A doua ediție a Forumului Român de Diabet. Unanimitate în decizia de implementare imediată  a legii prevenției diabetului zaharat

Pandemia din ultimul an a scos și mai mult în evidență problemele majore de sănătate publică cu care România se confruntă de ani de zile. Din perspectiva diabetului zaharat, rămânem în continuare în aceeași paradigmă îngrijorătoare: 1 din 10 români suferă de diabet zaharat, iar pentru fiecare persoană diagnosticată există cel puțin o altă persoană care încă nu știe că trăiește cu această afecțiune și ajunge la medic când complicațiile sunt deja instalate.

Pornind de la această realitate, marți, 18 mai 2021, a avut loc ediția a doua a Conferinței Anuale a Forumului Român de Diabet, prima platformă colaborativă care reunește profesioniști interesați de prevenția, diagnosticarea și managementul integrat al diabetului zaharat.

 De la lansarea sa din aprilie 2019, Forumul Român de Diabet a contribuit prin activitatea sa la creșterea conștientizării problematicii diabetului în sfera autorităților publice și nu numai, înregistrând o serie de succese notabile, unul dintre acestea fiind adoptarea în toamna anului trecut a Legii 249/2020 privind prevenția și diagnosticarea precoce a diabetului zaharat, o premieră pentru sistemul medical românesc și una dintre puținele inițiative similare din Europa și din lume. „Adoptarea legii prevenției în diabet este o reușită remarcabilă, dar, pentru ca aceasta să-și facă simțite efectele, este nevoie de un parcurs clar și riguros în ceea ce privește implementarea” a declarat Prof. Univ. Dr. Romulus Timar, Președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Astfel, mare parte a dezbaterilor din cadrul ediției a doua a conferinței naționale a Forumului Român de Diabet s-au concentrat pe identificarea unor soluții concrete de operaționalizare a acestei legi prin constituirea grupurilor de lucru instituționale care să se ocupe de elaborarea normelor de implementare.

Tot la normele de aplicare s-a referit și Dr. Nelu Tătaru, Președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților. “Vreau să mă refer la necesitatea acestor norme de aplicare. Ministerul Sănătății poate și trebuie să aducă în prim-plan aceste norme. Suntem dispuși, atât eu cât și colegii mei din Comisia de sănătate, la colaborare cu asociațiile profesionale și cu asociațiile de pacienți pentru ca normele să ajungă cât mai repede să fie puse în practică.”

Un alt aspect deosebit de important stipulat în Lege îl reprezintă înființarea Registrului Național de Prediabet și Diabet, un sistem de date care poate contribui atât la un management corect al pacientului, cât și la fundamentarea politicilor publice. “În ciuda progreselor majore legate de opțiunile de tratament, calitatea generală a îngrijirii pacientului și rezultatele clinice rămân sub-optime. Lipsa de date este în Europa unul dintre cele mai grave obstacole în calea progresului. Fără date actuale și exacte, legate de această patologie, va fi imposibil să se documenteze progresul și să se elaboreze politici adecvate de sănătate”, a declarat Prof. Dr. Chantal Mathieu, Președintele Forumului European de Diabet.

Tot despre necesitatea existenței unui registru al pacienților a vorbit și Adrian Gheorghe, Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care a adus în discuție modul în care aceste date vor fi utilizate și valorificate. “Aș vrea să atrag atenția asupra utilizării registrului de diabet. Calitatea acestui demers analitic depinde de specificarea foarte clară a obiectivelor. Cred că Forumul Roman de Diabet este într-o poziție foarte bună pentru a purta această discuție, iar CNAS va fi partener în acest demers.”

Cristian Bușoi, membru al Parlamentului European și raportor al Programului EU4Health, a declarat că a reușit să impună ca acțiunile de prevenție a diabetului zaharat să fie printre principalele misiuni ce vor fi finanțate din Programul EU4Health, în contextul îngrijorător în care specialiștii ne avertizează că, fără măsuri susținute și urgente, numărul bolnavilor de diabet în Uniunea Europeană va crește la 38 de milioane, până în 2030.

În momentul de față, prioritățile noastre sunt telemedicina și digitalizarea intervențiilor, registrul național de diabet zaharat și normele de aplicare a legii. Suntem deciși să lucrăm împreună și să realizăm aceste norme care să poată fi aplicate cât mai repede. Este nevoie de prevenție, este nevoie de a scoate populația de sub riscul patologiei metabolice”, a declarat Prof. Univ. Dr. Gabriela Roman, Președintele Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Asociațiile de pacienți prezente la dezbatere au transmis la rândul lor că principalele probleme care ar trebui să existe pe agenda autorităților sunt prevenția diabetului zaharat și educația pentru sănătate a populației.

Participanții la Forum au subliniat gradul de urgență privind implementarea de politici integrate și sistematice pentru prevenția diabetului zaharat. La acest efort colectiv pot și trebuie să participe o arie lărgită de actori instituționali, pe lângă Ministerul Sănătății: ministerele sportului și educației, autoritățile locale, societatea civilă și specialiștii în sănătate publică.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.