Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, critică dur modul de comunicare al autorităților în perioada pandemiei de COVID-19
Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a tras un semnal de alarmă, la Radio Timișoara, în privința modului defectuos de comunicare pe care guvernanții l-au adoptat în perioada pandemiei de coronavirus. “Și, de aici, lumea are suspiciuni… În condițiile în care cifrele privind infectările cu noului coronavirus, anunțate de Comitetul de Urgență, miniștri și chiar premier, sunt fluctante și țin de anumite evenimente politice: alegeri, moțiunea de cenzură etc”, a precizat europarlamentarul Grapini. În opinia europarlamentarului umanist, este nevoie de o comunicare extrem de riguroasă, explicativă, pentru ca cetățeanul să aibă încredere în datele prezentate de autorități.
“Efectele pandemiei continuă în toată lumea, inclusiv în România, și vedem, după atâtea luni, că există și excepții, oameni care contestă existența virusului. Am spus întotdeauna că eu cred în existența acestui virus. Am criticat, însă, constant în această perioadă, modul de comunicare pe care guvernanții, în special cei numiți la coordonarea crizei sanitare, l-au elaborat. Din păcate, după șase luni, nu există o îmbunătățire a acestei comunicări. Nu mai vorbim de faptul că nu există, concret, măsuri adecvate de minimizare a efectelor noului coronavirus. Pornim însă de la comunicare. Și, de aici, lumea are suspiciuni, în condițiile în care cifrele privind infectările cu noului coronavirus, anunțate de Comitetul de Urgență, miniștri și chiar premier, sunt fluctante și țin de anumite evenimente politice: alegeri, moțiunea de cenzură etc. Ori, pentru a elimina această suspiciune (eu, deocamdată, spun suspiciune nu certitudine), este nevoie de o comunicare extrem de riguroasă, explicativă, pentru ca cetățeanul să aibă încredere că acele date, mai ales când vorbim de numărul de infectări, decese etc, să fie foarte clar prezentate și bine înțelese de fiecare om”, a opinat Maria Grapini.
„Și am să iau ca reper raportările din datele de 24, 25, 26 și 27 august. După aceste raportări, în spațiul public, s-a spus imediat că a crescut numărul îmbolnăvirilor. De la 825 de cazuri, în 24 august, la 1.504, în 27 august. Însă, dacă alături de aceste cifre, punem numărul de teste făcute, vom vedea, spre exemplu, că pe 24 august s-au efectuat doar 6.460 de teste. Evident este că procentul este foarte mare – 12,7%. Dacă ne uităm, pe de altă parte, la data de 26 august, vedem, în privința numărului de infectări, că trendul a fost crescător, în contextul unui număr mult mai mare de teste – 25.320, ceea ce înseamnă un procent de doar 4,9 la sută”, a explicat europarlamentarul.
„Apelul meu către guvernanți este de a comunica cifrele în corelație, explicate, pentru că nu este o bună strategie aceea de a inocula teama. În toate aceste luni, s-a creat această isterie, această teamă în populație, încât s-a trecut în extrema cealaltă. Mulți români au ajuns să creadă că nu mai trebuie să se protejeze. Eu întotdeauna am pledat pentru a ne proteja pe noi, familiile noastre, dar de aici până la a crea această teamă este o cale lungă. Pe de altă parte, nu este corect să spui că crește riscul de îmbolnăvire, numărul de infectări, de decese, iar presa să relateze după aceea că decesele nu au fost bine declarate, că anumite persoane nu au murit, în fapt, de Covid. Lucrurile acestea duc la o lipsă cronică de credibilitate”, a completat Maria Grapini care i-a avertizat pe guvernanți să nu se joace cu populația și să nu creadă că, având în mână, temporar, pârghiile conducerii, pot să dezinformeze cetățenii pentru că, până la urmă, situația se poate întoarce împotriva lor.
„Noi, cei de la PPU-sl, am lansat, împreună cu avocatul Ionașcu, un program național, “Stop abuzurilor”. Toate aceste inadvertențe în privința raportărilor se pot întoarce împotriva guvernanților, toate aceste cazuri, declarate greșit cu COVID, se pot întoarce împotriva lor, dacă ne raportăm la familiile care au avut de suferit și care, știm bine, nu și-au putut lua morți de la morgă etc. Cred că problema din România este legată de buna gestionare și comunicare a acestei crize sanitare”, a conchis Maria Grapini.