Scandal uriaș între ministrul Popescu și distribuitorii de gaze înaintea liberalizării prețului la gaze!

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, susţine că de la data de 1 iulie, când are loc liberalizarea preţului la gaze, nu se va mai vorbi de o creştere a preţului, ci cu cât va scădea preţul gazelor, precizând că tariful plătit de populaţie va fi mai mic decât în prezent când preţul este unul reglementat.

„Începând cu data de 1 iulie preţul la gaz va fi format liber şi cred că pentru prima dată nu mai putem vorbi de creştere a preţului la gaze, ci cu cât va scădea preţul gaze. Eu sunt foarte optimist şi o să vedeţi că avem dreptate, preţul la gaze în urma liberalizării va fi mai mic decât preţul pe care populaţia îl plătea în momentul acesta la un preţ reglementat”, a declarat ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Virgil Popescu crede că trebuie să aibă loc o campanie de informare a consumatorilor casnici despre cum pot schimba un furnizor care are o ofertă mai bună.

„Cert este că este nevoie de o informare amplă a populaţiei, a consumatorilor casnici ce trebuie să facă, cum pot să schimbe un furnizor foarte simplu indiferent dacă au semnat sau nu un contract cu furnizorul din acest moment, chiar astăzi dacă au semnat un contract mâine pot să schimbe furnizorul dacă au o ofertă mai bună evident şi sunt oferte mai bune pe piaţă decât ofertele celor doi mari furnizori care deţin peste 90 la sută din piaţă”, a mai spus Virgil Popescu.

Ministrul Economiei a precizat că trebuie să ştie consumatorii că una este distribuţia gazelor şi alta furnizarea acestora.

Liberalizarea pieţei gazelor va conştientiza consumatorii şi îi va impulsiona să se implice mai mult, să compare preţurile din piaţă şi să analizeze mai bine ofertele pentru a semna cele mai bune contracte, având în acelaşi timp dreptul de a-şi schimba oricând furnizorul, se arată într-un răspuns al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

ANRE a enumerat care sunt avantajele liberalizării pentru consumatorii casnici, ca urmare a creşterii concurenţei pe piaţă.

„Un rol important, determinant chiar, cu impact semnificativ asupra gradului de dezvoltare a unei pieţe concurenţiale funcţionale, îl reprezintă participarea activă a clienţilor finali. Dreptul de a-şi alege furnizorul este unul dintre principalele avantaje pe care îl are clientul final, acesta având posibilitatea să negocieze direct cu furnizorii termenii şi condiţiile privind furnizare gazelor naturale”, spun specialiştii ANRE.

Aceştia se aşteaptă ca, de la 1 iulie, furnizorii să îşi diversifice ofertele de preţ, care vor fi personalizate şi adaptate nevoilor clienţilor, crescând astfel calitatea şi reducând preţul.

E.ON România susţine că nu există în prezent pe piaţă cantităţi de gaze disponibile la preţuri rezonabile şi pe termen lung, astfel încât facturile populaţiei să scadă de la 1 iulie, însă nu este exclus ca acest lucru să se întâmple în perioada următoare, se arată într-un răspuns al companiei, remis, marţi, la solicitarea Mediafax.

De la 1 iulie, piaţa gazelor va fi complet liberalizată, iar consumatorii casnici nu vor mai plăti preţuri reglementate. Marii furnizori, E.ON şi Engie, au trimis clienţilor lor oferte la preţurile care erau în vigoare şi până acum, în timp ce ministrul de resort, Virgil Popescu, susţine că facturile ar trebui să scadă cu 10-15%.

Întrebaţi care au fost motivele pentru care E.ON a decis să trimită oferte populaţiei la acelaşi preţ ca până acum, reprezentanţii companiei au arătat: „Preţul final al gazelor naturale pentru perioada de livrare 1 iulie 2020 – 30 iunie 2021 a fost determinat pe baza costurilor cantităţilor deja achiziţionate sau aflate în depozitele de înmagazinare subterană, precum şi a costurilor de achiziţie estimate începând cu 1 iulie a.c., pentru cantităţile rămase de achiziţionat. Ceea ce este foarte important este că oferta noastră este una fermă, preţul fiind stabil pentru 12 luni (cu excepţia cazului în care tarifele reglementate de către ANRE vor suferi modificări), asigurând acoperirea consumului din sezonul rece, când costurile sunt mult mai mari având în vedere vârfurile de consum şi obligaţia de a înmagazina gaze în depozite”.

Reprezentanţii E.ON au explicat că, din consumul casnic pe un an întreg, 80% se înregistrează iarna, diferenţa dintre consumul din timpul verii şi cel din sezonul rece fiind de 1 la 6, iar gazele necesare pentru acoperirea acestui vârf de consum sunt mai scumpe şi sunt achiziţionate de regulă din import, la preţuri mai mari.

Totodată, întrebaţi cum estimează că va evolua preţul gazelor în perioada următoare, responsabilii E.ON nu au exclus o ieftinire, dacă în piaţă va fi gaz disponibil pe termen lung la preţuri rezonabile, ceea ce nu se întâmplă în prezent.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a continuat miercuri acuzaţiile la adresa furnizorilor de gaze, reproşându-le că abuzează de poziţia lor dominantă pentru a nu reduce preţul pentru populaţie, odată cu liberalizarea pieţei, la 1 iulie.

Ministrul a fost prezent miercuri la prezentarea celei de-a doua ediţii a „Barometrului Securităţii Energetice” din România, eveniment organizat de Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI), prin Laboratorul de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS), bazat pe o amplă cercetare sociologică realizată la nivel naţional de INSCOP Research.

Popescu a susţinut că situaţia nu va rămâne aşa.

Mai bine de jumătate dintre români nu au auzit de procesul de liberalizare a pieţei gazelor, care va avea loc peste doar o săptămână, la 1 iulie, şi doar unul din cinci crede că are informaţii suficiente despre ceea ce trebuie să facă începând cu această dată, se arată într-un sondaj INSCOP Research, dat publicităţii.

Sondajul face parte din cea de-a doua ediţie a „Barometrului Securităţii Energetice” din România, eveniment organizat de Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI), prin Laboratorul de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS).

La momentul efectuării sondajului (sfârşitul lunii mai – începutul lunii iunie), mai puţin de jumătate dintre români (48,8%) declarau că au auzit de faptul că piaţa de gaze naturale va fi liberalizată începând cu 1 iulie 2020, în timp ce 50,2% nu au auzit, iar 1% nu au răspuns.

Respondenţii cu vârsta de peste 45 de ani, cei cu educaţie mai ridicată, locuitorii din Bucureşti şi urbanul mare, din regiunile Nord-Vest şi Bucureşti Ilfov declarau că au auzit de liberalizarea pieţei de gaze naturale într-o proporţie mai mare decât celelalte categorii.

Producătorii de gaze vor fi obligaţi să vândă pe bursă 40% din producţie, în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2020, la un preţ de pornire stabilit de ANRE, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă iniţiat de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, pentru modificarea Legii energiei 123/2012.

Astfel, „pentru perioada 1 iulie 2020 – 31 decembrie 2020, cantităţile de gaze naturale prevăzute la lit. a) reprezintă o cotă procentuală de 40% din producţia anuală înregistrată în anul anterior ofertării, cu excepţia consumului tehnologic şi a consumului propriu; pentru perioada 1 ianuarie 2021 – 31 decembrie 2022 cantităţile anuale de gaze naturale prevăzute la lit. a) reprezintă o cotă procentuală de 40% din producţia anuală înregistrată în anul anterior ofertării, cu excepţia consumului tehnologic şi a consumului propriu”.

Vânzarea acestor cantităţi de gaze se va face în baza programului de ofertare obligatorie stabilit de ANRE, care să cuprindă repartizarea cantităţilor ofertate pe produse standardizate lunare, trimestriale, semestriale, sezoniere şi anuale, astfel încât să fie asigurate condiţiile de competiţie, transparenţă şi nediscriminare pentru toţi potenţialii cumpărători.

„În perioada 1 iulie 2020 – 31 decembrie 2022, toţi participanţii la piaţa de gaze naturale, în măsura în care contractează cumpărarea de gaze naturale pe piaţa angro, într-un an calendaristic, au obligaţia să oferteze anual, în calitate de cumpărător, în anul calendaristic în care achiziţionează gazele naturale, cereri de cumpărare gaze naturale pe pieţele centralizate, transparent, public şi nediscriminatoriu, în conformitate cu reglementările emise de ANRE”, se mai arată în proiectul de OUG.

Potrivit notei de fundamentare, proiectul de act normativ va permite furnizorilor de gaze naturale, pe o piaţă concurenţială, să îşi gestioneze sursele de gaze naturale (producţie internă curentă, înmagazinare, import) necesare pentru acoperirea necesarului de consum al portofoliului de clienţi, în condiţii de minimizare a costului resurselor alocate, în scopul consolidării poziţiei în piaţă prin oferirea celor mai bune preţuri clienţilor finali şi asigurarea continuităţii furnizării gazelor naturale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.