Sâmbătă începe prima ediție The Jazz Cave Festival. Noi experiențe acustice, în Peștera Ialomiței!
Pasionații muzicii de jazz se pot bucura, distanțați, pe tot cuprinsul zilei de sâmbătă, 3 octombrie, de apariția unui nou festival, în contextul în care numeroase evenimente de profil au fost reprogramate. Evenimentul va pune accentul pe diversitatea artei sunetelor improvizatorice și se va desfășura la intrarea în Peștera Ialomiței din Masivul Bucegi. Accesul va fi liber, prin rezervare la adresa de email rezervari.ucimr@gmail.com Locurile sunt limitate.
Sub bolte și oglinzi metamorfice, sonoritățile de pian, saxofon, voce, chitară bas, efecte electronice și percuție vor căpăta sensuri noi și volumetrii aparte, au anunțat organizatorii în evenimentul de pe Facebook.
Publicul iubitor de natură, drumeții montane și muzică de calitate va avea parte de o experiență acustică unică în spațiul legendar în care se retrăgeau în trecut pustincii, un loc special care invită la reflecție și contemplație. Despre ce este natural și uman în contraste de lumini, străluciri și umbre.
Programul zilei de sâmbătă:
12:00 Ana Maria Galea & New Landscapes
14:00 A-C Leonte & Alexandru Arcuș
16:00 OVI feat. Sorin Zlat Band
Evenimentul va marca, totodată, împlinirea a cinci ani de la reabilitarea Peșterii Ialomiței. Prima sală – „Mihnea Vodă” – va găzdui un recital – eveniment susținut de unele dintre cele mai bune formații ale scenei autohtone. Artiștii invitați vor aborda stiluri foarte diferite de jazz, de la standarde la compoziții proprii, piese cu influențe blues, etno și electro.
Distanțați, dar ieșim la lumină împreună! – este motto-ul evenimentului care și-a propus să devină o tradiție cu scopul de a promova muzica de jazz, spațiile din patrimoniul speologic al României, cât și să ofere susținere scenei artistice românești.
„Publicul care a mai participat la evenimentele organizate de UCIMR va recunoaște aici ambiția noastră de a organiza spectacole în spații neconvenționale. Prin numeroase alte proiecte culturale și chiar realizarea de documentare am reușit, de-a lungul anilor, să surprindem și să oferim experiențe memorabile unui public cât mai divers.
Împreună am susținut de fiecare dată scena tânără din România. Anul acesta ne-a fost tuturor mult mai greu, provocările sunt enorme, însă ne continuăm această misiune care, în acest nou proiect, nu ar fi fost posibilă fără sprijinul și încurajarea partenerilor, în special susținerea oferită de Complexul Național Muzeal «Curtea Domnească».
Ne-am propus ca acest eveniment să se poată desfășura în condiții mult mai ample în 2021 și pe cuprinsul mai multor zile,” a declarat Sebastian Gheorghiu, manager de proiecte UCIMR.
Anul acesta se împlinesc cinci ani de la finalizarea lucrărilor de amenajare a Peşterii Ialomiţei, obiectiv turistic reabilitat şi modernizat în cadrul unui proiect cu fonduri europene.
„De la deschidere şi până în prezent, 667.906 vizitatori au trecut pragul acestui important obiectiv turistic al Masivului Bucegi, care s-a format prin acţiunea corozivă a apei în calcarele jurasice din culmea Sud-Estică a muntelui, la 1.560 m altitudine absolută, intrarea sa fiind de 18 m deasupra talvegului văii Ialomiţei. Este o peşteră mare, cu galerii fosile şi active, dispusă pe două etaje, care însumează 1.128 m lungime. Intrarea, orientată spre Est, are dimensiuni impunătoare (40 m lăţime şi 20 m înălţime). Modernizarea Peşterii Ialomiţei a reprezentat un pas important în demersul Consiliului Judeţean Dâmboviţa de transformare şi eficientizare a potenţialului turistic de care judeţul Dâmboviţa dispune pe Platoul Padina – Peştera”, informează Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte.
The Jazz Cave Festival. Beginnings este un eveniment organizat de UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România în sprijinul relansării vieții culturale.
Parteneri culturali: Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” – Muzee Dâmbovițene, programul „OTA” al UCIMR, proiectul Arts District și Rental Audio Video System
Parteneri media: EnjoyTV Romania, Radio Romania Cultural, Radio România Muzical, Cronica Română, Zile și Nopți, Agenția de carte, Șapte Seri, Munteanu Recomandă, România Pozitivă
Despre UCIMR
Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România este un ONG de utilitate publică ce activează de 25 de ani în sprijinul interpreților români din domeniul muzicii și al coregrafiei, reunind în prezent peste 10.000 de membri la nivel național. În cei 25 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale posibile prin capacitatea de a accesa fonduri din surse dintre cele mai diverse și prin sponsorizări atrase din mediul privat și de afaceri.
Pe lângă propriile proiecte și programe culturale de interes național și internațional, ce includ burse de studiu, concerte, festivaluri, workshop-uri, emisiuni-spectacol, concursuri, sprijinirea artiștilor seniori și susținerea materială a unor reviste de specialitate, UCIMR organizează la rândul său un proces transparent de finanțare din propriile fonduri, pentru proiectele altor organizații culturale sau artiști din România.
Din anul 2009 UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat. Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 1.000.000 de vizualizări în mediul online.