Scrisoare deschisă: Ministerul Culturii, blocat de ITM: angajații, lăsați fără contract colectiv de muncă!
În atenția doamnei Violeta Alexandru, ministru al Muncii și Protecției Sociale
Stimată doamnă ministru, apreciem implicarea dumneavoastră în soluționarea problemelor care există la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă București, instituție aflată în subordinea dumneavoastră. De aceea, nu putem să nu vă aducem la cunoștință, în mod public, blocajul creat de ITM la Ministerul Culturii. ITM București refuză de mai bine de o lună să medieze conflictul de muncă dintre angajații Sindicatului Culturalia și Ministerul Culturii.
Din luna mai, angajații Ministerului Culturii așteaptă ca ITM București să convoace reprezentanții sindicatului la procedura de conciliere, în urma declanșării conflictului de muncă. Conflictul de muncă a fost declanșat ca urmare a refuzului semnării contractului colectiv de muncă de către conducerea ministerului. ITM este instituția abilitată prin lege să concilieze conflictele colective de muncă la nivel de unitate.
Tot de atunci, conducerea ITM sfidează legea și ne trimite diverse adrese contradictorii, probabil în dorința de a tergiversa procedura de conciliere, care ar fi trebuit începută în 7 zile de la sesizarea trimisă în luna mai.
În tot acest timp, angajații Ministerului Culturii nu au contract colectiv de muncă, prin urmare li se refuză drepturile conferite de acesta.
De aceea, vă solicităm să demarați de îndată un control la ITM București, pentru a verifica situația.
Vă comunicăm public (după ce am informat și instituțional Ministerul Muncii) că Sindicatul Culturalia a trimis, în 27 mai 2020, o sesizare către Inspectoratul Teritorial de Muncă, conform Legii Dialogului Social. După ce am revenit telefonic de mai multe ori, ITM București ne-a informat în scris că nu este competent și că a transmis adresa Sindicatului Culturalia către Agenția Națională a Funcționarilor Publici. Nu înțelegem de ce ar fi în competența Agenției medierea unui conflict de muncă și nu în competența ITM, dacă în Ministerul Culturii salariații au și statut de funcționari publici? Aceștia, oare, nu se supun și ei prerogativelor Codului Muncii?
A urmat apoi o sesizare pe care am înaintat-o către Ministerul Muncii, în data 11 iunie. Nici la aceasta nu am primit răspuns. Ulterior, paradoxal, ITM a revenit pe 29 iunie cu o nouă adresă, în care solicită niște completări bizare. Această adresă însă o contrazice pe prima, în care ne anunțau că medierea unui conflict de muncă nu este de competența lor.
O astfel de situație nu poate fi tolerată. Faptul că o instituție a statului, care trebuie să asigure respectarea drepturilor angajaților, nu își asumă această obligație, este extrem de grav. Nu înțelegem de unde provine atitudinea reprezentanților ITM, însă vă solicităm un control amplu, care să scoată la iveală aceste disfuncționalități.
Ca reprezentanți ai majorității salariaților Ministerului Culturii, nu putem accepta ca o autoritate publică menită să susțină demersurile legale făcute de angajați să ignore drepturile acestora, prin tergiversarea acestei situații .
Prin urmare, doamnă ministru, raportat la faptul că ministerul pe care-l conduceți își desfășoară activitatea pe baza principiilor fundamentale prevăzute de H.G.81/2020, iar unul dintre acestea este ”principiul respectării demnităţii umane, egalităţii de şanse şi de tratament”, vă solicităm să demarați de urgență un control la ITM București și să comunicați public rezultatele anchetei.
Cu considerație,
Ana Marin
Președintele Sindicatului Angajaților din Ministerul Culturii ”CULTURALIA”