Cu ciolanul la Parlament: Depolitizați spitalele, acum! Gata cu ciolaniada!

0

Comunitatea Declic a adus, marți, 30 martie, în fața Parlamentului, un ciolan gonflabil uriaș în semn de protest pentru politizarea spitalelor. Membrii Declic le cer aleșilor să schimbe legea, în așa fel încât managerii spitalelor să fie numiți strict pe criterii de competență, nu pe criterii politice. Participanții la acțiune – care este în desfășurare până la ora 18 – le cer parlamentarilor să taie pofta de ‘’ciolan’’ din spitale și să oprească practica toxică a managerilor numiți politic.

Declic a instalat, începând cu ora 10.00, în fața Parlamentului, un ciolan gonflabil uriaș, de 6 m lungime x 3 m diametru x 4,3 m înălțime, inscripționat cu mesajul “Gata cu ciolaniada! Depolitizați spitalele, acum!’’. Ciolanul va rămâne toată ziua de marți în fața Camerei Deputaților, pentru a fi văzut de politicieni.

Subiectul depolitizării spitalelor a intrat într-un con de umbră, policienii au uitat ce au promis în campania electorală. Le amintim noi și le cerem să se ocupe prioritar de  această problemă. Pofta de ”ciolan” e mare în România și oricine poate avea acces la conducerea unui spital, dacă e în grațiile politicienilor. Le cerem parlamentarilor să schimbe legea spitalelor, astfel încât să nu mai permită numirile politice și interimatele pe termen lung”, a declarat Anduța Karetsou, coordonatorul campaniei.

Odată cu acțiunea de protest, Declic a depus la Camera Deputaților și o petiție semnată de peste 21.000 de membri, care cer inițierea unui proiect de modificare a legii.

  „În prezent, managerii de spitale sunt numiți interimar la infinit. O dată la 6 luni li se prelungește interimatul, fără să fie organizat un concurs pentru aceste funcții. Deja excepția a devenit o regulă și vrem să oprim această practică a tuturor guvernelor”, a adăugat Anduța Karetsou, campaigner Declic.

Pentru că este atât de ușor să obții o funcție de mangement într-un spital, dacă ai influență politică, participanții la acțiunea de protest au organizat o ‘’tombolă a numirilor’’ și și-au împărțit funcții precum ‘’Director specialist în conflicte de interese‘’, ‘’Manager rudă cu cine trebuie‘’, ‘’Director avizat pozitiv de ministru’’ sau ‘’Director 0% competențe, 100% pile’’.

Petiția Declic poate fi citită și semnată  aici:   https://facem.declic.ro/campaigns/depolitizati-acum-spitalele

Comunitatea Declic a realizat și un film prin care solicită depolitizarea spitalelor. El poate fi vizionat aici: https://youtu.be/4h2MrzzMaOw

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.