Sindicatul Culturalia denunță un nou abuz la Ministerul Culturii. Directorii, obligați să ceară respingerea propriilor procese!

Situație halucinantă la Ministerul Culturii: directorii Direcțiilor Județene pentru Cultură, obligați să susțină instituția în instanță chiar împotriva lor înșiși, în procesele în care aceiași directori au dat ministerul în judecată pentru neplata drepturilor salariale.

Sindicatul Culturalia atrage atenția asupra unui nou abuz săvârșit de Ministerul Culturii, în legătură cu angajații săi. Serviciul Juridic, Contencios din minister l-a obligat pe directorul Direcției Județene de Cultură Covasna, instituție aflată în subordinea ministerului, să își însușească și să semneze întâmpinarea ministerului într-un proces deschis de angajații direcției, inclusiv de respectivul director, pentru încercarea de a recupera plata unor drepturi salariale restante.

În data de 9 iulie, Serviciul Juridic, Contencios a transmis către directorul Direcției de Cultură Covasna o solicitare ”urgentă”, pe care trebuia să o rezolve în aceeași zi. Prin aceasta, directorul a fost obligat să semneze o acțiune de respingere a procesului în care chiar el este reclamant. Astfel, directorul, ca reprezentant al instituției, cere respingerea propriei acțiuni în instanță deschise tot de director, în calitate de funcționar public.

”Având în vedere refuzul Instituției Prefectului – județul Covasna de a da curs mandatului încredințat prin ordin de ministru și, pe de altă parte, necesitatea asigurării dreptului la apărare a instituției pe care o conduceți, vă înaintăm spre analiză, completare și, ulterior însușire întâmpinarea care trebuie depusă în cursul zilei de azi, 09.07.2020, la Tribunalul Covasna, după semnare și ștampilare”, se arată în adresa trimisă directorului Direcției Județene de Cultură Covasna chiar în data de 09 iulie 2020.

În urma semnării întâmpinării trimise Tribunalului Covasna, directorul Direcției de Cultură Covasna a fost nevoit să renunțe la drepturile sale și să se retragă din proces.

,,Înțelegem că nu există consilieri juridici la direcțiile județene, dar cum ar trebui să procedeze un om pus în această situație? Onorată instanță, în calitate de reclamant, vă rog să admiteți cererea, dar în calitate de pârât, vă rog să o respingeți? Ce să înțelegem din acest tertip? Că ministerul a găsit calea prin care să scoată abuziv directorii din propriile procese? Li se flutură o hârtie sub nas, cu ordin direct de semnare, transmis verbal, cine nu semnează riscă să fie acuzat de neîndeplinirea datoriilor de serviciu. Cine semnează e obligat să se retragă din propriul proces. Cine răspunde de acest abuz? Din punctul de vedere al sindicatului, departamentul juridic și-a depășit atribuțiile. Cerem public ministrului Bogdan Gheorghiu să clarifice această situație: este o cutumă  asumată de minister de a scăpa de procese sau un abuz al direcției juridice?”, a declarat Ana Marin, președintele Sindicatului Culturalia.

Sindicatul Culturalia a informat încă de la inițierea acțiunii în instanță conducerea Ministerului Culturii și a cerut ca directorii de direcții să nu fie obligați să intre în sala de judecată împotriva lor înșiși.

Procesul în care directorul ar fi trebuit să reprezinte instituția este cel deschis de angajații Direcției Județene de Cultură, care își cer drepturile salariale restante, începând cu august 2016. Directorul este și el parte a acestei acțiuni colective.

Poate ne explică Serviciul Juridic Contencios din minister cum a reușit să găsească soluția în aceeași speță pentru personalul de conducere al instituției, identificând o modalitate de reprezentare în proces pentru dânșii, și pentru acești directori nu s-a găsit o rezolvare”, a adăugat președintele Sindicatului Culturalia.

 Sindicatul Culturalia a sesizat, vineri, 10 iulie, conducerea Ministerului Culturii și a solicitat comunicarea deciziei, dacă există, prin care functionarul public a fost desemnat să asigure apărarea și să reprezinte instituția la Tribunalul Covasna.

”Încălcarea dreptului la apărare reprezintă un abuz exercitat împotriva funcționarului public și vă solicităm să dispuneți măsurile care se impun împotriva celor care se fac vinovați de încălcarea acestui drept constituțional, garantat de lege și de CEDO”, se arată în sesizarea transmisă de Culturalia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.