Începe „Verde-n față”, proiectul de educație ecologică prin film documentar
Asociația Bloc Zero, în parteneriat cu Asociația MaiMultVerde și cu susținerea HeidelbergCement România, lansează în luna aprilie „Verde-n față”, un proiect pilot prin care inițiatorii își propun să construiasă un cadru solid și sustenabil pentru educația de mediu, prin intermediul filmului documentar. Proiectul răspunde unei nevoi încă neacoperite din societatea românească și constă în punerea la dispoziție de resurse prin care profesorii din șapte școli și licee din județele Dâmbovița, Hunedoara și Neamț, pot preda noțiuni cheie de ecologie și sustenabilitate, într-o manieră adaptată nevoilor noii generații de nativi digitali.
Activitățile cheie ale programului includ:
un training intensiv de formare pentru profesori care să îi ajute să abordeze teme legate de mediu și ecologie și să utilizeze eficient la clasă materialele educaționale propuse;
- proiecții de filme documentare cu tematică de mediu în timpul orelor de curs, adresate elevilor;
- o tabără creativă interdisciplinară în cadrul căreia 24 de adolescenți vor învăța să documenteze, prin mijloace artistice, diverse aspecte ale problemelor de mediu întâlnite în comunitățile lor;
- o revistă de bandă desenată ilustrată de desenatori profesioniști, pornind de la poveștile adunate de adolescenți pe parcursul programului.
Proiectul pune la dispoziția profesorilor un catalog online vast de resurse educaționale care cuprinde:
o selecție diversă de 8 filme de mediu ce include scurtmetraje și lungmetraje, documentare și animații, care pot fi vizionate la clasă, atât de elevii de școală generală, cât și de cei de liceu;
- fișe de lucru adaptate la subiectele filmelor care includ teme de dezbatere, activități practice și informații complementare despre problemele de mediu.
28 de profesori din județele Dâmbovița, Hunedoara și Neamț s-au înscris la prima activitate a proiectului – trainingul intensiv de formare. Atelierul se desfășoară online în perioada 5 – 7 aprilie și este format din 3 module:
1.Utilizarea filmului de mediu la clasă
2.Principiile educației de mediu
3.Dezvoltarea de activități complementare documentarelor
Unitățile de învățământ incluse în programul „Verde-n față” sunt: Școala Gimnazială „Diaconu Coresi” Fieni, Liceul Tehnologic „Aurel Rainu” Fieni, Școala Gimnazială Băița, Școala Gimnazială Șoimuș, Școala Gimnazială Nr. 1 Bicaz Chei, Școala Gimnazială „Vasile Mitru” Tașca, Liceul „Carol I” Bicaz.
Pentru informații proaspete, de urmărit site-ul și platformele de social media:
Site www.bloczero.ro
Facebook https://www.facebook.com/bloczero
Instagram https://www.instagram.com/bloc.zero/
„Verde-n față” este organizat de Asociația Bloc Zero în parteneriat cu Asociația MaiMultVerde
Proiect susținut de HeidelbergCement România
Despre Bloc Zero
Înființată în 2019, asociația Bloc Zero derulează proiecte și programe aflate la intersecția dintre educație și cultură care urmăresc crearea unor rețele culturale active în zone defavorizate cultural, precum și dezvoltarea managementului cultural și a ofertei culturale în zonele respective, implicând activ comunitățile locale în acest proces.
Metodologiile și modelele de acțiune propuse de Asociația Bloc Zero includ elemente dintr-o varietate de arii artistice și de cunoaștere, de la artă cinematografică și arte vizuale, la antropologie, ecologie și educație civică și pentru drepturile omului.
Despre Asociația MaiMultVerde
Asociaţia MaiMultVerde (www.maimultverde.ro) este o organizaţie neguvernamentală de protecţie a mediului ce are misiunea de a construi o nouă cultură a responsabilității și voluntariatului pentru mediu în România. De la înființarea sa în anul 2008, MaiMultVerde a activat in 50 de comunități din țară, a lucrat cu 26.850 de voluntari, a plantat peste 1.700.000 de puieţi, a strâns peste 350 de tone de deşeuri, a implementat primul sistem de bike-sharing din Bucureşti, Oradea şi Timişoara, Cicloteque, a derulat mai multe campanii naţionale de informare şi educaţie de mediu şi a organizat prima gală de strângere de fonduri pentru proiecte de mediu, Gala Verde. În aproape doisprezece ani, MaiMultVerde a atras 5.827.714 de euro pentru acțiuni de protejare a naturii, fonduri obţinute din sponsorizări ale marilor companii din România, donații individuale și finanţări publice nerambursabile.
Despre HeidelbergCement România (www.heidelbergcement.ro)
HeidelbergCement România SA este unul dintre cei mai importanți producători de ciment,
betoane și agregate din România, membru al grupului german HeidelbergCement. HeidelbergCement România S.A. deține trei fabrici de ciment, situate la Tașca, Fieni și Chișcădaga, 21 stații de betoane, 8 cariere și 5 balastiere de agregate, iar investițiile realizate în România depășesc 520 de milioane de euro.