Umanistii timisoreni, mesaj de Ziua Imnului National al Romaniei

În fiecare an, la data de 29 iulie, sărbătorim Ziua Imnului Naţional al României, simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului. De la formarea statului român modern, țara noastră a avut șase imnuri de stat, fiecare ilustrând epoca și regimul politic în care a fost compus și intonat. ”Deșteaptă-te, române!”, Imnul României de astăzi este mai vechi însă decât toate celelalte.   Astfel, documentele istorice consemnează că, pe 29 iulie 1848, după citirea noii Constituţii, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, un grup de tineri condus de Anton Pann, a cântat imnul Revoluţiei paşoptiste, „Deşteaptă-te, române”. Melodia acestui cântec a fost compusă de Anton Pann, pe versurile poemului patriotic „Un răsunet”, al poetului transilvănean Andrei Mureşanu, poem publicat în suplimentul „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, nr. 25 din 21 iunie 1848.

Simbol al unității revoluționarilor români de la 1848, ”Deşteaptă-te, române!” a fost cântecul care i-a însoţit pe români pe parcursul celor mai dificile momente ale istoriei: Războiul de Independenţă din 1877 şi cele două războaie mondiale.  După 30 decembrie 1947, imediat după instaurarea dictaturii comuniste, „Deşteaptă-te, române !”, ca multe alte cântece patriotice, a fost interzis. Cu toate acestea, pe 15 noiembrie 1987, în timpul revoltei anticomuniste de la Braşov, muncitorii de la uzina Steagul Roşu, aflaţi în marş spre centrul oraşului, au cântat, în faţa Spitalului Judeţean, „Deşteaptă-te, române !”. Ca semn al unității  românilor împotriva dictaturii, Imnul ”Deşteaptă-te, române!” a fost cântat din nou, pe  22 decembrie 1989, în timpul revoluţiei anticomuniste, risipind frica prin mesajul său energic și mobilizator.

„Deşteaptă-te, române!”, simbol al unităţii Revoluţiei de la 1848, a devenit după Revoluţia din 1989 Imnul Naţional al României, prin Decretul Lege nr. 40 publicat în Monitorul Oficial al României nr. 15 din 25 ianuarie 1990, această prevedere fiind menţionată şi în Constituţia României din 1991. În perioada 1991 – 1994, „Deşteaptă-te, române!” a fost şi imnul naţional al Republicii Moldova, dar a fost înlocuit cu imnul  „Limba noastră”. Ziua Imnului Naţional al României la 29 iulie a fost proclamată prin Legea nr. 99/1998.

Umaniștii respectă  simbolurile României și amintesc tuturor timișenilor istoria Imnului Național și importanța cinstirii lui. Invocarea destinului naţional într-un cântec este expresia cea mai înaltă a nevoii de libertate și demnitate națională a poporului român.  Imnul „Deșteaptă-te, române!” a rezistat mai mult de 150 de ani prin vitregiile istoriei datorită puternicului său mesaj patriotic, de libertate, de redeșteptarea speranței de mai bine și demnitate națională a tuturor românilor. De ziua Imnului Național, umaniștii timișoreni îi îndeamnă pe români să valorifice îndemnurile cuprinse în versurile acestui cântec, îndemnuri care i-au inspirat pe români în momentele cruciale ale istoriei lor.

Biroul de presă al PPU-sl Timiș

MARIANA ANGHEL

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.