Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, clarificări despre redeschiderea școlilor. Scenariul verde va fi modificat!
Peste 2,4 milioane de elevi se vor întoarce la cursurile faţă în faţă odată cu redeschiderea şcolilor din 8 februarie, când începe al doilea semestru al anului şcolar 2020 – 2021. La fel ca şi în semestrul I, unităţile de învăţământ vor funcţiona pe cele trei scenarii – verde, galben şi roşu – în funcţie de situaţia epidemiologică din localitatea în care se află. În acest context, ministrul Educaţiei a anunţat că există posibilitatea ca scenariul verde să treacă sub 1,5 rată de incidență, în loc de 1 cât este în prezent, ceea ce înseamnă că mai mulți elevi vor merge fizic la școală, de luni.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi, în cadrul unei videoconferințe la care au luat parte inspectorii școlari din toate județele, că există posibilitatea ca prevederile legate de scenariul verde să fie modificate.
Autorităţile iau în calcul posibilitatea ca scenariul verde să se aplice dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 1.5 la 1.000 de locuitori.
În prezent, conform Hotărârii 5 din 3 februarie a CNSU, unităţile de învăţământ funcţionează în scenariul verde dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori. Scenariul verde presupune prezenţa fizică la şcoală sau grădiniţă a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ.
„În ceea ce privește scenariile stabilite pentru redeschiderea școlilor, pragurile au fost luate din pragurile vechiului ordin comun. În momentul de față, în Hotârarea CNCSU, scenariul verde prevede până la 1 la mie rata de incidență. În alte domenii, se prevede de la pragul de 1,5 la mie. Se dorește armonizarea. Această armonizare ar însemna că mai mulți elevi vor începe școala. În această variantă am estimat 2,4 milioane elevi care ar începe școala teoretic. Este un element important”, a declarat Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la videoconferința cu inspectorii școlari.
În aceste condiţii, numărul elevilor care vor reveni fizic la şcoală din al doilea semestrul al anului şcolar 2020 – 2021 va fi mai mare.
Ministerul Educaţiei a publicat, joi, un draft privind noile măsuri care vor intra în vigoare începând cu redeschiderea şcolilor. Potrivit documentului, suspendarea cursurilor fizice într-o clasă/grupă se face dacă sunt mai multe cazuri de infectare cu virusul Sars-CoV-2 dar doar în acele clase.
„Suspendarea cursurilor în unitățile de învățământ preuniversitar/conexe se dispune în următoarele situații:
La apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ preșcolar sau clasă de învățământ primar. În această situație se suspendă cursurile grupei sau clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasă.