Medicul Alexandru Rafila, despre pericolul dublării numărului cazurilor de COVID-19

0

Alexandru Rafila precizează că numărul mare de cazuri de coronavirus din ultima perioadă nu are nicio legătură cu începerea noului an şcolar. De asemenea, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătăţii a făcut câteva precizări legate despre un scenariu dificil în care pandemia va fi mai greu de controlat și vor trebui luate măsuri.

Alexandru Rafila consideră că numărul mare de cazuri de infectări este cauzat de reîntoarcere multor cetăţeni din concedii.

„Această creştere nu este legată în niciun fel de inceputul anului scolar. Probabil că este vorba de reîntoarcerea multor concetăţenii din concedii. În momentul în care 80% din paturile de la Terapie Intensivă vor fi ocupate, probabil intrăm într-o situaţie foarte delicată. Ar trebui să existe nişte scenarii pe care autorităţile să le aibă în vedere pentru a nu pune şi mai multă presiune pe sistemul sanitar”, a spus Alexandru Rafila la un post de radio, potrivit Realitatea.net.

În ceea ce priveşte începerea anului şcolar, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătăţii spune că va exista o creştere a numărului de cazuri abia după 10-15 zile.

„Nu îmi place să fac aprecieri legate de cifre, mă interesează trendul, dacă e ascendent, să vedem unde curba de creştere se aplatizează şi să vedem dacă sunt măsuri care pot scădea acest trend. Sunt de acord că odată cu începutul şcolii se va înregistra un număr de cazuri în creştere, dar după 10-15 zile.

Depinde cât de importantă e această creştere şi cine sunt persoanele bolnave, dacă sunt cu comorbidităţi, sau adulţi tineri, sau copii. Dacă o să fie o creştere de 10-20%, va fi suportabilă de sistemul de sănătate. Dacă numărul de cazuri se dublează, de exemplu, atunci situaţia se schimbă radical”, a explicat profesorul Rafila.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.