Filiala Timiș a PPU-sl, despre aniversarea a 100 de ani de la Tratatul de Pace de la Trianon
România aniversează astăzi 100 de ani de la Tratatul de Pace de la Trianon, tratat semnat la 4 iunie 1920 de Franța, Marea Britanie, Italia, Statele Unite, Japonia, România, Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor, Cehoslovacia și alte nouă state – pe de o parte – și de Ungaria, pe de altă parte. Din partea României Tratatul a fost semnat de dr. Ion Cantacuzino, ministru de stat și Nicolae Titulescu, fost ministru. Înainte ca Marele Forum al Păcii de la Paris, din 18 ianuarie 1919, să recunoască unirea Transilvaniei cu România, a existat o alta recunoaștere internaționala a justeței cauzei românești, la fel de importantă ca și cea a guvernelor celorlalte țări ale lumii. Este vorba de recunoașterea unui drept istoric românesc de către opinia publică internațională.
Redactat în patru părți, tratatul definește în partea a doua (articolele 27-35) frontierele Ungariei cu statele vecine și, implicit, apartenența Transilvaniei la România. În principiu, acestea sunt actualele frontiere ale Ungariei. Frontiera româno-ungară este descrisă în secțiunea a doua a articolului 27 și corespunde actualei frontiere între România și Ungaria. Ideea de unitate românească, prezentă în conștiința românilor într-o istorie lungă de secole, își găsește, prin Tratatul de la Trianon, o recunoaștere a unui act de justiție istorică, după cum declara Nicolae Titulescu: ”Tratatul de la Trianon apare tuturor românilor, si îndeosebi celor din Ardeal, ca o consfințire a unei ordini de drept mult mai redusă decât aceea pe care veacuri de conviețuire si suferințe comune au săpat-o în conștiința istorică a neamului nostru. De aceea, în chip firesc, în opinia noastră publica, Tratatul de la Trianon evocă mai curând ideea unei completări decât ideea unei amputări”.
Adevărată zi națională pentru România, ziua semnării Tratatului de la Trianon, 4 iunie 1920, a fost sărbătorită la București printr-o bucurie liniștită, fără manifestări exuberante, plină de demnitate. Chiar dacă în mentalul colectiv maghiar semnarea acestui tratat este perceput drept o catastrofă, lecția de istorie a acestei zile este că înțelegerea româneasca pentru durerile altora ar trebui să implice, obligatoriu, si respectul altora pentru drepturile istorice românești.
Biroul de Presă al PPU (social-liberal)
Filiala Timiș
Anghel Mariana