Avertisment dur: Foametea va ucide mai mulți oameni decât COVID-19!
Milioane de oameni sunt împinși spre foamete de pandemia de coronavirus, iar deznodământul ar putea fi un număr uriaş de morţi din cauza lipsei de hrană, cu mult mai mulţi decât ar provoca virusul în sine, avertizează organizaţia caritabilă Oxfam.
Frontierele închise, carantina și restricțiile de călătorie au perturbat aprovizionarea și veniturile alimentare în țările fragile deja socio-economic, aducând peste un milion de oameni mai aproape de foamete în Afganistan și sporind dezastrul umanitar din Yemen, unde două treimi din populaţie suferă deja de foame.
Numărul persoanelor aflate în pragul foametei a crescut în Afghanistan de la 2,5 milioane în septembrie anul trecut la 3,5 milioane în mai, acest milion fiind o cauză directă a restricţiilor generate de pandemia de coronavirus. Oxfam avertizează că până la 12.000 de oameni ar putea muri de foame în fiecare zi la nivel global, cu 2.000 mai mulţi decât au murit din cauza Covid-19 în fiecare zi din aprilie.
Alături de Afganistan, organizația a identificat Yemenul, Republica Democrată Congo, Venezuela, Sahelul din Africa de Vest, Etiopia, Sudan, Sudanul de Sud, Siria și Haiti ca puncte extrem de vilnerabile în faţa foametei. „Impactul devastator al Covid-19 este mult mai periculos decât virusul însuși, împingând milioane de oameni cei dintre cei mai săraci din lume într-o şi mai mare sărăcie. Este important ca guvernele să prevină răspândirea acestei boli mortale, dar trebuie să o împiedice să ucidă atât de mulți – dacă nu mai mulți – de foame„, a declarat directorul general al Oxfam GB, Danny Sriskandarajah.
Oxfam adaugă că țările cu probleme deja existente, cum ar fi Sudanul de Sud sau Siria, se confruntau deja cu o agravare a foametei, dar acum există îngrijorări şi pentru țările cu venituri medii, precum India și Brazilia. Şomajul în masă, dar şi restricţiile de călătorie au fost factorii principali care au dus la agravarea situaţiei. Spre exemplu, în primele patru luni ale anului 2020, transferurile de bani de la lucrătorii yemeniți din străinătate au scăzut cu 80% – 253 milioane dolari, ca urmare a pierderilor de locuri de muncă din regiunea Golfului. În plus, îchiderea rutelor de aprovizionare a dus la lipsa alimentelor și majorarea prețurilor la produsele alimentare din țară, în condiţiile în care 90% din produsele alimentare sunt importate.