Directorul general al companiei DACIA Military Industry, Gabriel Lință: „Soluția de relansare a industriei de apărare este trecerea la managementul privat!”

Domnule Gabriel Lință, în calitatea dvs de director general al firmei DACIA Military Industry, spuneți-ne, vă rog, câteva cuvinte despre compania pe care o conduceți, despre motivele care au stat la baza înființării acesteia și, nu în ultimul rând, despre modul cum percepeți, în calitate de nou jucător în domeniu, industria de apărare…

Industria de apărare a României din perioada de până în 1989 aducea României, în perioada cea mai bună, 1,2 miliarde $. În anul 1989, aceeași industrie exporta de 700 milioane $ după care valoarea exportului a scăzut până la o valoare minima de 24,6 milioane $, în 2001, ajungând, în 2018, la 195 milioane $.

Apariția firmei DACIA Military Industry, firmă având domeniul de activitate în zona producției de armament și muniție, cu o baza materială și infrastructură de producție de ultimă generație, centre cu comandă numerică, CNC-uri, freze, strunguri și SDV-uri etc, reprezintă o consecință firească a implicării firmelor private în zona industriei de apărare.

DACIA Military Industry colaborează cu industria de apărare pe diverse proiecte, fiind partener de încredere pentru proiecte de producție și export ale produselor manufacturate în fabricile aparținând ROMARM.

Vânzarea produselor și componentelor realizate de către industria de apărare, pe piețe și partenerilor externi unde DACIA Military Industry are deschidere și colaborări, reprezintă una dintre prioritățile firmei DACIA Military Industry.

Industria de apărare înseamnă tehnologie, dezvoltare, cercetare, proiectare și, nu în ultimul rând, vânzarea produselor finite pe piața internă și pe piețe externe. Dacă vom continua să producem cu tehnologiile anilor 60-70, folosind utilaje energofage, depășite tehnologic, folosind forță de muncă supradimensionată, cu personal TESA excedentar, bazat pe nepotisme și sinecuri, industria de apărare nu va putea ține pasul cu evoluția tehnologică din domeniu și nu va putea fi competitivă din punct de vedere economico-comercial cu producătorii mondiali.

 „Trecerea la managementul privat poate reprezenta precursorul privatizării industriei de apărare”

Este nevoie, domnule Gabriel Lință, de o nouă viziune în acest domeniu foarte important pentru România? Care ar fi însă, în opinia dvs, soluțiile de relansare a industriei de apărare?

Industria de apărare are nevoie, din partea decidenților din domeniu, de o viziune total nouă. Eu însă pot afirma cu convingere că soluția de relansare a industriei de apărare este trecerea la managementul privat, cu proiecte de dezvoltare pe termen scurt, mediu și lung, cu planuri de afaceri bine structurate și indicatori de eficiență economico-financiari bine stabiliți. Experiența a stabilit faptul că un management privat, având indicatori de performanță bine stabiliți, a reușit să readucă domeniul pe linia de plutire și să crească performanțele companiei. Un management privat platit în funcție de performanțele economico-financiare va face tot posibilul pentru creșterea acestor performanțe, aplecându-se asupra modernizării procesului de producție, a cercetării, proiectării și, mai ales, asupra departamentului de vânzare a produselor manufacturate.

Trecerea la managementul privat poate reprezenta precursorul privatizării industriei de apărare, așa cum au făcut țări vecine cu România și care, ca urmare a privatizării, au reusit să ajungă la valori ale exportului de ordinul miliardului, un exemplu concludent fiind vecinii noștri bulgari.

“DACIA Military Industry a reușit ca, într-o perioadă de timp foarte scurtă, să dezvolte proiecte importante”

Cum s-a poziționat pe piață DACIA Military Industry și care sunt cele mai importante proiecte derulate de compania dvs? Putem vorbi de o colaborare bună  cu instituțiile statului și mă refer aici, în special, la Ministerul Economiei?

Din punct de vedere a dezvoltării, firma DACIA Military Industry, cu ajutorul unei echipe tinere de specialiști, ingineri, proiectanți și muncitori cu înaltă calificare, a reușit ca, într-o perioadă de timp foarte scurtă, să dezvolte proiecte importante dintre care aș enumera:

1.Proiectul “Bipod” – componentă auxiliară a puștilor cu lunetă, foarte ușor, fiind realizat din aluminiu și având o versalitate deosebită. Este un produs proiectat și executat în cadrul firmei noastre;

2.Realizarea componentelor de aluminiu pe centrele de prelucrare cu comandă numerică, CNC-uri, pentru parteneri terți;

3.Începând cu luna martie 2020, odată cu apariția pandemiei cu virusul SARS COV 2, echipa de specialiști a firmei DACIA Military Industry s-a concentrat pe dezvoltarea și integrarea mai multor sisteme de scanare, monitorizare și alertă a depășirii temperaturii corpului uman, așa numitele TERMOSCANERE, sisteme necesare combaterii răspândirii pandemiei de coronavirus. Aceste sisteme au fost verificate și omologate de către Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologie Medicală și de către Centrul de Cercetări Științifice Medico-Medicale.

Mai multe instituții au achiziționat, prin sistemul de licitații SICAP, aceste sisteme de TERMOSCANARE, printre care aș enumera, instituția ISU, din mai multe județe, unități administrative teritoriale, instituții de învațământ private și instituții de cultură;

4.Departamentul de dezvoltare – proiectare, cu ajutorul specialiștilor din domeniu, lucrează permanent la mărirea portofoliului de produse special, a celor cu dublă utilizare și a celor cu destinație civilă;

5.În zona de producție, DACIA Military Industry se concentrează pe achiziționarea de utilaje și tehnologie de ultimă generație, centre de prelucrare cu comandă numerică, freze și strunguri, compresoare și SDV-uri. În acest moment, DACIA Military Industry, având un atelier de producție echipat, poate satisface standarde înalte de calitate și precizie;

Cum catalogați relația pe care o aveți cu instituțiile statului, în special Ministerul Economiei?

Din punct de vedere al interacțiunii cu instituțiile statului, pot afirma că am avut o colaborare foarte bună cu Ministerul Economiei, Dacia Military Industry a obținut autorizația și înscrierea în Registrul Unic al Producătorilor și Prestatorilor de servicii în domeniul special. Mai menționez colaborarea foarte buna cu Agentia Națională de Control al Exporturilor (ANCEX), agentie aparținînd Ministerului de Externe, de asemenea, cu ROMARM și fabricile din subordinea acestuia. Pe această cale, țin să mulțumesc tuturor instituțiilor care ne-au fost alături în acest an atipic și pentru concursul pe care ni l-au dat în demersul DACIA Military Industry de dezvoltare și autorizare;

Care sunt, domnule Gabriel Lință, perspectivele de dezvoltare ale DACIA Military Industry?

Perspectivele de dezvoltare ale DACIA Military Industry se concentrează pe următoarele proiecte:

1.Dezvoltarea, proiectarea, integrarea și producția unei arme militare;

2.Punerea în functiune a unei linii de producție muniție;

3.Dezvoltarea, proiectarea, integrarea și producția de produse cu dublă utilizare;

4.Din punct de vedere economico-financiar, DACIA Military Industry a crescut, în anul 2020, majorând capitalul social semnificativ, urmând ca, în perioada următoare, DACIA Military Industry să se transforme din Societate cu Raspundere Limitată (SRL) în Societate pe Acțiuni (SA). Prin această transformare, DACIA Military Industry estimează atragerea de noi acționari și mărirea capitalului de lucru, astfel încât proiectele de dezvoltare pe termen scurt să poată fi realizate conform planurilor de dezvoltare stabilite de acționari.

La finalul acestui scurt bilanț și al gândurilor de sfârșit dar și de început de an, urez tuturor colaboratorilor și partenerilor DACIA Military Industry, un an 2021 normal și tradiționalul LA MULȚI ANI!

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.