Exponatul lunii decembrie – „Diana, eroina de la Sala Dalles”, la Muzeul Național de Istorie a României
La 31 de ani de la Revoluția Română din 1989, Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) anunţă deschiderea microexpoziţiei „Diana, eroina de la Sala Dalles”. Proiectul expoziţional se încadrează în seria „Exponatul lunii” şi va fi accesibil publicului începând de astăzi, 17 decembrie 2020, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, Bucureşti.
Exponatul lunii decembrie narează istoria unei eroine puțin cunoscute – Diana Alexandra Donea. Adolescenta, în vârstă de 17 ani, a fost împușcată în fața Sălii Dalles, în ziua de 21 decembrie 1989. Viața i-a fost curmată rapid, gloanțele nimerind-o în cap. În anul 1989, Diana era elevă în clasa a XII-a la Liceul de Matematică-Fizică „Nicolae Bălcescu” din București (astăzi Colegiul Național „Sfântul Sava”) și a avut curajul de a se alătura protestatarilor din centrul Bucureștiului în ziua de 21 decembrie 1989. A fost una dintre victimele inocente ale represiunii din ’89, din București. Alături de ea, alți 12 tineri și-au pierdut viața în fața Sălii Dalles.
În anul 1990, în patrimoniul MNIR au intrat câteva obiecte care i-au aparținut Dianei, donate de către mama acesteia, Antoaneta Donea, în memoria fiicei sale.
În decembrie 2020, MNIR expune aceste documente în semn de omagiu pentru tânăra Diana Donea, care a primit, prin decretul nr. 110/1991, titlul de „erou martir”, și pentru toate victimele Revoluției din decembrie 1989.
Cu această ocazie, îi rugăm pe urmașii eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, să doneze muzeului fotografii ale acestora și obiecte ce le-au aparținut, pentru a le păstra vie amintirea și a le adăuga istoriile la cele păstrate deja în patrimoniul MNIR.
Deși au trecut 31 de ani, nu toate întrebările și-au găsit răspunsul. De aceea credem că este necesar să ne amintim de adolescenta a cărei viață a fost curmată atât de tragic, precum și de toți eroii Revoluției din decembrie 1989. Jertfa lor ne-a adus libertatea.
Curatorul expoziției este dr. Cristina Păiușan, cercetător în cadrul MNIR.
Expoziţia va fi deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada 17 decembrie 2020 – 10 ianuarie 2021, şi va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 9:00 – 17:00.