Divergențe între cancelarul Angela Merkel și premierul polonez pe tema schimbărilor climatice
Concluziile Consiliului European care a avut loc luni și marți, la Bruxelles, amână o direcție clară, asumată de liderii UE, în ceea ce privește atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor în Europa.
Subiectul va fi discutat din nou la următorul summit, până atunci Comisia fiind invitată să vină cu pachetul de legi. Ședința Consiliului European a fost una tensionată pe acest subiect, cel mai vocal lider fiind premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, care a avut și un schimb de replici cu cancelarul german Angela Merkel.
În varianta finală a documentului adoptat de Consiliul European, liderii UE își reafirmă susținerea pentru atingerea obiectivului de reducere a emisiilor cu 55% până în 2030, față de anul 1990, și anunță că vor discuta din nou subiectul după ce Comisia Europeană va propune un pachet de politici mai dure privind schimbările climatice, pachet așteptat a fi prezentat în luna iulie.
Declarația finală a liderilor UE este lipsită de politici, remarcă Euractiv, după ce mai mulți șefi de stat și de guvern au ezitat să propună direcții concrete. Aceștia s-au pus de acord doar să ceară Comisiei Europene o evaluare detaliată a impactului de mediu, economic și social a pachetului de propuneri legislative „Fit for 55”. Comisia, ramura executivă a blocului, urmează să își publice propunerile de politici în iulie.
Declarația liderilor a oferit puține îndrumări Comisiei, dar președintele Consiliului, Charles Michel, a interpretat-o ca un vot de încredere și un semn că a existat un „angajament larg împărtășit de a merge spre soluții” pentru reducerea emisiilor.
„Ne-am reafirmat obiectivele comune, care sunt ambițioase”, a spus el.
Însă, în spatele ușilor închise, discuțiile au fost unele tensionate, scrie Politico.
Polonia a cerut mai mulți bani în Fondul de modernizare al UE, care sprijină țările cu mari industrii de cărbune sau cu un PIB mai mic pentru a construi o infrastructură mai curată.
Propunerea președintei Comisiei, Ursula von der Leyen, de a crea un nou sistem de tarifare a carbonului pentru transportul rutier și încălzirea clădirilor a fost susținută de cancelarul german Angela Merkel. Dar Morawiecki, slovenul Janez Janša, letonul Arturs Kariņš și luxemburghezul Xavier Bettel și-au exprimat îngrijorarea că ar avea un impact nedrept asupra europenilor mai săraci.