Eurodeputatul umanist, Maria Grapini, despre introducerea salariului minim în UE: „Există diferențe mari între veniturile populației din statele membre!”

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a vorbit, la Radio Timișoara, despre stadiul dezbaterilor privind introducerea salariului minim în Uniunea European.

Potrivit eurodeputatul Grapini, săptămâna trecută, care a fost, la PE, una de plenară, cu întâlniri în comisii și grupurile politice, a avut loc o dezbatere importantă cu comisarul european Nicolas Schmit, responsabil pentru locuri de muncă și drepturi sociale. Acesta a prezentat, a spus Maria Grapini, rezultatele întâlnirii Consiliului European de la Porto, unde șefii de stat și de guvern din UE au semnat un document în care au fost cuprinse obiectivele și strategia UE până în anul 2030.

„Din acest document, nu putea să lipsească partea socială și, în context, i-am adresat mai multe întrebări comisarului Nicolae Schmit pe tema introducerii salariului minim în UE. Mai mult, în cadrul întrebărilor mele, i-am spus acestuia că trebuie să analizeze cum putem să punem bazele dezvoltării economice, prin susținerea IMM-urilor dar și prin politici sociale pliate, viabile, astfel încât să avem o competitivitate sporită, productivitate, pentru că, până la urmă, Europa este într-o competiție globală”, a precizat eurodeputatul PPU(s-l), care a adăugat că, în privința salariului minim în UE, raportul se află la comisia de specialitate din PE unde s-au depus amendamente și urmează, pe procedură, dezbaterile aferente și votul. Abia apoi, va urma votul în plenul Parlamentului European, a adăugat Grapini.

De asemenea, europarlamentarul umanist a avertizat (îngrijorare împărtășită și de comisarul Nicolae Schmit) în privința diferențelor mari între veniturile populației din statele membre și, în context, a precizat că responsabilitatea aparține fiecărui stat membru care trebuie să găsească modele adecvate de dezvoltare economică, modele de strategii fiscale, pentru reducerea decalajului și creșterea competitivității companiilor, pentru a fi plătiți mai bine salariații.

„În textul venit de la Comisia Europeană, se vorbește de un salariu minim adecvat situației concrete din fiecare stat membru. Realitatea alarmantă este că acum, în România, salariul minim nu este satisfăcător, ba mai mult, există și această precaritate generată de faptul că foarte mulți români sunt plătiți cu salariul minim și atunci și veniturile populației sunt mult mai mici ca în alte state”, a menționat Maria Grapini.

Nu în ultimul rând, eurodeputatul PPU(s-l) a mai spus că, în dezbaterea cu comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, a ridicat și problema privind mobilitatea forței de muncă, în sensul că muncitorii sezonieri sau cei care merg pe perioade mai lungi într-un stat membru în care salariul minim este mai mare decât în țara de unde pleacă trebuie să fie plătiți la fel ca și cei autohtoni, cu salariul din țara respectivă.

Concret, a opinat Maria Grapini, dacă din România pleacă lucrători, sezonier sau pe perioade mai lungi, în Germania, Franța, Spania sau Italia, aceștia să fie plătiți cu salariul din țările respective. „Chiar dacă salarizarea este de competență națională, nu avem voie, potrivit Tratatului UE, să avem discriminări atâta timp cât avem o piață a muncii liberă, avem libertatea de mișcare a lucrătorilor și, nu în ultimul rând, avem calitatea de cetățeni europeni, cu drepturi și îndatoriri egale!”, a conchis eurodeputatul Grapini.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.