Alin Sorin Sandu, rețeta unui management de succes la Primăria Amara

Alin Sorin Sandu, noul primar al orașului Amara, se află la începutul unui mandat de (cel) puțin patru ani. Un mandat plin de provocări. Un mandat în care așteptările amărenilor sunt uriașe. După 20 de ani de administrație Moraru-Măiță, lipsită de orice transparență în care cetățeanul a jucat (mai mereu) un rol decorativ, a venit, mai mult decât oricând, timpul unei administrații eficiente, pliate pe nevoile unui orășel care merită mult mai mult de la administrația publică. Și mă refer, în primul rând, la proiecte viabile care să redea încrederea cetățenilor în actul de administrație.

Alin Sorin Sandu a obținut o victorie fabuloasă împotriva unui sistem corupt până în măduva oaselor. De aici până la a avea un mandat de succes este o cale lungă pe care Alin Sorin Sandu nu o poate parcurge decât prin seriozitate, soluții și respect față de cetățean.

Totul trebuie luat, însă, pas cu pas, primele 30 de zile fiind cruciale. Modul în care va interacționa cu angajații primăriei, cu locuitorii orașului, în calitatea sa de primar va arăta, rapid, dacă este sau nu pregătit pentru un management de succes.

Rețeta este simplă, terifiant de simplă, iar menținerea încrederii cetățenilor este crucială mai ales după depunerea jurământului de primar.

Sunt câteva puncte esențiale care trebuie respectate în primele 30 de zile:

1.Evaluarea rapidă a tuturor angajaților primăriei, indiferent dacă sunt angajați pe perioadă nedeterminată sau cu contract de colaborare și impunerea, urgentă, a unui stil de lucru pliat, exclusiv, pe programul noului primar, pe necesitățile Primăriei și pe așteptările cetățenilor.

2.Pariul transparenței totale trebuie câștigat rapid. Primăria trebuie redeschisă pentru cetățenii simpli, nu pentru cunoscuți, prieteni, rude. Aceștia nu au ce caută în primărie, în audiențe oficiale sau neoficiale, cel puțin în primele 30 de zile. Invadarea Primăriei de către cunoscuți ai noului primar va avea un efect de bumerang pentru noul edil. Timpii morți pierduți în discuții sterile, neimportante, pot avea consecințe dramatice în privința timpului, efectiv, de lucru al unui edil.

3.Toate contractele încheiate de primărie trebuie reanalizate rapid. Orice leu sifonat prin contracte cu dedicație trebuie redirecționat către scopurile/proiectele inițiale. Mai mult, toate contractele încheiate din bani publici trebuie postate pe site-ul Primăriei ca o dovadă clară de transparență și respect față de banii publici.

4.Atragerea fondurilor europene reprezintă o uriașă miză pentru o administrație de succes. O echipă bine pregătită care trebuie să realizeze proiecte în acest sens și care să aducă bani europeni în comunitate este mai importantă decât oricând.

5.Alin Sorin Sandu trebuie să-și creeze (obligatoriu) o majoritate solidă în Consiliul Local, acolo unde se iau toate deciziile importante. Avându-i alături pe cetățeni va fi greu ca grupurile de consilieri PSD și PNL să boicoteze proiecte utile comunității. Un contact direct, cu cetățenii, în special cu tinerii și alte persoane active, pe site-ul Primăriei și alte canale de comunicare, este crucial.

6.Alin Sorin Sandu trebuie să facă exact ceea ce (nu) au făcut Victor Moraru și Ion Măiță în ultimii 20 de ani. Și să înțeleagă că problemele comunității (transport public, piață, asfaltare, gaze, curățenie, parcuri, ordine publică etc) trebuie să primeze în dauna unor probleme punctuale ale lui X sau lui Y. Nu trebuie (neapărat) să vorbești, cu oamenii, ci trebuie să faci lucruri pentru oameni. Oamenii știu (întotdeauna) dacă lucrurile se mișcă sau nu în direcția bună, dacă primarul le apără interesele, le cunoaște problemele, sau dacă a uitat, din prima zi a mandatului, totul în discursurile și pliantele electorale.

Alin Sorin Sandu a câștigat, en fanfare, pariul electoral. Rămâne să (și) demonstreze dacă are abilitățile necesare să-și implementeze ambițiosul program. Începutul este, însă, crucial.

Cred, însă, că noul primar al orașului Amara va reuși. Din simplul motiv că este un luptător pentru care acest mandat de primar reprezintă mai mult decât o provocare. Reprezintă un pariu cu sine însuși împotriva tuturor celor care au pervertit, mai ales la Amara, noțiunea de administrație publică performantă.

I.Badea

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.