Maria Grapini, apel către președintele Iohannis: În Consiliul European să susțină și industria românească, nu numai țintele privind reducerea emisiilor!

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, și-a exprimat speranța, la Radio Timișoara, după votul din Parlamentul European privind legea climei, că președintele României va susține în Consiliul European o reducere a emisiilor echilibrată, dar va susține și un mecanism și, evident, un buget pentru susținerea industriei, în condițiile în care cele mai afectate vor fi IMM-urile, dar și industria producătoare de energie”.

“Săptămâna trecută, în PE, am avut o săptămână de plenară, în care s-au dezbătut și s-au votat rapoarte importante, cum ar fi cel legat de legea climei. Un raport extrem de disputat pe tema legii climei, care a trecut la o diferență mică de vot și asta înseamnă că va merge pentru negociere instituțională cu Consiliul European. Trebuie să spun, de la bun început, că am încercat, la votul pe amendamente, să găsesc un echilibru între nevoia de reducere a emisiilor și nevoia de a mai avea economie, de a mai avea industrie”, a opinat europarlamentarul Grapini.

„Din păcate, multe amendamente pe care eu le-am susținut nu au trecut, deși sunt logice și, dacă ar fi trecut, s-ar fi găsit soluții viabile, pentru a nu fi distrusă industria europeană. Cumva, vine în contrasens cu propunerea comisarului pentru Piață Internă, Thierry Breton, de a avea o lege pentru reindustrializare.

Nu au trecut, însă, amendamente foarte importante pe care le-am votat, împotriva deciziei grupului, legate de mecanisme de susținere a industriei prin tehnologii moderne pentru că, da, și eu susțin că avem nevoie de reducerea emisiilor, de reducerea încălzirii globale, de un aer curat. În același timp, trebuie găsite măsuri concrete, nu numai în politică, pentru susținerea tehnologiei moderne și a inovației. Din acest motiv, eu nu am votat propunerile făcute și susținute de grupul nostru, și anume, reducerea emisiilor cu 60 la sută, și am votat propunerea Comisiei Europene vizând reducerea emisiilor cu 55 la sută, până în anul 2050”, a completat europarlamentarul umanist.

„Eu sper ca președintele României, în Consiliul European, să susțină o reducere a emisiilor echilibrată dar, mai ales, să susțină un mecanism și, evident, un buget pentru susținerea industriei, în condițiile în care cele mai afectate vor fi IMM-urile dar și industria producătoare de energie”, a mai spus Maria Grapini.

„Din păcate, am constatat că există foarte multă ipocrizie și în cadrul Parlamentului European. Au fost amendamente care țineau și de subsidiaritate, spre exemplu “ieșirea de urgență”, un amendament foarte important prin care un stat membru putea să facă această ieșire de urgență, în circumstanțe excepționale, atunci când există foarte multe probleme, criză sau economia din statul respectiv și bunăstarea cetățenilor sunt grav afectate. Eu fac un apel la președintele României ca, în Consiliul European, la negociere, să susțină și industria românească, nu numai țintele privind reducerea emisiilor, pe care eu le consider politice, nerealiste, și mă refer la cea votată în PE, privind reducerea cu 60 la sută a emisiilor, până în 2050”, a conchis europarlamentarul.

 

 

 

 

 

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.