Transportul deșeurilor din prelucrarea primară a lemnului devine ilegal, din 11 septembrie 2020, prin modificarea Codului Silvic
Asociația Industriei Lemnului – Prolemn solicită public Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor să clarifice ASTĂZI modul de emitere a avizelor pentru tocătură, rumeguș și deșeuri din lemn.
Intrarea în vigoare a modificării Codului Silvic- Legea 197/2020 riscă să blocheze transportul tocăturii din lemn, a rumegușului și a deșeurilor din lemn, produse secundare rezultate din prelucrarea primară a lemnului, care constituie resursă pentru industria plăcilor din lemn: PAL, MDF, OSB.
Industria lemnului prelucrează în cascadă resursa primară de lemn brut, prin fluxurile de producție succesive ale industriei cherestelei, industriei plăcilor, industriei furnirelor, dând valoare produselor finite ale industriei mobilei, industriei construcțiilor, peleților, celulozei și hârtiei. Blocajele la nivelul unui segment industrial din prelucrarea lemnului afectează în lanț întreaga prelucrare în cascadă, cu efecte economice, sociale și de mediu negative, chiar grave.
Prin modificarea Codului Silvic, definiția materialelor lemnoase a fost extinsă cu includerea tocăturii, a rumegușului și deșeurilor rezultate din prelucrarea primară a lemnului. Problema apare din faptul că tocătura, rumegușul și deșeurile din lemn nu se regăsesc în nomenclatorul produselor lemnoase în SUMAL, ceea ce face ca pentru aceste produse să nu se poată face raportarea on-line a avizelor de transport, să nu se poată obține condul on-line și, ca efect, aceste transporturi să fie ilegale! Ridicolul situației este dat de faptul că Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – personal domnul ministru Costel Alexe – este inițiatorul acestei modificări a Codului Silvic. Această modificare a Codului Silvic era cunoscută de câteva luni de zile, dar nu s-a făcut nimic pentru implementarea practică a urmăririi în SUMAL a acestor materiale lemnoase, deși s-a clamat permanent în ultimul timp că aceste modificări sunt esențiale în combaterea tăierilor ilegale!
Blocajul indus de modificarea Codului Silvic – imposibilitatea emiterii unor simple avize pentru materiale lemnoase în SUMAL, ridică foarte multe întrebări. Reprezentanții industriei lemnului se întreabă de ce nu se poate rezolva situația? Trebuie doar adăugate aceste materiale lemnoase într-un nomenclator de produse, în SUMAL. De ce nu face Ministerul asta? Pentru că sistemul SUMAL se află de ani de zile în situația ridicolă de a nu avea mentenanță, de a nu se putea face corecturi minime, de a funcționa practic în stare de avarie, cu blocaje permanente!
Reamintim faptul că sistemul SUMAL este operațional din 2008, cu etape de dezvoltare în 2014 – Radarul Pădurilor și 2016 – Inspectorul Pădurilor, iar o etapă nouă de dezvoltare a fost stabilită încă din 2016, prin hotărârea de Guvern 1004/2016, dezvoltare care a fost permanent prorogată. Dezvoltarea a fost contractată cu firma Indaco în 2016, dezvoltarea a fost efectuată și parțial recepționată de Minister din decembrie 2016 – semestrul I 2017, dar nu a fost implementată! Între timp Ministerul a și pierdut procesul cu compania Indaco, dezvoltarea a fost și plătită! Deci, avem o dezvoltare care ar fi putut fi operațională din 2016, plătită, un sistem SUMAL fără mentenanță de ani de zile, funționând în stare de avarie, o dezvoltare de la zero reluată cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) cu 4 ani deja de dezvoltare și costurile aferente și un sector forestier care suportă costurile blocajelor permanente ale acestui sistem.Este absurd!
Ultimele prelungiri ale termenului de implementare au fost întotdeauna făcute în ceasul al 12-lea, cu pericolul intrării în vigoare și a blocării întregului sector forestier și a industriei lemnului, din cauza nefuncționării sistemului, prin HG 984 din 30.12 2019 și HG 497 din 30.06.2020. Prin acest ultim HG, termenul de intrare în vigoare a fost prelungit până la 01.11.2020. Încă din luna aprilie domnul ministru Costel Alexe anunța lansarea în testare a noului SUMAL. Prin HG-497 din 30.06.2020 a fost stabilită o perioadă de testare, conform unei metodologii aprobate prin ordin de ministru. Au trecut 2/3 din perioada de potențială testare, nu a apărut nici măcar ordinul cu metodologia de testare, iar aplicațiile SUMAL 2.0 nu numai că nu există în testare, dar nici măcar nu au fost prezentate public! Implementarea sistemului SUMAL 2.0 este impredictibilă și crează riscuri majore de blocaj al activității în sectorul forestier și industria lemnului.
Situația la zi: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor rulează un sistem SUMAL 1.0 fără mentenanță, în stare de avarie și nu oferă în timp util soluții de urmărire a materialelor lemnoase conform modificării Codului Silvic, cunoscute de luni de zile, cu impact imediat de blocare a transportului acestor materiale lemnoase. Ministerul dezvoltă, în același timp, de 4 ani de zile, un sistem SUMAL 2.0 care nici măcar nu a fost lansat în testare, cu termen de operaționalizare la 1 noiembrie 2020, termen complet nerealist ținând cont și de necesitatea de corectare a sistemului, în urma constatărilor din perioada de testare! De ce nu s-au operaționalizat dezvoltările făcute din 2016, prin contractul cu firma Indaco, dezvoltări care au și fost plătite , în special modulul de urmărire GPS a transporturilor la prima punere pe piață a masei lemnoase , dezvoltare foarte eficientă în combaterea tăierilor ilegale? De ce se dezvoltă un sistem SUMAL 2.0 extrem de complex – cu extindere până la industria mobilei și industria construcțiilor – care ignoră principiile europene de orientare a controlului la prima punere pe piață a masei lemnoase și de orientare a controlului pe zone de risc?
Solicităm domnului ministru Costel Alexe să clarifice, cât mai urgent posibil, modul în care se face implementarea sistemului SUMAL 2.0 și modul de emitere a avizelor pentru tocătură, rumeguș și deșeuri din lemn. În caz contrar, acesta devine direct răspunzător de blocarea activităților de transport pentru aceste materiale lemnoase și implicit, pentru blocajele induse în activitatea industriei lemnului, odată cu intrarea în vigoare a modificării Codului Silvic și redefinirea materialelor lemnoase. Asociația Industriei Lemnului reafirmă angajamentul și sprijinul pentru măsuri specifice și eficiente de combatere a tăierilor ilegale precum și a conservării naturii, răspunsul la provocări trebuie să fie nu mai multă reglementare, ci măsuri inteligente, targetate, implementate corect.
Asociația Industriei Lemnului – Prolemn