Europarlamentarul Maria Grapini, în calitate de Raportor în Comisia pentru control bugetar a PE, pune „punctul pe i” în privința conflictului de interese
Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, s-a declarat surprinsă, în cadrul unei intervenții în Parlamentul European, de poziția adoptată de Comisia Europeană față de studiul legat de conflictul de interese în privința consilierilor speciali.
Potrivit eurodeputatului Grapini, Comisia afișează o automulțumire față de acest subiect și, în context, a solicitat oficialiilor Comisiei Europene să explice cum se măsoară, concret, conflictul de interese în aceste cazuri
“Cum protejează Comisia informațiile confidențiale, de exemplu, în cazul achizițiilor publice sau pentru alte lucruri, pentru că acești consilieri speciali, pe de o parte, lucrează în mediul privat, într-un domeniu, și consiliază comisarul sau Comisia Europeană exact pe același domeniu. Eu nu cred în confidențialitate și nu cred, așa cum au spus și autorii studiului, că doar autoevaluarea și propria declarație potrivit căreia nu este în conflict de interese sunt suficiente. De asemenea, cred că ar trebui să avem o analiză a performanței acestor consilieri care ar trebui prezentată de Comisie în Parlament”, a punctat Maria Grapini.
De asemenea, eurodeputatul umanist a mai solicitat Comisiei Europene să ne spună clar cum au performat acești consilieri speciali în contextul în care, din studiul prezentat, se observă că, din 2014 pînă în 2019, suma plătită pentru acești consilieri speciali a crescut de la 200.000 de euro la 1,5 milioane de euro.
Maria Grapini consideră că această situație, de creștere a sumelor acordate consilierilor speciali, arată exact ce a spus autorul studiului și anume că a scăzut munca funcționarilor angajați, în condițiile în care normal ar fi ca acești angajați să fie fidelizați mult mai mult pentru că datele pot fi protejate mult mai eficient de aceștia decât cu un consilier extern.
Mai mult, europarlamentarul Grapini s-a declarat surprinsă de faptul că, din studiul prezentat, rezultă că, la distribuția geografică a acestor consilieri, sunt concentrați consilieri doar din șase state (58%).
“În context, îi întreb acum pe autorii studiului dacă nu au primit date de la anumite țări, precum România, care nu are niciun consilier special, și atunci studiul este incomplet sau, într-adevăr, nu se iau consilieri speciali decât în anumite state”, a precizat Grapini, care a adăugat că, astfel, atât comisarii cât și Comisia au nevoie să cunoască situația specifică din toate statele membre, din toate zonele, și asta este posibil doar printr-o distribuție geografică echilibrată din punctul de vedere al consilierilor.
„Așa cum am spus, nu cred că autoevaluarea este suficientă și întreb Comisia: Se gândește acum să îmbunătățească acest cadru etic pentru evaluarea consilierilor independenți și a imparțialității acestora? Cum vede Comisia să facă acest lucru în viitor? Autorul studiului a propus un consiliu sau o comisie neutră care să facă evaluarea. Este de acord Comisia Europeană cu acest lucru? Crede Comisia că, pe lângă declarația de interese pe propria răspundere, pot exista măsuri suplimentare de prevenire a conflictului de interese? Și, dacă da, spuneți-le și statelor membre pentru că, și în acestea, există consilieri la diverși miniștri care nu au decât acea declarație pe propria răspundere și, ca atare, transparența este zero și nimeni nu știe ce se întâmplă cu datele care pot fi, astfel, manipulate și care, de ce nu, pot fi folosite în interes propriu, în propriile firme. Sunt foarte multe întrebări și cred că din partea Comisiei trebuie să avem mult mai multe clarificări. Și aștept să ne răspundă Comisia de ce a preferat ca, din 2014 până în 2019, să crească această consiliere externă, extrem de vulnerabilă, în defavoarea funcționarilor angajați care au un contract de muncă, care pot fi trași la răspundere și care pot avea un contract de fidelitate. Din partea grupului pe care îl reprezint, ca și raportor alternativ, cred că este nevoie să avem aceste răspunsuri atât de la autorii studiului, acolo unde m-am adresat punctual, dar mai ales din partea Comisiei”, a conchis eurodeputatul Grapini în intervenția sa.