Noaptea Muzeelor la Casa Artelor Dinu Lipatti
Casa Artelor Dinu Lipatti vă invită sâmbătă, 12 iunie 2021, între orele 18:00 și 00:00, să descoperiți și să redescoperiți Casa în care a locuit pianistul și compozitorul Dinu Lipatti împreună cu familia sa și să vă bucurați de magia muzicii, la cea de-a III-a Ediție a Evenimentului „Noaptea Muzeelor”.
Maratonul cultural propus și realizat în parteneriat cu Rețeaua Națională a Muzeelor din România și Fundația Regală Margareta a României include vizitarea Casei Lipatti, Expoziții, Recitaluri Extraordinare și o Proiecție de film despre viața și opera celui mai mare pianist român al tuturor timpurilor.
Astfel, de la orele 18:00, vă invităm să vizitați Casa Lipatti, o bijuterie arhitectonică amplasată în inima Capitalei, construită în anul 1902, unul dintre primele proiecte ale arhitectului Petre Antonescu, autor, printre altele al unor clădiri bucureștene emblematice precum Primăria Municipiului București, Arcul de Triumf sau Banca de Investiții. Cu această ocazie vor putea fi admirate, în interiorul casei, Expozițiile permanente „Viața și opera lui Dinu Lipatti” și „Familia Lipatti și prietenii” și vor fi ascultate Înregistrări celebre în interpretarea pianistului Dinu Lipatti.
De la orele 19:00, Bursierii Fundației Regale Margareta a României, din Programul „Tinere Talente” – Ovidiu Pintilie (chitară), Eudochia Dimitrița Sinița (canto), Eleonora Bordînc (violoncel), Daniel Dumitrașcu (pian), Mircea Dumitrescu (vioară) și Ionuț Diaconu (pian) – vor susține un Recital Extraordinar de muzică clasică. În program sunt incluse lucrări semnate de George Enescu, Dinu Lipatti, Franz Liszt, Frédéric Chopin, Tiberiu Brediceanu, Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu, Augustin Barrios-Mangore, Leo Brouwer și Serghei Rahmaninov.
De la orele 20:30, vă invităm să-i revedeți într-un Recital Extraordinar de Arii și Canțonete pe baritonii Iordache Basalic, Adrian Mărcan și Alexandru Chiriac alături de pianistul Alexandru Burcă. Programul include lucrări de G. Bizet, G. Donizetti, G. Rossini, W. A.Mozart, G. Verdi, E. Cannio, L. Denza, E. Capua, E. Curtis.
În ultima parte a serii, de la orele 22:00, în Curtea Casei Lipatti va fi proiectat filmul despre viața și opera Legendarului Dinu Lipatti intitulat „Dinu Lipatti, muzică și geniu”, o producție Trinitas TV, realizată de Mihaela Poenaru.
Programul „Tinere Talente” al Fundației Regale Margareta a României susține și promovează tineri artiști talentați din familii cu venituri mici, creând oportunități egale pentru tinerii artiști talentați care provin din familii cu posibilități materiale reduse, prin sprijinirea și promovarea talentului lor. Programul este destinat copiilor și tinerilor cu aptitudini artistice deosebite, cu vârste cuprinse între 14 și 24 de ani, care studiază în toată țara, la școlile și universitățile de artă și muzică.
Chitaristul Ovidiu Pintilie studiază în cadrul Universității Naționale de Muzică București sub îndrumarea profesorului său, Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu. A susținut concerte și recitaluri în importante centre culturale din țară, fiind laureat al unor concursuri de specialitate, printre care se numără premiul special în cadrul Concursului Internațional de Chitară Sinaia și locul III în cadrul Festivalului de Chitară „Eduard Pamfil” București.
Eudochia Dimitrița Sinița este originară din Republica Moldova și studiază canto clasic la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București, la clasa doamnei profesor Daniela Chihaia-Popa. Cele mai importante realizări ale sale sunt premiile I obținute la Concursul Internațional de Interpretare Muzicală „Emanuel Elenescu”, la Concursul Național „Victor Giuleanu” și participarea în cadrul Festivalului Internațional de Muzică „George Enescu”.
Violoncelista Eleonora Bordînc a început studiul muzicii la școala de arte din orașul natal, Târgu-Jiu. De-a lungul timpului a fost îndrumată de profesorii Octavian Lup și Marin Cazacu, la clasa căruia studiază în prezent la Universitatea Națională de Muzică din București, Frans Helmerson, Denis Severin, Jacob Shaw, Mihail Jojatu, Atanas Krstev. De asemenea, este membră a Orchestrei Române de Tineret.
Pianistul Daniel Dumitrașcu studiază în cadrul Universității Naționale de Muzică București, la clasa profesorului Viniciu Moroianu. A obținut premiul I și „Premiul Special al Publicului” la concursul Grand Music Interprets 2012, având debutul ca solist cu orchestra la vârsta de 16 ani. Arta dirijorală este una dintre pasiunile sale cele mai mari, pasiune pe care are șansa să o dezvolte alături de maestrul Tiberiu Soare la Universitătea Națională de Muzică București.
Violonistul Mircea Dumitrescu este bursier Alumnus 2021. De asemenea, a fost concert-maestru în Orchestra Fundației Principesa Margareta a României la Concertul Regal din 2016, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare și a susţinut numeroase concerte în calitate de solist. Este laureat al concursului internațional de vioară „Remember Enescu”.
Pianistul Ionuț Diaconu este bursier Alumnus, fiind pregătit de profesorii Dorina Gorgan, Constantin Nițu, Constantin Sandu, Verona Maier, Vlad Dimulescu și criticul muzical Ecaterina Stan. Cele mai importante realizări ale sale sunt bursa Erasmus+ în 2018 la Escola Superior de Musica e Artes do Espetaculo do Porto (Portugalia) și câștigarea a două premii I în anul 2019 la Forum Internacional de musica Orihuela (Spania) și Concurso Internacional de Piano ,,Alto Minho” (Caminha, Portugalia). În 2020 a devenit bursier SoNoRo.
Baritonul Iordache Basalic este solist al Operei Naţionale Bucureşti, din anul 1995. Finalist al primei ediţii a Concursului Naţional de Canto „Hariclea Darclée” din Brăila, în acelaşi an, Iordache Basalic a fost distins cu premiul special al Fundaţiei „Hariclea Darclée” la prima ediţie internaţională a aceleiaşi competiţii, în 1997. În anul 1998, a câştigat premiul pentru cel mai bun solist al anului pentru rolul Giorgio Germont din spectacolul „La Traviata” de G. Verdi, acordat de revista „Actualitatea muzicală”. Baritonul Iordache Basalic a efectuat turnee internaţionale în Anglia, Elveţia, Spania, Grecia, Germania, Italia, Japonia, Bulgaria, Danemarca, Olanda și Thailanda.
Baritonul Adrian Mărcan a absolvit Liceul de Muzică din Cluj Napoca la secția violoncel în 1998. A urmat apoi cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, la clasa prof. dr. Gheorghe Rosu, fiind licențiat în arta cântului în 1996. Din 1995 este solist al Operei din Brașov și are numeroase colaborări cu alte opere, teatre lirice și filarmonici din țară: București, Cluj-Napoca, Iași, Galați, Craiova, Arad, Constanța, Oradea, Tg.Mureș și Bacău. Susține numeroase turnee artistice în Germania, Austria, Olanda, Italia, Spania, Marea Britanie, Norvegia, Franta și Japonia. În prezent, este angajat al Operei Naționale București.
Baritonul Alexandru Chiriac este câștigător al premiului I în cadrul „M.O.A. International Opera Academy Competition” – Montecatini Terme, Italia 2019, precum si al altor 3 premii speciale, printre care și cel pentru „Cea mai bună voce verdiană”. Totodată, a câștigat Premiul I la prima ediție a Concursului Internațional de Canto „L’assoluta Virginia Zeani”, Târgu Mureș 2017, Premiul I la cea de-a VII-a ediție a Concursului „Vox Artis” Sibiu 2015, Premiul I la Concursul Național de Interpretare a Liedului „Ionel Perlea” Slobozia 2015. Activitatea sa artistică de până acum s-a desfășurat pe scene din Romania, Austria, Germania, Italia, Letonia, Rusia, Croația, Spania, Grecia sau S.U.A.
Pianistul Alexandru Mihai Burcă s-a născut la Brăila în 1987. Este absolvent al Universității de Muzică București unde a studiat cu profesorii Steluța Radu, Viniciu Moroianu, Verona Maier, Șerban Dimitrie Soreanu. Din anul 2005 colaborează cu muzicieni și artiști renumiți în proiecte de diferite facturi muzicale susținând concerte în țară și străinătate (Franța, Germania, Kazahstan, Norvegia, Anglia, Canada, Italia), în calitate de solist sau în cadrul mai multor ansambluri de muzică de cameră sau orchestre, dar și ca acompaniator al unor renumiți soliști de operă și operetă. În prezent este profesor corepetitor la Universitatea Națională de Muzică București și poate fi ascultat și văzut la Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”.
Conceptul evenimentului „Noaptea Muzeelor Ediția a III-a la Casa Artelor Dinu Lipatti” este realizat de pianista și regizoarea Alice Barb, Director fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti.