Europarlamentarul Maria Grapini, scrisoare deschisă către ministrul Economiei, Virgil Popescu
Către Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri
Domnului Ministru Virgil Daniel Popescu
Domnule Ministru,
În calitate de europarlamentar și Vicepreședinte al Comisiei pentru Piață Internă și Protecția Consumatorului a Parlamentului European vă adresez rugămintea de a clarifica situația Societății „Complexul Energetic Hunedoara S.A.”
După cum sunt convinsă că știți, la Termocentrala Mintia a avut loc un protest spontan și cinci persoane au fost șase zile în greva foamei.
În decursul celor șase zile am fost personal și am discutat cu lucrătorii și reprezentanții salariaților.
Sunt mai multe probleme pe care consider că le cunoașteți, dar comunicarea defectuoasă pe care eu am constatat-o, face ca, lucrătorii să nu cunoască care este viitorul Termocentralei Mintia, a locurilor de muncă.
În prezent, Societatea Complexului Energetic Hunedoara SA se află într-o situație economică extrem de dificilă, înregistrând pierderi și datorii extrem de mari.
Este nevoie de o analiză profesionistă a cauzelor și un program de redresare.
Lucrătorii nu cunosc ce strategie energetică are guvernul, oamenii reclamau că se importă energie în defavoarea producerii energiei în România.
Legat de restricțiile europene privind producerea energiei pe cărbune, consider că în baza deciziilor luate la nivelul Uniunii Europene ați întocmit o strategie cu măsuri tranzitorii până în 2030, respectiv 2050, prin care să reducem emisiile, dar să existe și măsuri de protecție a lucrătorilor.
În prezent, lucrătorii au reclamat nerespectarea contractului de muncă, neprimirea de mai multe luni a drepturilor cuprinse în pachetul salarial.
Dacă Decizia Comisiei Europene (2018) 7308, privind ajutorul de stat, a trebuit pusă în aplicare în România, acum aveți la dispoziție decizia Comisiei Europene și a Parlamentului European, privind eliminarea restricțiilor legate de ajutorul de stat și aveți posibilitatea să accesați și Bugetul Uniunii Europene, privind atenuarea efectelor crizei.
Incertitudinea care planează, privind o posibilă redresare a Complexului Energetic, pune în pericol mii de locuri de muncă.
Responsabilitatea guvernului este să comunice cu reprezentanții salariaților, nu numai cu Conducerea Combinatului și faptul că nu ați dat curs invitației transmisă de salariați, nu a făcut decât să tensioneze lucrurile.
Situația Complexului Energetic Hunedoara pune în pericol siguranța Sistemului Electroenergetic Național, pe lângă problemele sociale pe care le poate provoca dacă se va ajunge la închiderea activității.
Închiderea grupurilor care funcționează pe combustibili fosili și în raport cu probabilitatea de nerealizare a capacităților noi de producere prognozate ar putea duce la o capacitate lipsă de 1799MW, la nivelul anului 2022, și de 2512 MW, la nivelul anului 2027.
Creșterea flexibilității centralelor electrice convenționale poate fi o strategie esențială pentru integrarea mai eficientă a resurselor regenerabile în sistemul electroenergetic național în perioada de tranziție.
„Producția de energie electrică din sursele eoliene și fotovoltaice, înțeleasă în termeni de variabilitate și incertitudine, conduce la intermitența funcționării acestora, prin urmare este necesară o sursă de producție pe combustibili clasici de rezervă, flexibilă”, se spune în Analiza tehnico-economică întocmită în 14.09.2020.
Domnule ministru,
Existența Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030 și a țintei stabilite în aprilie 2020, nu ajută dacă nu există măsuri concrete de implementare.
De aceea, pornind de la cazul Mintia, unde aveți obligația și responsabilitate de a clarifica lucrurile, vă rog să prezentați public și transparent măsurile pe care le aveți în vedere în perioada următoare în așa fel încât să existe și siguranța sistemului energetic, dar și protecția și drepturile lucrătorilor.
Vă informez că în 15 septembrie Parlamentul European a votat în cadrul unui raport un amendament important pentru România: acceptatea la finanţare europeană şi a proiectelor de producere a energiei pe gaz. Sper să fructificaţi acest amendament în perioada următoare!
Aștept cu interes răspunsul concret din partea dumneavoastră și vă stau la dispoziție oricând cu informații suplimentare privind deciziile la nivelul Uniunii Europene în sectorul energetic.
Cu stimă,
Europarlamentar Maria GRAPINI