Pandemia a afectat (și) industria auto!

Cifra de afaceri a industriei auto locale a scăzut cu 15% în 2020, de la peste 30 de miliarde de euro în 2019 la circa 25 mld. euro anul acesta. Asta reiese din datele Asocia­ţi­ei Constructorilor de Automobile din Româ­nia (ACAROM).

Scăderea cifrei de afaceri a avut loc în condiţiile în care, în pri­măvară, atât uzina Dacia, cât şi cea a Ford, au oprit producţia timp de aproximativ şapte săptămâni, iar aceasta a fost ulterior reluată în trepte.

Producătorii de componente au avut și mai mult de suferit, în condiţiile în care ei livrează cea mai mare parte a produselor la export. Uzinele din partea de vest au fost și mai afectate de pandemie. Piețele auto occidentale au scăzut în urma închiderii show-room-urilor, măsură impusă în contextul pandemiei de coronavirus.

În urmă cu doar un an, în 2019, businessul industriei urca cu 5%, la peste 30 mil. euro. În acel an an în care deja cei de la Ford ve­neau cu Puma, al doilea SUV produs la Craiova, iar la Dacia francezii deja pregăteau cea de-a treia generaţie a Logan şi Sandero.

Producătorii de componente, precum Continental, Bosch şi alţii au fost influenţaţi de scăderea cererii din Vest, în condiţiile în care piaţa europeană a scăzut cu aproape 30% în 2020.

În primele 11 luni, producţia a urcat la peste 400.000 de unităţi şi a atins un nivel de 404.699 de unităţi, în scădere cu 11% faţă de perioada similară a anului trecut. Dacă ritmul de producţie va continua şi în decembrie, atunci per total, în 2020, producţia va avea un declin de sub zece procente.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.