandate clare de combatere a corupției la toate nivelurile, inclusiv la nivel înalt, instituții ce și-au demonstrat în timp reziliența și devotamentul față de o misiune deloc ușoară. Chiar și în perioade dificile, când aceste instituții nu au avut parte de sprijin politic, ele au continuat totuși să-și respecte mandatul și să-i aducă în fața legii pe cei care se aflau vinovați de acte de corupție. În acest sens, recenta Hotărâre a Curții Europene a Drepturilor Omului, care i-a dat câștig de cauză fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi, stă drept mărturie a eficienței eforturilor instituțiilor implicate în combaterea anticorupției în România. Acest caz va rămâne unul de referință pentru toți cei angrenați în lupta anticorupție, nu doar în România, dar și în alte țări care se confruntă cu această problemă. Suntem astfel încurajați să credem că toate eforturile de a combate și stopa fenomenele de corupție vor fi întărite și vor beneficia în continuare de susținere la nivel internațional.
Directoratul General Anticorupție a fost întotdeauna un pilon instituțional în acest sens, manifestându-și devotamentul și priceperea în abordarea acestei arii de activitate, nu de puține ori delicate. Este adevărat că de multe ori de-a lungul timpului, eforturile în combaterea corupției nu au fost ușoare și că Uniunea Europeană a fost critică la adresa lipsei de progres a României în acest domeniu. Sunt convins însă că prin nivelul adecvat de expertiză și devotamentul necesar de a continua eforturile în acest sens, România poate să-și îndeplinească obiectivele de a fi o țară în care statul de drept și legea domnesc pe deplin, iar corupția nu afectează instituțiile statului și, implicit, pe cetățeni.
Închei prin a saluta încă o dată buna colaborare dintre Marea Britanie și România, care nu se oprește doar la exemplele menționate mai sus, ci include și schimburi de expertiză prin care ofițeri specializați din cadrul DGA participă la cursuri de pregătire și expoziții internaționale în domeniul utilizării de tehnici speciale cu aplicație în activitățile specifice ale Direcției.
Sunt convins că această colaborare excelentă va continua și va fi chiar și mai complexă pe viitor, în contextul Parteneriatului Strategic dintre cele două țari. Am încrederea că eforturile și bunele intenții ale Direcției Generale Anticorupție și ale Ambasadei Marii Britanii la București vor duce pe viitor la realizarea și consolidarea unor rezultate de succes pentru ambele părți.
Andrew Noble
Ambasadorul Marii Britanii în România