Codrin Scutaru, CEO al Public Affairs Solutions, despre atragerea investițiilor străine

Codrin Scutaru este CEO al Public Affairs Solutions. Anterior a îndeplinit funcția de Managing Director al McGuireWoods România, începând cu anul 2018. Din luna ianuarie a anului 2020, a preluat integral acționariatul și managementul companiei care continuă să opereze pe piața din România sub numele Public Affairs Solutions (www.publicaffairssolutions.ro/).

Domnule Codrin Scutaru sunteți unul dintre cei mai experimentați executivi din domeniul afacerilor publice din România, ce părere aveți despre competiția statelor UE pentru atragerea investitorilor străini? Care sunt avantajele României în acest sens?

Mulțumesc pentru apreciere, e prea generoasă. Într-adevăr, sunt unul din pionierii industriei de Public Affairs și începând să lucrez din 2009 în domeniu, am putut analiza ce se întâmplă din perspectiva investitorilor mari. Este un merit de echipă, în primul rând, cum spun americanii “one is too small of a number”, pe care îl pot aloca încrederii și excelenței serviciilor oferite clienților noștri, dar și dialogului creat și consolidat cu Guvernul și Parlamentul României, cu instituțiile financiare internaționale, cu ambasadele si comunitatea diplomatică, cu media și comunitățile locale, dar și cu instituțiile Uniunii Europene.

Obiectivul companiei Public Affairs Solutions este promovarea acelor interese private atunci și numai atunci când se intersectează cu binele public. Mai clar, obiectivul nostru este de a atrage noi investiții în țara noastră și de a crește numărul de locurilor de muncă.

Public Affairs Solutions se mândrește cu parteneriate finalizate cu succes, precum dezvoltarea operațiunilor companiei Smithfield Foods în România, de exemplu, primul nostru client cu care am și venit în România, procesul de privatizare a fabricii de automobile Craiova prin aducerea Ford în România (poate nu întâmplător, noul nostru birou este chiar pe locul fostelor uzine Ford de pe Calea Floreasca), deschiderea fabricii Procter&Gamble din Urlați sau consultanţa acordată Cargill pentru dezvoltarea sectorului agroindustrial, în parteneriat cu fermierii locali.

Criza din 2008 a lovit puternic atât Europa cât și SUA, nu însă și Asia. Americanii s-au mișcat mai repede decât europenii și au anticipat următoarea criză, cea pe care o trăim acum, criza pandemică. Europa a rămas însă mai putin pregătită și reacția începută de Germania și continuată de cele mai multe state europene, prin politica de austeritate din criza precedentă nu cred ca a fost cea mai potrivită. Din punct de vedere economic, România are șanse împreună cu Polonia, să fie aproape singurele țări europene care au luat o opțiune de dezvoltare economica mai adaptată. În acest sens, suntem atât noi, cât și polonezii oaze de investiții, din punct de vedere al infrastructurii feroviare avem coridorul 4, important e sa reușim să avem predictibilitate fiscală si privind costul forței de muncă, pentru că altfel sunt optimist că putem să rămânem pe o linie bună de creștere. Sigur, pornim și de mai jos decât ceilalti europeni și ne permitem salturi mai mari.

Mă bucur că ați menționat relațiile diplomatice bilaterale, fiindcă următoarea întrebare era legată de felul în care putem menține relațiile cu investitorii străini?

Trebuie să avem în vedere prezentarea sectoarelor prioritare de anul acesta, astfel încât investitorii să aibă acces la informații ce vizează dimensiunea pieței, cei mai importanți jucători, forța de muncă disponibilă, capacitatea de export, potențialii furnizori și parteneri. Cele șase sectoare prioritare sunt IT&C, industria auto, industria aerospațială, industriile creative, agribusiness și bio-economia. Relația cu investitorii se menține fiind de încredere, ținându-ți promisiunile și livrând. Americanii au două panacee: to do list și follow-up. Putem urma calea asta și vom reuși. Deocamdată mulți încă ne analizează să vadă dacă suntem niște europeni de mâna întâi sau de altă mână. Alții s-au convins deja că pot gasi oameni foarte educați și pe care se pot baza aici, atât ca angajați cât și ca parteneri de business sau furnizori.

Sunteți recunoscut pentru implementarea unor campanii de afaceri publice esențiale, precum industria auto, tichetele valorice, pensiile private, serviciile medicale, industria producatorilor de carne de porc. Ce trebuie să facem să aducem mai mulți investitori strategici în România?

Așa cum am spus mai sus, să fim o țară de încredere, cu autorități dispuse să înțeleagă că un investitor are un impact pe termen lung asupra unei comunități, prin creare de joburi și dezvoltare și cu români dispuși să lucreze serios, fie că sunt angajați ai acestor mari companii, avocați, consultanți etc.

Clientul vrea să știe că tu îți dai sufletul pe teren cum se spune, pentru ca el sa poată construi ceva de impact la tine în țară.

Trebuie să fim dispuși să ne dorim mai mult. Suntem unde suntem azi pentru că visăm prea puțin și suntem încă în capcana unei abordari locale, de provincie.

Ce schimbări s-au produs în domeniul afacerilor publice de la începutul pandemiei până în prezent?

Anul 2020 va fi inevitabil amintit ca anul în care COVID-19 a intrat în viața noastră și cuvinte precum „pandemie”, „distanțare socială” și „carantină” au devenit parte a vocabularului nostru zilnic. Impactul pandemiei a fost profund și global.

În ceea ce privește sectorul nostru de activitate, acesta nu a fost străin de aceste vremuri tulburi și în continuă schimbare.

O consecință a regimului aproape universal de distanțare socială impus pentru a combate răspândirea COVID-19 a fost o creștere uriașă a mișcării către o „lume virtuală” în toate aspectele vieții, afacerilor și relaționării cu decidenții politici.

În ciuda provocărilor, am sentimentul că organizațiile din sfera relațiilor guvernamentale au gestionat bine pandemia până acum, în ciuda gravității crizei și au reușit să aibă un dialog mai deschis atât cu clienții, cât și cu decidenții policiti care au fost foarte deschiși, înțelegând provocările apărute în mediul de business.

Provocarea pentru public affairs este profesionalizarea definitivă a industriei prin crerea „lobbystilor de mâine”. Sper ca toți colegii mei mai tineri să fie mai buni ca mine, altfel nu consider că am reușit.

Din diferite surse am auzit că veți fi speaker la un eveniment international din domeniu. Puteți să ne oferiți mai multe detalii?

O să iau cuvantul în cadrul CEE Government Relations Forum, pe 19 martie 2021 la 16, evenimentul se va desfășura online. Aș fi onorat să urmăriți intervenția mea, o să vorbesc despre rolul dialogului dintre guvern și public, despre nevoie de reconfigurare a modului în care organizațiile abordează relațiile guvernamentale în contextul pandemiei de COVID-19.

Deși aveți nenumărate proiecte în cadrul Public Affairs Solutions, acordați deosebită importanță inițiativelor în beneficiul societății. Ce campanii sociale ați sprijinit de curând?

În afară de “șapca” de CEO PAS, am una la care țin foarte mult, cea de vicepreședinte al Asociației Ovidiu Ro si co-inițiator al programului “Fiecare copil în grădiniță”. Șansa României rurale sărace este educația timpurie pentru copiii săi și de acolo vor veni următorii lideri din București sau care vor reprezenta România în lume.

Suntem în luna femeii, de aceea, tocmai am sprijinit un proiect realizat de Asociația INACO dedicat tinerilor cu vârsta de la 6 la 18 ani. Este primul concurs dedicat ideilor creative de cadouri de ziua femeii, 8 martie, printate în 3D de către tineri. M-au impresionat rezultatele. Avem copii cu o imaginație extraordinară, felul în care îmbină cunoștințele din mai multe materii și capacitatea de digital storytelling descriu era digitală mai bine ca niciodată.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.