„Împreună pentru dezvoltare durabilă – noi suntem generația următoare”, eveniment organizat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă și UNICEF
Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, în parteneriat cu UNICEF în România, a organizat miercuri videoconferința „Împreună pentru dezvoltare durabilă – noi suntem generația următoare”. În cadrul evenimentului, au vorbit despre importanța sustenabilității și a implicării copiilor și tinerilor ministrul educației și cercetării, Monica Anisie, consilierul de stat László Borbély, coordonatorul departamentului, și reprezentantul UNICEF în România, Pieter Bult, alături de reprezentanți ai Bordului Copiilor.
„Esența dezvoltării durabile este să ne gândim permanent la generațiile viitoare, la ceea ce vrem să le lăsăm moștenire. Eu cred că, de fapt, cu toții îmbrățișăm principiile sustenabilității, deoarece cu toții ne dorim să le lăsăm copiilor și nepoților noștri un mediu curat și o societate echitabilă. Un pas esențial în această direcție este să punem în practică Strategia pentru dezvoltare durabilă. În demersul pe care l-am pornit avem nevoie de creativitatea și inițiativa tinerei generații, așa că suntem permanent deschiși către dialog și parteneriate”, a declarat László Borbély.
„Pandemia de COVID-19 a scos la iveală vulnerabilitățile economice și sistemice. Acum, mai mult ca niciodată, trebuie să construim o lume în care nimeni nu este lăsat pe dinafară, iar această situație gravă în care ne aflăm reprezintă o oportunitate pentru a re-imagina lumea și țările în care trăim. Re-imaginarea începe cu copiii. Copiii din România și din lume au nevoie ca drepturile lor să fie asigurate: dreptul la sănătate, la educație de calitate și la o planetă curată. Copiii prezentului sunt adulții care vor conduce lumea de mâine, iar abilitatea lor de a proteja viitorul pentru noi, toți, depinde de ceea ce facem pentru a le proteja lor drepturile astăzi și de felul în care îi împuternicim”, a afirmat Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România.
În cadrul evenimentului au fost prezentate datele unui sondaj desfășurat pe platforma U-Report adresat copiilor și tinerilor privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă la care s-au înregistrat peste 3000 de răspunsuri. Acestea sunt disponibile pe acest link. De asemenea, organizatorii au provocat participanții și la un joc interactiv în urma cărora aceștia și-au testat cunoștințele despre dezvoltare durabilă.
„Cunoașterea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ar trebui făcută prin intermediul școlilor, conform răspunsurilor a 45% dintre U-Reporteri. Pe de altă parte, 28% doresc o prezentare constantă a acestora în media și social media, iar 20% consideră că parteneriatele Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă cu grupuri și organizații de copii sunt eficiente pentru îmbunătățirea gradului de cunoaștere”, a afirmat Silvia, membră a Boardului Copiilor.
Cu sprijinul Ministerului Educației și Cercetării, prin intermediul rețelei de inspectorate școlare au fost invitați să urmărească transmisiunea live și elevii din învățământul preuniversitar din întreaga țară.
„Educația pentru dezvoltare durabilă înseamnă o educație PENTRU dezvoltarea durabilă, nu o educație DESPRE dezvoltarea durabilă. Prezența prepoziției „pentru” scoate în evidență faptul că educația modernă, în secolul 21, are ca misiune realizarea dezvoltării durabile, utilizând educaţia ca strategie pentru atingerea durabilităţii. Sunt încrezătoare că dacă școala reușește să se transforme pentru a răspunde corespunzător nevoilor voastre, și voi veți ști cum să aduceți echilibru în societate!”, a declarat Monica Anisie, ministrul educației și cercetării.
Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă a anunțat că sunt în pregătire mai multe inițiative destinate elevilor și că se are în vedere inclusiv lansarea unei platforme online care să încurajeze o comunicare directă cu cei interesați de sustenabilitate.
Despre Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă
În anul 2015, în cadrul lucrărilor summitului ONU de la New York, a fost adoptată Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. Prin acest document ONU a oferit o agendă universală cu obiective clare și cuantificabile. Agenda 2030 include un set de 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) şi un plan de acțiune pe următorii 15 ani, pentru eradicarea sărăciei extreme, combaterea inegalităţilor, a injustiţiei şi protejării planetei până în anul 2030.
Pentru punerea în operă a prevederilor europene și a celor din documentele ONU în materie de dezvoltare sustenabilă a fost înființat Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, prin Hotărârea Guvernului nr. 313/2017. Departamentul funcționează în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, în subordinea prim-ministrului, și este coordonat de consilierul de stat László Borbély.
Urmăriți activitatea departamentului pe Facebook și Instagram.
Despre UNICEF
UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați